Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Parinteala neconditionata

parenting neconditionat

204 raspunsuri la acest subiect

#41
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 09:34

Este foarte important pragul de varsta la care va referiti. Adica , omul vorbeste despre inutilitatea temelor acasa cu orele si a zeci de alte sarcini obligatorii hotarate de cei mari la copiii mici . Adica, nu spune ca la 16 ani adolescentul nu trebuie sa faca nimic ci spune ca la 5-6 ani cand incepe de exemplu scoala cam peste tot este absurd sa stea n ore la scoala si apoi sa vina acasa si sa mai stea inca 2 ore la lectii.Din nefericire exact cam asa e daca dai de o invatatoare pe conceptii vechi.Si asa ajung copiii astia ca atunci cand mai cresc putin sa fie scarbiti efectiv de invatat si atunci nici nu ii mai poate nimeni subordona, sunt deja mari si uite rezultatele la capacitate sau in universitati in Romania.

Mie mi se pare cat se poate de Logic totusi ceea ce spune.

Bineinteles ca este   frustrant la varsta asta sa i se impuna un asemena regim .

Se pare ca exact cei ce treiesc in tari in care  nu au teme de la 5 ani ajung apoi in universitati de Top  si nu cei ce au vraful de teme si de concursuri punctate pana in 9-10 ani. :)

 

Chestia cu "daca nu inveti ajungi maturator" este tot conditionare.

 

Edit: Nu stiu daca este obligatoriu sa ai doua diplome sa fii fericit , personal nu cred asta  insa ceea ce stiu este ca si copiii ce pare ca nu sunt capabili sa invete au de fapt un anumit interval in care pot inainta totusi cu ajutor din afara si fara constrangeri. Daca nu, atunci ei nu inainteaza singuri  peste o limita anume ce la altii poate fi mai sus decat la ei, asa e.


Editat de mamica11, 17 decembrie 2013 - 10:04 .


#42
gabitza2005

gabitza2005

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.029 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 09:36

Laura ...raspunsul la intrebarea ta a fost emisiunea de pe PRO TV : Romania te iubesc de duminica unde au prezentat o parte din invatamantul finlandez: fara examene teme competitie, note confidentiale...

 

 

 Sa nu uitam ca Finlanda are un nivel de trai foarte ridicat asa ca banui ca nu toti sunt spalatori de vase  [buca]



#43
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.664 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 09:49

Laura ...raspunsul la intrebarea ta a fost emisiunea de pe PRO TV : Romania te iubesc de duminica unde au prezentat o parte din invatamantul finlandez: fara examene teme competitie, note confidentiale...

 

 

 Sa nu uitam ca Finlanda are un nivel de trai foarte ridicat asa ca banui ca nu toti sunt spalatori de vase  [buca]

[:)] asa banuiam si eu. Am auzit ca si in Norvegia e cam la fel, fara note si fara competitie, fara ore de teme dupa scoala.



#44
mihaela_s

mihaela_s

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 28.843 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 09:49

Ma intreb daca in tarile unde nu se dau teme pt acasa copiilor si nu se pun note si nu sunt concursuri la matematica  de la gradinita toti copiii ajung maturatori si spalatori de vase.

 

Nu, dar nu toti fac facultate :). 

 

Sistemul suedez e exact ce descrie nenea in interviu. Cand l-am ascultat am inceput sa rad si am zis ca a dat o raita pe aici inainte de a scrie cartea. DAR din pacate in ultimii 15-20 de ani nivelul a scazut drastic...undeva ceva se greseste. Noi suntem de 6 ani aici, cea mare e anul doi la liceu si pot sa spun ca ii ingroapa in referate, studii, teme si teste. Cea mica inca ccc copilareste, e clasa a 4-a. 

 

Suedezii realizeaza acum ca e mult prea lejera scoala la clasele mici si au inceput sa aiba teste mai multe, nu teme, teste. Copiii lucreaza mult in clasa, teme inca primesc putine la clasa a 4-a, numai la matematica si engleza. Nimic de invatat acasa, totul se invata in clasa, nu stiu cum fac dar a mea are numai rezultate maxime la teste la istorie, geografie, etc si nu invata nimic acasa. Cu teme mai multe incep pe la 14-15 ani, inainte de liceu, liceul nu pot toti ce il incep sa termine, e foarte mult si greu, facultatea...rezista cine poate. Noi am inceput 25 si am terminat 8...e un ritm al naibii. 



#45
mihaela_s

mihaela_s

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 28.843 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 09:52

Sistemele scolare ale tarilor nordice sunt foarte asemanatoare. :) Fara competitie, fara teme pana la clase mari, totul e individual, nu stii copilul tau pe ce pozitie se situeaza in comparatie cu altii, evolutia e mereu in comparatie cu el. Am scris eu acum cativa ani tot la un subiect despre sistemele de invatamant din diverse scoli, membri mai vechi poate isi amintesc. :)



#46
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.664 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 09:58

Eu imi amintesc, mihaela [:)]. Si cam asa zicea si nenea ala. Ca pana pe la 14-15 ani nu prea ar trebui sa aiba teme.

