Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Religia in Romania

religie ateism

13 raspunsuri la acest subiect

#11
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 12 octombrie 2013 - 07:35

Cred ca una este sa declari ca esti esti de o anumita religie si alta este sa fii religios.



#12
aschiutza

aschiutza

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.422 mesaje

Postat 12 octombrie 2013 - 10:56

si atunci ... de ce se construiesc mereu biserici noi?

 

Cind lumea se declara de o anumita religie se formeaza opinia ca si au nevoie de locuri de cult si se aloca fonduri ca atare. De aia cei care nici nu cred nici nu practica, ar trebui sa nu se declare oficial de acea religie, altfel se da o imagine si o putere falsa. Daca numai cei cu adevarat ortodoxi s-ar declara asa, puterea bisericii in Romania ar scadea considerabil.

 

La urmatorul referendum cereti sa va treaca cu exactitate credinta.

 

In Germania, fiindca se iau bani din salariu daca te declari catolic sau evanghelic, multi au iesit din biserica. Asa s-a ales cine apartine acelei religii cu adevarat. Dar in acelasi timp cine a iesit din biserica are de platit pt serviciile bisericii (mie de exemplu mi-i s-au luat bani de catre biroul de impozite pt ca m-am casatorit evanghelic desi nu apartin bisericii luterane).  Ca sa nu mai vorbim ca risti sa nu poti fi ingropat alaturi de familia ta (au fost ceva scandaluri pe tema asta, acel cimitir apartinind de biserica).

 

Exista in Romania cimitiruri laice, care sa nu depinda de o biserica? Stiu ca o parte din familia mea era ingropata la un cimitir catolic, unde cei care trecusera prin casatorie la ortodoxsim nu mai aveau dreptul la ingropare.



#13
J G

J G

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.955 mesaje

Postat 12 octombrie 2013 - 11:46

Citesc ca exista si cimitire private, iar BOR se lupta sa le elimine de pe piata :)

Noi ne-am pus problema, insa preferam incinerarea din toate punctele de vedere.

 

La subiect, nu cred ca creste numarul ateilor ci creste constientizarea si declararea ateismului. Datele recensamantului sunt eronate, cunosc numai eu nu stiu cate cazuri in care mama sau bunica a declarat toata familia ortodoxa sau a fost trecut din burta pe formular.



#14
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 13 octombrie 2013 - 15:05

Religia se afla - din punctul meu de vedere - intr-un mare impas! Vorbesc aici la nivel global si nu numai in Romania. O scurta analiza....

In urma cu sute/mii de ani, oamenii erau mai simpli, mai putin educati, fara access la informatie. Teama de necunoscut si lipsa unei explicatii stiintifice au creeat oportunitati pentru cei mai rasariti - sa le spunem preoti - care au inteles rapid ca religia este o tehnica perfecta de manipulare a maselor.

Despre manipulare

Manipulare pozitiva = HAR
Daca spun "manipulare" va ganditi probabil la ceva negativ, nu? Este teama ca ajungem sa actionam inconstient, impotriva vointei si in absenta unui arbitru (in opinia noastra) echidistant. Exista insa si manipulare pozitiva, practicata responsabil, cu integritate, intr-un scop nobil si util dezvoltarii umanitatii. Aceasta manipulare pozitiva o numesc in context religios foarte simplu: HAR! Si nu ma refer aici neaparat la harul de inspiratie divina.Manipularea pozitiva in cazul religiei sa manifestat prin: instituirea unor principii de viata "sanatoase" (care combat violenta, furtul,etc.), rolul bisericii in dezvoltarea culturii, a stiintei, rolul bisericii in educatie... si exemplele pot continua

Parantenza: din punct de vedere nationalist as putea spune ca Religia a jucat un rol important in pastrarea identitatii popoarelor (mai ales al celui roman). Vezi legatura foarte puternica intre identitatea nationala si o anume confesiune (in cazul Romaniei majoritar ortodoxe). Dar daca ma gandesc cate razboaie au la baza conflicte religioase, cred ca las la o parte haina nationalista si bifez acest punct mai de graba la manipularea negativa.

Lipsa de har, sau manipularea negativa

Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele, rău, care spun că intunericul este lumină, şi lumina, intuneric, care dau amărăciunea in loc de dulceaţă, şi dulceaţa in loc de amărăciune! (Isaia 5:20)

Asa cum exista energie pozitiva si negativa, asa cum lumina este opusul intunericului, tot asa RAUL este balanta necesara a BINELUI. Manipularea negativa, in interes politic sau personal, este in cazul religiei ceva imposibil de evitat, as spune (eufemistic vorbind).... aproape firesc.

Problema cea mai mare a manipularii este cand iti scapa din mana, cand lumea intelege cu ce te ocupi, cand intelege ca este manipulata! Si cred ca manipularea religioasa a atins acest punct.

Actualizarea religiei?

Traim intr-o epoca a globalizarii, a comunicarii, a informatiei, a Internetului. Asa cum noi discutam pe acest forum, oamenii comunica, discuta, schimba pareri in fiecare secunda. Apar generatii noi de formatori de opinie iar criterile valorice cu care acestia isi formeaza audienta sunt din ce in ce mai variate, si din ce in ce mai greu de aranjat in patroane de comunicare. Puterea de manipulare a presei, a televiziunii scade de la luna la luna, politicienii au din ce in ce mai putina libertate de miscare si... in mod inevitabil... preotii fara har isi pierd credibilitatea si puterea de influenta. Tinerii din ziua de astazi nu mai accepta  explicatii de genul "pentru ca asa vrea Dumnezeu" si intre timp s-au edificat ca sintagma "Crede si nu cerceta" nu are acoperire Biblica.

Biserica trebuie sa inteleaga ca religia facuta cu "rigla la palma" nu mai functioneaza. Predicile bazate pe citate din Cartea Cartii neactualizata de 1500 de ani si-au pierdut puterea de convingere si mai ales actualitatea. Slujbele sunt monotone, plicticoase.

 

Cred sincer ca religia trebuie actualizata si refocusata in jurul valorilor sale de baza:

- pace, dragoste, compasiune, demnitate umana dar plasate intr-un context modern, global, democratic si mai ales.... bazat pe dialog!

- religia ca forma de meditatie (in cautarea pacii interioare)

- responsabilitatea sociala a bisericii (ajutorarea celor incercati)

- biserica ca  centru de educatie si cultura

 

si in plus, religia trebuie actualizata cu:

- o atitudine pozitiva fata de pluralismul religios

- o legatura cat mai stransa cu stiinta

 

Si nu in ultimul rand, biserica are nevoie de un marketing modern!

 





Etichetat si cu religie, ateism

Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Astăzi, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

  • Alăptare 🤱🏻

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Burtica 35

    Roxana3001
    - Astăzi, 09:02

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -