Eu explic incidenta mare a cancerului si pe durata mai lunga de viata ...nu stiu exact pentru Romania, dar in general durata de viata a crescut si se pare ca celulele imbatrinite prezinta risk mai mare de mutatie canceroasa.
Si da, probabil alimentatia ...desi am vazut o emisiune pe Discovery care spunea ca expunerea constanta si indelungata la diversi factori chimici este mai putin daunatoare decat expunerea intrerupta ...pentru ca organismul are capabilitatea sa se adapteze, sa proceseze si sa dezvolte mecanisme de supravietuire intr-un anumit mediu, daca e expus suficient la el ...de ex mancarea ...daca o viata mananci mancare procesata, organismul va invata sa traiasca cu aceasta mancare ...de aia probabil bunicu a trait bine mersi pana la 90 de ani cu slanina, tzuica si tzigara in gura ...pt ca de 70 de ani s-a expus permanent si constant, la acesti factori.
teoria asta este confuzanta ...probabil astia cu mancarea procesata pe asta se si bazeaza cand o promoveaza ...pe de alta parte, procesul asta de adaptare naturala este greu de controlat, deci nu prea iti vine sa te expui benevol la factori care stii ca dauneaza.
Probabil ca ideea era ca daca pleci pe o alimentatie bio, trebuie sa fie 100% bio si nu combinata in functie de finante, pofte, anturaj. Sau daca e mixta, procentele de bio / procesat sa ramana constant. Daca fumezi, ori te apuci la 20 de ani si fumezi acelasi numar de tzigari toata viatza, ori nu te mai apuci deloc ...dar perioade din astea cu fumat, lasat cativa ani, fumat la loc niste ani pare a fi mai daunator decat fumatul constant.