Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

UN PRECEDENT JURIDIC ISTORIC

justitie gaze de sist

3 raspunsuri la acest subiect

#1
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 08 ianuarie 2014 - 11:36

O judecătoare din Vaslui creează UN PRECEDENT JURIDIC ISTORIC în România: gazele de şist NU aparţin statului, ci satului!

 

Disputa privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România a ajuns în instanţe, după ce 15 comune din judeţul Vaslui au decis, în 2013, să interzică astfel de activităţi pe teritoriul lor, chiar dacă ele sunt conduse majoritar de reprezentanţii USL. Practic, autorităţile locale comunale au ajuns să se lupte în instanţă cu Guvernul USL, reprezentat în teritoriu de Prefectura Vaslui, asupra dreptului de a decide cu privire la gazele de şist

O judecătoare a Tribunalului Vaslui a creat precedentul juridic, luând în trei cazuri decizia că o comună are dreptul legal să hotărască cu privire la exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său, nu Guvernul sau o altă autoritate centrală, pentru că această resursă nu este legiferată în România şi nici nu a fost declarată de interes public naţional. Niciuna dintre deciziile în instanţă privind gazele de şist nu este însă definitivă, ele fiind atacate cu recurs de Prefectură, la instanţa superioară – Curtea de Apel Iaşi.

 

Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, a atacat în instanţă aceste decizii ale celor 15 Consilii Locale, cerând desfiinţarea lor, pe motiv că asupra „bogăţiilor subsolului” poate decide doar statul, ca autoritate centrală, şi nu autoritatea locală. De aici, firul s-a despicat însă în două. Un judecător de la Tribunalul Vaslui a dat dreptate prefectului, de 8 ori, şi a desfiinţat deciziile comunelor respective, considerând, conform „dicţionarului explicativ”, că gazele de şist sunt totuna cu petrolul, resursă naturală care, conform legii, intră în atribuţiile de decizie ale Guvernului. Niciun dicţionar explicativ nu defineşte însă gazele de şist aşa cum susţine magistratul respectiv în motivările consultate de gândul.

 

Precedentul, foarte important, a fost creat însă de un alt judecător, care a dat dreptate Consiliilor Locale din alte trei comune – Alexandru Vlahuţă, Pogana şi Şuletea. Decizia magistratului respectiv arată că autorităţile locale pot lua decizii cu privire la gazele de şist după cum cred de cuviinţă, pentru că legile româneşti nu clasifică gazele de şist drept o resursă a subsolului convenţională, de uz sau de interes naţional, asupra cărora doar autoritatea centrală a statului ar avea drept de gestiune şi decizie.

..

Un fapt judiciar interesant din procesele de la Tribunalul Vaslui, legate de interzicerea exploatării gazelor de şist, arată că toate deciziile care au dat câştig de cauză Prefecturii au fost luate de un judecător, în timp ce toate deciziile care au dat dreptate comunelor au fost luate de un alt magistrat – judecătoarea Elena Gabriela Aioniţoaie. Din comparaţia mai multor decizii judecătoreşti, atât pro, cât şi contra dreptului autorităţii locale de a decide pe gazele de şist, se constată cu uşurinţă că motivările sentinţelor sunt aproape trase la indigou, ca de altfel şi apărările avocăţeşti ale Consiliilor Locale ale comunelor în faţa Prefecturii. Cu toate acestea, un judecător a luat o decizie într-un sens, iar celălalt în sens opus.

 

 

Asa chiar este o surpriza placuta.

Puterea va contracara, pentru ca miza este mare. Nu le este dificil sa adauge in legea minelor si gazele de sist, sau sa afirme ca toate resursele subsolului sunt de interes national.

Mafia de la putere nu accepta ca resursele sa fie administrate de comune, si adeptii centralismului sunt bine reprezentanti la putere.

Problema este ca in Constitutie se prevede obligativitatea protejarii mediului, si asta ar putea constitui un obstacol, sa oblige la clauze contractuale prin care firmele care exploateaza sa suporte costurile eliminarii efectelor poluarii.

 

Disputa pentru gazele de sist poate duce la o dezbatere a unui subiec mai important si mai general, despre limitele administrative ale guvernului versus ale administratiilor locale.

Practic problema gazelro de sist, a aurului si a tehnologiilor poluante, ar tebui sa aiba ca partenere adminstratile locale si doar in cazuri exceptionale sa fie partener si statul.

 

Statul ar trebui sa fie aparator al mediului, si nu adminstrator de resurse.

Statul trebuiie sa reglementeze si sa controleze ca se respecta normele, atat in exploatari de resurse, cat si in sanatate sau invatamant.


Editat de Deceneus, 08 ianuarie 2014 - 11:45 .


#2
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 08 ianuarie 2014 - 11:41

Pai si cum ramane cu legea care spune ca bogatiile solului si subsolului apartin statului Roman?



#3
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 08 ianuarie 2014 - 11:47

Pai si cum ramane cu legea care spune ca bogatiile solului si subsolului apartin statului Roman?

Cine-i statul? Gasca de la guvern?

 

Comunele nu formeaza statul, sunt in afara statului?

 

Statul suntem toti.

Guvernul este o institutie a statului, ANRM alta institutie a statului, justitia este a statului.

 

Statul român ARTICOLUL 1

 

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.

 

Teritoriul ARTICOLUL 3

 

(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.


Editat de Deceneus, 08 ianuarie 2014 - 11:52 .


#4
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 08 ianuarie 2014 - 11:55

Corect!





Etichetat si cu justitie, gaze de sist

Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -