Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană

rosia montana cianura ponta protest

67 raspunsuri la acest subiect

#21
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 02 septembrie 2013 - 16:17

Se anunta o noua zi de proteste impotriva proiectului minier de la Rosia Montana si a fracturarii hidraulice pentru exploatarea gazelor de sist. Cei care nu sunt de accord cu acest proiect, sunt chemati sa se adune intre orele 17-19 la fantana din Piata Universitatii pentru a "lupta impotriva cianurii, fracturarii, coruptiei minciunilor". Pana in prezent au confirmat prezenta la eveniment mii depersoane.



#22
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 02 septembrie 2013 - 17:16

Piata nu e mai animata ca in mod normal, nu am vazut decat mici grupuri de persoane stand la taclale, in schimb e plin de jandarmi si au aparut si televiziunile.
Am trecut acum 5 minute pe acolo. Nu e nimic care sa te duca cu gandul la un protest, cel putin pentru moment. Maxim 200 de persoane ibsirate in piata, fara vre-un semn ca ar fi participanti la miting sau pur si simplu oameni/tineri majoritari care au iesit la o plimbare.

#23
A_Iulia

A_Iulia

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.524 mesaje

Postat 02 septembrie 2013 - 17:31

A spus cineva (nu mai stiu cine, sorry, la un post TV ieri) ca s-ar fi facut mai demult un referendum acolo in zona, ca sa sondeze parerea populatiei.

 

Si cica ar fi iesti ca 75% erau ok cu exploatarea.. Dar evident, nu s-au prezentat nici 50% din votanti (dar asta nu mai e de mirare).

 

Stie cineva mai multe despre acest referendum si de ce concluzia oamenilor din zona a fost ca isi doresc exploatarea?



#24
rall

rall

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.248 mesaje

Postat 02 septembrie 2013 - 20:08

wb3j.png



#25
alinuk

alinuk

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.365 mesaje

Postat 02 septembrie 2013 - 22:59

Eu una, citind in diagonala m-am ingrozit.

Va rog sa ma ajutati.. poate nu interpretez corect proiectul de act normativ ...

- lege privind măsurile aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România. ..atentie... nu doar din Rosia Montana..ci din Romania -

 

- RMGC poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere din perimetrul minier Roşia Montană asupra cărora statul român şi/sau unităţile administrativ teritoriale deţin un drept de proprietate publică sau privată. Totul în numai 45 de zile de la solicitare și fără nicio licitație publică (Art. 4, pct. 7)
- RMGC este reprezentantul desemnat al Statului Român în procedura de expropriere a terenurilor necesare exploatării miniere (Art. 5, pct. II.2)
 
- RMGC va obține direct de la Ministerul Economiei dreptul de concesiune asupra imobilelor expropriate din perimetrul exploatarii miniere, pentru o durată de 49 ani, fără a fi necesară înscrierea în Cartea Funciară (Art. 5, pct. II.2).
  
- RMGC are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile expropriate din perimetrul minier, inclusiv a celor cu „destinaţie specială” (a se citi lăcașuri de cult, monumente, ansambluri și situri istorice, cimitire, alte așezăminte de valoare naționala deosebită ori localitați urbane sau rurale în intregime), daca realizează ‚replici’ pe alte  amplasamente  (Art. 5, pct. II.2).
 

- RMGC poate include în intravilanul localității terenurile forestiere aflate în perimetrul minier și poate dobândi proprietatea unor terenuri aflate în perimetrul minier fără respectarea dreptului de preemptiune al Statului la cumpărarea de paduri care constituie enclave în fondul forestier proprietate publică a statului sau sunt limitrofe acestuia, la preț și în condiții egale. 

 
- În baza unei solicitări unice, RMGC poate obține concomitent autorizaţiile de desfiinţare şi autorizaţiile de construire, dacă pentru pentru desfăşurarea lucrărilor de construcţii aferente proiectului este necesară şi desfiinţarea unor construcţii sau amenajări existente.
 
- RMGC poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier.

 

(oricine ramane far de adapost, daca cumva acesta indrazneste sa stea in calea RMGC!?)
 
- În cazul în care un act sau o procedură de avizare a RMGC a fost anulată, autoritățile au obligația de a elibera RMGC în nu mai puțin de 30 de zile un act sau aviz nou care să-l înlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a)
 
(autoritatile sunt obligate indiferent de interesul lor, al oamenilor pe care-i reprezinta... neconditionat sa fie la cheremul RMGC!?)
 
- Actele premergătoare (procedurile, avizele etc.) obtinuțe de RMGC în vederea emiterii autorizațiilor finale nu au termen de valabilitate. Ele produc efecte ad infinitum et ultra, putând fi folosite oricând pentru legitimarea autorizației finale. Pentru evitarea duplicării...(Art. 4, pct. 9, lit.b si pct. 10)
- Dacă în conditiile Legii minelor 85/2003, licența de exploatare se acordă pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de cate 5 ani, licența RMGC se poate prelungi pe perioade de până la 20 de ani, la nesfârșit. (Art. 5, pct. II.2)

 

(pe viata!?)
 
- În timp ce în condițtiile Legii Minelor, Art. 22, oricărei companii miniere i se autorizeaza începerea activităților miniere prevăzute în licență în termen de 180 de zile de la depunerea documentației și pe baza depunerii garanției financiare integrale pentru refacerea mediului, RMGC obține această autorizare în maxim 30 de zile și pe baza depunerii garanției financiare pe numai un an din intreaga durata a exploatării(Art. 4, pct. 12).
- Dacă în condițiile Hotărârii de Guvern 1076/2004 privind evaluarea de mediu pentru planuri și programe chiar și cea mai puțin complexă procedură de evaluare durează între 8 și 12 luni, procedura de evaluare de mediu pentru planurile de urbanism ale RMGC (care în mod normal ar implica și consultarea statelor vecine potențial afectate) trebuie sa se finalizeze în 3 luni. (Art. 5, pct. II.2)
 
- In timp ce potrivit Hotărârii de Guvern 1076/2004, Legii 350/2001 și Ordinului Ministrului Mediului 117/2 februarie 2006, acordul de mediu pentru autorizația de construire se poate elibera numai după deținerea avizului de mediu pentru planul de urbanism aferent, RMGC îl poate obține și concomitent și înaintea avizului de mediu pentru planul de urbanism.
 
- În timp ce orice autorizație de construire are o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările (potrivit Legii 50/1991, Art. 7, pct. 5), RMGC poate începe lucrarile în termen de 36 de luni de la data emiterii autorizației de construire, autorizația sa fiind valabila oricat.
 
- RMGC poate să includă în intravilan terenurile cu categoria de folosinta pajiste din perimetrul proiectului minier si le poate scoate din circuitul agricol în termen de 30 de zile de cand face o cerere in acest sens. Autoritatea centrala sau locala, in acelaşi termen, este obligata sa-i acorde o suprafata echivalenta de teren aflat in domeniul public sau privat al Statului pentru „refacere” suprafetei afectate de pajiste.

 

(unii sunt mai egali in drepturi ..decat altii!?)
 
- Perimetrul licenței RMGC nu are limite fixe. Agenția Națională de Resurse Minerale are obligația de a-l reconfigura oricând la cererea RMGC, în afara oricărei proceduri de reglementare (Art. 4, pct. 13)
 
(adica cuum?? oricand, in afara oricarei proceduri..se poate extinde perimetrul licentei RMGC... Ce ne facem daca ne aflam pe un zacamant cat vreo juma de tara... totul devine adiacent adica poa sa ajunga si la Iasi de ex, sau Cluj, sau Timisoara... de ce nu si pan pe litoral!?)
 
 

Pe site-ul Guvernului, in scurta prezentare care se face proiectului, scrie negru pe alb ca in perioada de expolatare se vor crea 900 de locuri de munca.

900!!!!??????

Si redevenţa minieră aplicabilă proiectului de 6%.

6%!??

 

Nu sunt specialist in domeniu exploatarilor miniere... dar toate ale de mai sus pt 900 locuri de munca si 6% ?

 

Ceva imi scapa, in mod clar [fri]


Editat de alinuk, 02 septembrie 2013 - 23:04 .


#26
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 02 septembrie 2013 - 23:02

??? 900 de termopane ... Si distrugerea celei mai frumoase părți a Transilvaniei si un dezastru ecologic

#27
rall

rall

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.248 mesaje

Postat 03 septembrie 2013 - 13:23

"Nu ştiu dacă exploatarea aurului de la Roşia Montană va ghiftui zona cu cianuri sau nu. Nu ştiu dacă e mai bine ca acolo să investească o firmă străină, una românească sau chiar statul. Nu ştiu dacă e mai bine pentru ţară ca aurul să rămână în pământ sau să fie scos. Nu ştiu cât de mare poate fi profitul în afacerea Roşia Montană.

 

Văd însă, în fiecare zi, pe televiziuni şi prin ziare, cât de mare, înverşunată şi lipsită de scrupule este investiţia acestei firme, Gold Corporation, în propagandă. La ore de vârf, în care secunda de publicitate face cât o punguţă cu aur curat, sunt aduşi oameni mai mult sau mai puţin necăjiţi "din zonă" şi puşi să-şi plângă cât mai expresiv nefericirea pe ecran. Golzii ăştia corporaţi au renunţat să mai înfăţişeze date şi cifre, ce firmă mare şi serioasă sunt ei, ce tehnologii performante şi parfumate deţin, ce binefacere pentru arheologie şi ecologie sunt metodele lor de a suge aurul. Tactica de acest fel ţine de perioada în care golzii cărau pe cheltuiala lor, hăt la o exploatare auriferă din Noua Zeelandă, un cârd de jurnalişti români notorii, ca să le arate ce curate sunt extracţiile corporate. Acum, se recurge la oameni simpli, din care se extrag murdar lacrimi. Mame disperate, tineri care vor să-şi întemeieze o familie, bolnavi, bătrâni, bărbaţi fără lucru, copii trişti funcţionează ca obiecte de propagandă pentru facerea de bine Gold Corporation.

 

Mi-a rămas în minte o femeie între două vârste care lăcrimează comunicându-ne că nu are destul să pună copiilor pe masă, nu înainte de a recita că munceşte cu contract pe perioadă determinată la RMGC, care a angajat-o cu mărinimie, deşi nu s-a început nicio exploatare. Mesajul: dacă exploatarea ar începe, femeia, împreună cu alţi 450, ar avea contract pe perioadă nedeterminată şi bani să-şi îndestuleze copiii.

 

Astfel de "publicitate" nu mai vizează convingerea autorităţilor române să dea avizul, dar, asemenea propagandei politice, scoaterea în stradă a cetăţenilor care să manifesteze pentru începerea neîntârziată a exploatării la Roşia. Că golzii n-au obţinut deocamdată decât manifestaţii anti, ba chiar o adevărată mişcare civică împotriva proiectului, ar merita o analiză separată.

 

Nu sunt în măsură să trag o concluzie economică sau ecologică în legătură cu Roşia Montană. Pot, în schimb, să trag una logică: când cineva cheltuieşte aur cu tona, ani de zile, pentru a te convinge public că vrea să-ţi facă un mare bine, ţie, nu lui, mai mult ca sigur te aşteaptă un rău pe măsură."

 

Cristian Tudor Popescu



#28
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 03 septembrie 2013 - 13:29

de 20 de ani se baga imensi de multi bani in aceasta publicitate ....



#29
BESTUTZA

BESTUTZA

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 449 mesaje

Postat 03 septembrie 2013 - 13:57

Cei de la RMCG au un singur purtator de cuvant?Doamna cu BUHA?? Cum, dupa ce toata lumea o vede pe internet ,fara lacrimi, fara croseta, energica,nervoasa, lipsita de orice fel de argument,  o retrimit sa vorbeasca ?? Ar fi trebuit sa o plateasca de 10 ori mai mult sa stea ascunsa! 

 

Locul de munca pe care il asteapta de 14 ani??? Cine isi permite sa astepte 14 ani  un ANUMIT loc de munca?

 

Prestatie mai penibila nu am vazut!:

 

" nici nu am timp sa enumar cate lucruri bune a facut RMCG."

 

"Vecinii care se opun au pensii si alte afaceri." 

 

Da,CTP are dreptate,ne asteapta un rau pe masura! Culmea e ca acest rau nu e ZONAL ,ci NATIONAL!

 

Cand au loc dezastre  nu cei din zona sunt chemati sa le remedieze fizic si financiar, ci sunt dislocate RESURSELE MATERIALE SI UMANE ALE GUVERNULUI TARII RESPECTIVE!

 

 

http://www.antena3.r...olo-226421.html


Editat de BESTUTZA, 03 septembrie 2013 - 13:59 .


#30
rall

rall

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.248 mesaje

Postat 03 septembrie 2013 - 19:12

Cateva informatii pentru cei care nu prea inteleg cazul Rosia Montana:

1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare aurifera din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen;
2. In toate tarile UE, adica in toata industria miniera din Europa, se utilizeaza aprox 1000 tone de cianuri, iar la Rosia Montana se doreste utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an;
3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril in urma utilizarii cianurilor;
4. Interventia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munti si se va sapa pe o adancime de 400 de metri creandu-se un crater gigantic vizibil si de pe luna de aprox 8 km diametru;
5. Vom ramane pentru totdeauna cu un lac de cianuri - 215 milioane de metri cubi cianuri si un baraj ce trebuie sa reziste pentru eternitate. Pentru mentenanta si operatiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC ofera 150 milioane euro, in conditiile in care Agentia de Mediu a SUA a evaluat mentenanta la 2.6 miliarde dolari.

Exploatarea se face la suprafata si nu in galerii cum s-a facut pana acum in Romania. Astfel se aduc mari prejudicii mediului si comunitatii, adica se distrug aproape complet. Se foloseste tehnologia pe baza de cianuri pentru ca este cea mai ieftina, dar sunt si alte tehnologii mai scumpe, dar care nu aduc asemenea prejudicii mediului. Logic, pentru ca o firma se gandeste doar la profit si doreste ca cheltuilile sa fie cat mai mici.

Ce ofera RMGC?
- cateva sute de locuri de munca pe o perioada determinata si foarte putine pentru localnici;
- o redeventa de 6% catre statul roman;

De ce as sustine un asemenea proiect?

 

1235381_508632939219893_1452820881_n.jpg





Etichetat si cu rosia montana, cianura, ponta, protest

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Analizele au arătat o deteriorare a stării ficatului. Ce să fac?

    MaryJane999
    - mar 21 2024 12:16

  • Progesteron

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

Last Blogs

  • Locul de muncă È™i sarcina

    Ioone
    - Ieri, 23:41

  • Kinetoterapie

    Vasilescu Georgeta
    - Ieri, 23:32

  • Ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 21:29

  • Starile de rau si greata din timpul sarcinii

    Mica13
    - Ieri, 20:13

  • Dansul bebelusului in burtica

    AdrianaBlo
    - Ieri, 14:56

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -