Inghetata de vanilie-reteta clasica
Ingrediente:
-jumatate de litru de smantana lichida -eu folosesc din cea mai slaba, sau o diluez sa nu aiba mai mult de 15% grasime
-5 galbenusuri mari sau 6 mai mici
-150 g fructoza
-ideal baton de vanilie, dar merge si cu esenta, daca nu aveti
Mod de preparare
Se bat spuma galbenusurile cu fructoza-pana se dizolva bine si devin albicioase si cremoase, se adauga smantana si se omogenizeaza bine, se adauga semintele dintr un baton de vanilie sau esenta-cata va place,apoi se incalzeste compozitia pe baie de aburi astfel incat sa se ingroase usor dar sa nu depaseasca 85 de grade ca se coaguleaza oul. Se raceste rapid, in baie de cuburi de gheata, se refrigereaza 2-3 ore , sa fie rece rece, apoi se pune in masina de inghetata.
Din aceasta baza se pot face multe feluri de inghetata, adaugand nuci prajite, fulgi de ciocolata, alune, caramel, ness, cafea, etc.