Foietaj cu mere
Faza 1
280 grame faina se amesteca cu 200 grame untura.
Faza 2
300 grame faina + 2 galbenusuri + un varf de cutit de sare + smantana cat ia sa fie un aluat potrivit de tare (aproximativ 3-4 linguri smantana, dar se poate si mai mult/depinde si de grasimea smantanei)
Aluatul se intinde intr-o foaie subtire sub forma de dreptunghi. Acesta se unge pe deasupra cu faina frecata cu untura (cea din faza 1) si apoi se ruleaza de la stanga spre dreapta, pe toata lungimea foii. Dupa rulare, se taie in 2 bucati si se fac 2 foi cat tava de mare.
Prajitura se umple cu mere sau cu branza, dupa preferinta.
Daca se vrea cu mere, la o tava intra in jur de 2-3 kg de mere.
Merele se curata de coaja, se razuiesc si se storc.
In tava se aseaza hartie de copt sau chiar hartie alba. Nu se unge cu nimic, aluatul e suficient de gras.
Peste hartie se pune foaie de jos.
Peste foaia de jos se presara putin gris, se aseaza merele stoarse, se presara cu scortisoara si cu zahar dupa gust.
(Pt diabetici sau pt cine vrea sa reduca zaharul din alimentatie/ nu se mai pune zahar peste mere - nu va mai fi asa dulce, doar cat sunt merele de dulci)
Apoi se aseaza foaia de deasupra, se unge cu ou (intreg sau numai galbenus batut), se inteapa aluatul cu furculita si la urma cu un varf de cutit se marcheaza patratele (atentie nu se taie pana la capat, doar se da forma de patrat la fiecare bucata)
Se pune la cuptorul incalzit in prealabil si se lasa la copt pana se rumeneste. Desigur, pana la final se intoarce tava cel putin o data, in functie de cuptor.
Editat de adi2003, 26 septembrie 2013 - 08:59 .