Si eu nu cred ca e util societatii in general ca toata lumea sa aiba diploma de facultate (a se vedea unde s-a ajuns in Romania, unde toti au licenta - dar nu stiu sa scrie corect romaneste - si fac foamea in somaj pt ca piata muncii are nevoie mai mult de meseriasi decat de ingineri). Daca varfurile, pe care ii duce si capul si au si vointa ajung licentiati, e suficinet. Nu cred ca trebuie nimanui vanzatoare in buticul de la colt cu  master in marketig.



#47
Androix

Androix

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.147 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 10:05



Am vazut aseara in reluare doar o bucatica 5-10 minute din interviu si am prins exact secventa in care realizatorul a intrebat despre competita la scoala si teme. Psihologul a spus ca a scris o carte intreaga despre asta, ca sunt studii care arata ca cei care au de facut teme acasa nu au garantia ca sunt mai buni si mai realizati in scoala fata de cei fara teme. ca pana la 15 ani temele sunt doar ucigatoare de creativitate, ca nu sunt de nici un folos copilului.

 

Deci tu ai un baiat destept si creativ care nu vrea sa se lase ingradit de sarcini inutile.

[:-)))]  numai eu tot incerc sa-l stric!

Si tu tot asa ii lasi sa-si manifeste desteptaciunea si creativitatea stand dupa bunul plac la tv, pc, tableta, wii, zi tu care e otrava voastra? Si tie iti creste inima in piept ca sunt destepti si creativi si nu trebuie sa te bagi tu sa-i ingradesti cu sarcini inutile? Sa nu uitam despre ce sistem de invatamant vorbim, sa nu uitam ca eu una vorbesc de copii care petrec la scoala 3 ore jumate pe zi! Din care jumatea aia sunt pauzele si timpul irosit cu venitul, plecatul, dat geaca jos, intorsul de la cancelarie etc. Da, deci nu vorbesc de un copil care petrece 6 ore la scoala si invata si cand ajunge acasa da ochii peste cap ca inca mai are teme. Interviul era o baza de plecare in discutie, dar eu ma raportez la realitatea mea nu a domnului din interviu. Oricum pana acum nu a scris nimeni o metoda care sa nu fie nici cicalitoare si nici nu conditioneaza. In afara de impacarea cu realitatea ca unii copii au aplecare spre invatatura si altii nu au nu am remarcat nici o metoda de a determina un copil sa faca ceea ce este bine pentru viitorul lui fara sa-l bat la cap, fara sa il amenint ca ajunge spalator de vase ( chiar daca eu o sa-l iubesc de-o sa-mi iasa ochii din cap indiferent unde l-o duce pe el soarta sa spele vase ).

 

Ma scuzati, am deturnat subiectul cu temele. Va propun alt subiect concret in care sa ne dam cu parerea cum facem sa nu conditionam, cum obtinem mult dorita cooperare pasnica cu copilul, cum ne manifestam iubirea neconditionata chiar daca copilul face ceva ce noi dezaprobam, mai mult ceva ce ne deranjeaza maxim. Hmmmm, ia sa vedem [:-/]  cum reusim sa colaboram spunand o singura data? Cum colaboram (inclusiv termenul asta e tot o conditionare, tu faci ceva si atunci si eu fac ceva si ia uite ce frumos colaboram noi amandoi) Deci: cum ne adunam pantofii din drum si cum ne punem geaca in cui si cum ne luam ghiozdanul de pe hol de pe jos si-l ducem la locul lui si cum ne spalam pe maini, intr-o calda si tihnita colaborare cu mama care ar vrea doar sa ne aminteasca sa facem toate aceste lucruri, o singura data ca nici ea nu e moara stricata si au si nervii ei o limita si noi sa le facem ca niste copii care nu se vor cicaliti si frustrati, eventual putin  mai repede decat in 40-50 de minute si in liniste, fara sa ne certam intre noi, fara s-o aducem pe mama la disperare sa repete acelasi lucru de 7 ori pana sa-l facem noi o data si cel mai si cel mai important fara sa ne conditioneze in vreun fel!



#48
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 10:07

Nu stiu cum sunt alti copii, dar fii-mea s-ar juca tot timpul si ar face numai ce teme i-ar parea usor de facut. Tinand cont de sistemul romanesc de invatamant, daca as lasa-o sa faca numai ce si cat vrea, ar ramane repetenta.



#49
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 10:08

Exact. Peste tot intra la un moment dat referalete si temele dar la varste mari. Omul vorbeste despre copilul mic.La el este inutil ci trebuie lucrat in clasa atatea ore si nu acasa.

Teste cred ca se cam dau acum in majoritatea tarilor de mici  pentru ca materia este multa si grea insa asa testeaza ceea ce stiu copiii in urma predarii la clasa si a discutiilor avute in clasa  si nu cate ore in plus au facut diferite tipuri de probleme acasa in detrimentul altor activitati.


Editat de mamica11, 17 decembrie 2013 - 10:25 .


#50
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 17 decembrie 2013 - 10:08

Evident ca nu e obligatoriu sa aiba toti facultate; e nevoie de toate categoriile de meserii. Dar eu ma refeream numai la punctul meu de vedere.





Etichetat si cu parenting, neconditionat

Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Ieri, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -