Sari la conținut

Sari la conținut


De ce NU VREM proiectul Rosia Montana (Gabriel Resources)

rosia montana

34 raspunsuri la acest subiect

#21
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 13 septembrie 2013 - 22:41

Documentarul pe care investitorii de la Rosia Montana n-ar vrea sa-l vada vreodata romanii VIDEO

 

 

http://www.business2...romanii-1535144

 

 



#22
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 14 septembrie 2013 - 10:36

in concluzie, ideea mea e ca problema nu e administratia centrala ci modul in care Romania alege sa faca administratie centrala, cu persoane incompetente, lipsite de viziune si gandire strategica, fara putere de decizie si fara vointa de decizie, puternic politizata .

Uita-te la gugustiucii astia, aprob dar nu votez si oricum te costa 2 miliarde, am semnat dar nu am semnat sau nu a fost buna culoarea cernelii. Unul nu are "......."

Scuze dar problema este tocmai de adminstrare centralizata.

 

Daca observi in Polonia minsterul mediului acorda licente pe baza unor criterii stipulate in legea mediului. Este ca si cum ai obtine autorizatie de la pompieri cand faci o constructie industriala si confirma ca ai respectat normele PSI.

 

In general rolul minsterelor este sa stabileasca criterii, sa acorde aprobari pentru lucrari de anvergura, sa urmareasca respectarea lor si sanctionarea incalcarii legilor.

 

Din ce am citit in materialul la care am facut referire filozofia admnistratie poloneze este ca adminstrarea se face la nivel de comuna si controlul se face de organele regionale si institutiile centrale ale statului, in functie de importanta problemei.

 

Sigur ca daca un obiectiv de investitii depaseste posibilitatile comunei, atunci se finanteaza la nivel superior. Spre exemplu o finantare a unei centrale nucleare depaseste nivelul de competenta al regiunii pentru ca riscurile depasesc regiunea,  finantarea nu poate fi sustinuta de bugetul regional, si atunci devine de importanta nationala.

 

Trebuie sa facem diferenta intre adminstrare si protectie.

In Polonia adminstrarea o fac autoritatiile locale, si protectia mediului o asigura guvernul.

 

La noi guvernul este si arbitru si jucator-parte in contract, din cauza asta schimba regulile/legea la fiecare contract in parte.

 

Tot din cauza asta nu sunt conditii detaliate in lege, ca sa le poata adapata la nevoile de moment.

Nu-i normal sa se dea cate o lege pentru fiecare perimetru consesionat catre  Chevron, RMGC sau alt investitor in exploatari subterane.

Guvernul trebuie sa verifice ca Chevron respecta conditiile de mediu stipulate intr-o lege, si sa acorde licenta. Contractul trebuie sa fie incheiat de autoritatiile locale. Ele sa fie beneficiarul conesionarii, pentru ca, cetatenii din teritoriu suporta consecintele.


Editat de Deceneus, 15 septembrie 2013 - 22:46 .


#23
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 18 septembrie 2013 - 16:51

Geologul UBB Ioan Mârza: Ce pierdem la Roşia Montană pentru un pumn de dolari? (fragmente)

Citat
Cele mai importante comori geoarheologice miniere de la Roşia Montană, argumente vii indubitabile ale originii poporului român, sunt tocmai aceste obiective preconizate a se exploata în cadrul noului proiect minier, avertizează prof. cons. dr. Ioan Mârza, dion cadrul Departamentului de Geologie al Universitatii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, în cadrul unei scrisori deschise adresate preşedintelui României, Traian Băsescu, şi autorităţilor române abilitate să soluţioneze problema Roşiei Montane.
.
Ioan Mârza îi reaminteşte şefului statului că a declarat cu prilejul confruntării finale a candidaţilor la Preşedinţia României că în problema “Roşia Montană” va merge pe mâna specialiştilor.
.

Ce dăm pe un pumn de dolari
“În privinţa patrimoniului de valori arheologice inestimabile de la Roşia Montană, există cel puţin două categorii de obiective majore:
1. Zăcământul propriu-zis (în sens clasic) corespunzător celui mai important obiectiv geoarheologic, masivele vulcanice Cetate şi Cârnic, preconizate a fi integral valorificate, deci distruse de o viitoare exploatare;
2. Artefactele arheologice propriu-zise, reprezentate prin obiecte de minerit (opaiţe, ciocane etc., chiar şi lemn de mină din vechile armături) şi auxiliarele necesare vieţii şi activităţii minerilor, familiilor acestora, locuitorilor în ansamblu din perioada antică (daci, romani), medievală şi mai recentă (cimitire cu morminte, pietre – stele funerare etc.).
 
Evident, o parte infimă din a doua categorie a artefactelor arheologice pot fi recuperate şi expuse în muzee (majoritatea însă, vor dispărea sub puterea şi colţii excavatoarelor), dar cele mai de preţ obiective de patrimoniu inestimabil, sursele geologice devenite geoarheologice (vechile lucrări miniere, romane, medievale) urmează a fi distruse! În realitate Roşia Montană, cea mai mediatizată localitate rurală din România, trăieşte zbuciumul între a fi şi a nu mai exista, ultima alternativă însemnând a ne prohodi propria istorie pentru un pumn de dolari.

Roşia Montana nu poate fi descărcată de sarcina istorică
....
Având în vedere cele spuse ne întrebăm: cum pot fi descărcate de sarcină istorică-arheologică, masivele vulcanice (doi “stâlpi” gemeni) Cârnic şi Cetate, ciuruite de galerii romane, medievale şi mai noi, când ele însele constituie în integritatea lor situri geoarheologice unitare? Sarcina istorică a Roşiei Montane este indiscutabil superioară sub interes naţional “sarcinii miniere”, de aceea, Roşia Montană trebuie descărcată de “sarcină minieră” Nu de cea istorică şi orientată spre un viitor Parc Naţional Roşia Montană, spre turismul internaţional modern organizat, începând cu refacerea localităţii în stilul propriu anilor săi de glorie, cu şteampuri de zdrobit şi prelucrat minereul aurifer, cu auxiliarele acestora, inclusiv cu puncte de şaitrocare a aurului aluvionar etc., reţinându-se aura de dinainte de naţionalizare.
 



#24
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 18 septembrie 2013 - 17:30

 Mina de aur romana, comoara din adancurile Rosiei Montane, descoperita in 1970.

 

646x404.jpg


Editat de Deceneus, 18 septembrie 2013 - 17:31 .


#25
papanash

papanash

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.197 mesaje

Postat 18 septembrie 2013 - 21:17

dezinformare sau nestiinta la cel mai inalt nivel ?

Fisiere atasate

  • Fisier atasat  srm.jpg   40,52K   0 descarcari


#26
372018

372018

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.350 mesaje

Postat 02 octombrie 2013 - 13:20

http://www.cotidianu...-de-dna-223595/

 

http://ipad.hotnews.ro/15671316



#27
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.664 mesaje

Postat 02 octombrie 2013 - 14:16

"

Reprezentanții Institutului Geologic al României, au cerut amânarea audierilor în Parlament, întrucât participă la o întrunire internațională în care vor vorbi chiar despre exploatarea aurului și a gazelor de șist.

În schimb însă, Institutul Geologic al României a transmis deja un punct de vedere Comisiei Speciale din Parlament.

 

 

Care sunt informațiile care au ajuns pe masa Comisiei pentru Legea Roșia Montană

 

 

În primul rând trebuie spus că Institutul Geologic nu se referă la zăcământul de la Roșia Montană ca fiind unul auro-argintifer, ci îl prezintă ca un zacamânt de AUR, ARGINT, TELUR, STIBIU, BISMUT, ARSENIU, TANTAL și GERMANIU.

 

 

Institutul Geologic susține că studiile RMGC asupra versanților Pârâului Corna - în punctul în care se prevede a fi amplasat iazul de decantare - sunt bazate pe prezumții care nu țin cont de contextul geologic real.

Bazinul Văii Corna nu se pretează depozitării unei cantități atât de mari de șlam cianurat din cauza gradului intens de fisurare, a permeabilității mari a versantului stâng, care conține gresii și nu formațiuni argiloase după cum susține proiectul, dar și a caracterului parțial submers al viitorului bazin de decantare - 45 de hectare vor fi sub apă.

Actualele probleme de mediu de la Roșia Montană, legate exclusiv de poluare cu metale grele, nu se pot compara cu cele induse potenţial de o asemenea cantitate de pulberi cianurate, consideră Institutul Geologic al României.

Geologii atrag atenția că biodegradabilitatea șlamului de cianurare este estimată la 120 de ani în condițiile de climă ale zonei, față de doar 6 luni în cazul șlamurilor de flotație.

Potrivit Institutului, RMGC neagă prezența în minereu a unor cantități notabile de plumb, zinc și cupru care ar scădea recuperabilitatea aurului și argintului, ar provoca o creștere a consumului de cianură și induce producerea de șlamuri bogate în sulfocianuri.

In baza analizelor comunicate de RMGC, Institutului Geologic a constatat că au fost ignorate ca rezerve potențiale 161 de tone de Telur, 49 de tone de Germaniu, 172 de tone de Seleniu, 116 tone de Tantal, 777 tone de Titan, 1220 tone de Stibiu, aproape 30 de mii de tone de Zinc și până la 129 milioane de tone de feldspat potasic.

Cianurarea integrală a minereului, propusă de actualul proiect RMGC, este deci din start exclusă ca soluție tehnică din moment ce ar conduce la pierderea cuprului, dar şi a unor importante cantităţi de stibiu, germaniu, tantal (materii prime critice, conform definiției europene), telur, zinc (materii prime foarte importante din punct de vedere economic conform normelor europene) şi uriaşe cantităţi de feldspat potasic (adular) considerat a fi economic important de Uniunea Europeană.

Institutul Geologic al României susține că selectarea de către RMGC a tehnologiei care prevede doar recuperarea aurului și argintului se poate extinde și la alte proiecte miniere similare fapt care ar priva ţara noastră de avantajul de a fi primul producător potenţial de stibiu, teluriu şi germaniu din Europa.

Pe de altă parte, odată aprobat acest proiect, alți dezvoltatori vor putea cere, în mod firesc, să li se admită aceleaşi standarde de mediu. In aceste condiții s-ar putea ajunge la aproape trei mii de hectare de bazine de decantare a şlamurilor cianurate doar pentru zăcămintele cunoscute din Patrulaterul Aurifer din Munţii Apuseni."

 

sursa: http://www.europafm....montana~n69108/



#28
iahim

iahim

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.048 mesaje

Postat 02 octombrie 2013 - 18:42

Nea Ioane, matale ai 1kg de aur in curte, dar nu stiu decat eu cum sa-l scot. Uite iti fac o oferta nemaipomenita: il scot eu, drept rasplata ca l-am scos din curtea ta iti dau si tie 60 de grame redeventa si daca ma ajuti sa ti-l scot in 15 ani iti dau de lucru si-ti platesc salariu 5 grame pe an pentru ca sunt de treaba si nu vreau sa stai ca prostu fara servic...i.
... Adica de fapt nu-l scot e...u, il scoti tu, eu doar iti imprumut uneltele, te invat cum sa le folosesti si te rasplatesc pentru efortul de a-ti scoate singur aurul din curte ca sa mi-l dai mie.
Nu-i asa ca-i nemaipomenit?
A era sa uit..si cum tot nu-ti mai trebuie la nimic o curte dupa ce am scos 1kg de aur din ea, voi lasa acolo vreo 3 tone de cianura si alte substante toxice.
.. Cum? Nu-ti fa probleme, crede-ma pe cuvant ca nu o sa va afecteze cu nimic! nu, nu o sa ajunga nici in apa, nici in gradina, jur pe ce-am mai scump! ...

Nu e banc, e realitate pura, ii spune Rosia Montana.. :|



#29
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 02 octombrie 2013 - 21:03

Link-u de mai sus "Există un dosar Roşia Montană. El trebuie redeschis de DNA!" are informatii  de prima mana, de la un procuror care s-a ocupat de caz.



#30
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 02 octombrie 2013 - 21:39

Iahim, foarte bine spus!



Etichetat si cu rosia montana

Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Ieri, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -