Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Amintiri Ceausiste :)


631 raspunsuri la acest subiect

#11
Marina

Marina

    Membru de baza

  • Moderators
  • 6.356 mesaje

Postat 17 iulie 2013 - 23:53

Pot sa confirm ca bananele cresc in Africa mea cel putin pe toate drumurile si sunt EXCEPTIONAL de gustoase. Nu am mancat in viatza mea asa banane parfumate si gustoase.

Despre comunism brrrrr, nu mai am chef sa-mi amintesc nimic.

#12
Victoria_mami

Victoria_mami

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.541 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 03:34

Dar daca schimb titlul subiectului in "Amintiri din copilarie2" (2, ptr. ca a mai fost un subiect candva), atunci o sa-mi povestiti?  [:)]  [flo2]



#13
Victoria_mami

Victoria_mami

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.541 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 03:36

Marina, multumesc.



#14
Oana_B

Oana_B

    Membru de baza

  • Moderators
  • 5.756 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 04:14

Nici noi n-am trait bine. Am locuit in Bucuresti.

Iarna dormeam in trening si cu caciula pe cap, apa tot asa din cand in cand. Blocul nu era cu geamuri si cand veneam de la scoala nu era curent pe scara pana seara. Urcam scarile cu lumanarea sau daca nu aveam lumanare numaram treptele, 15 trepte la intrarea in bloc si 16 trepte la fiecare etaj. Mergeam tinandu-ma de balustrada. Chestii straine si bunatati am avut doar dupa revolutie. Soacra-mea a fost vanzatoare la alimentara si ducea acasa tot felul de chestii. Ii spun lu' barbata-miu ca el la tzara a fost privilegiat:))

Am fost in tabere, 4 sau 5 nu mai stiu. Nu stiu cat costau pe vremea aia. Intr-una m-a luat mama cu ea. Maica-mea a fost profa de franceza la un liceu.

Aveam o colega Beatrice, si numele ei suna strain:)), taica-su nu stiu pe unde lucra, avea un penar strainez plin cu creioane si pixuri si carioci si gume de sters care mai de colorate, ce-mi placea sa-l studiez:)). Am fost la ea acasa o data, avea pe un perete pus wall-paper hahaha in anii 80 wallpaper, reprezenta o jungla wallpaperul respectiv. Am crezut ca imi ies ochii din orbite de uimire.

Un vecin lucra la o ambasada, pleca prin strainatate ce lux mi se parea ca au in casa. Ma intrebam cum au unii noroc sa aiba parte de asa ceva.

Cred ca cei din Cuba si Dominicana sunt mai avansati de cat eram noi. Sunt obisnuiti sa ia contact cu turisti si s-o gasi si pe la ei internet. Tarile lor arata mai colorate si mai exotice de cum arata Romania socialista. Nu erau reclame atunci pe strada,pe magazine. 

 

Apropo de avorturi, ma gandesc, si pe vremea aia au existat pierderi de sarcina nu? Ce facea un doctor, cum deosebea un avort provocat de o pierdere de sarcina ca aparatura nu era.



#15
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 05:58

Oana, un avort provocat lasa urme si se vede cu ochiul liber cum s-ar zice.

Pe vremea aia existau mai multe "tehnici"  

- ginecologi care faceau chiuretaje acasa pe masa din bucatarie si din pacate nu foloseau anestezice locale ca oricum nu existau

- punerea unei sonde. Cu sonda (se introducea si ceai de musetel) se statea cateva zile apoi o scotea si se declansa avortul peste alte cateva zile, saptamani.

- PP-uri si alte medicamente care provocau avort si se luau cu bani buni si pile de la farmacie, sau pastile aduse de prin Rusia - daca astea nu mergeau se ajungea la chiuretajul din bucatarie pentru ca erau teratogene.

 

Daca cumva subiectul unor astfel de proceduri ajungea in spital pentru avort incomplet ginecologul era obligat sa cheme procuratura. Unii isi riscau cariera si libertatea si il declarau avort spontan, dar erau putini.

 

Din pacate am avut colege care s-au supus acestor chinuri. Am stat cu ele si am vazut - mai bine nu vedeam.

La ASE, in toaleta, am calcat o data intr-un astfel de produs.

 

Astazi nimeni nu va intelege, chinurile, rusinea si disperarea unei fete care ramanea gravida. Li se pare de domeniul fantasticului. Dar pe vremea aia, prefarai sa-ti pui viata in pericol, sa ajungi in puscarie decat sa traiesti RUSINEA unei sarcini. Nimeni nu dorea sa aduca pe lume un copil din flori intr-un sistem inchis fara perspective.

 



#16
emanouela

emanouela

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.971 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 06:45

Cert e ca perioada aceea a fost cumplita, o lupta continua pt supravietuire....acum, depinde de varsta la care s-a traversat acea perioada. Eu eram adolescenta la revolutie, 16 ani, m-a prins revolutia in tren, veneam de la bunica mea. Am amintiri de tot felul din acea perioada, cu lipsa energiei electrice, program cu ora la tv, lipsa hranei, ratii, cozi, mama care statea la pat cateva zile dupa o intrerupere de sarcina (motivul l-am procesat mai tarziu)....multe chestii nasoale si neplacute, mintea noastra necoapta, protectia parintilor ....nu le-a dat voie sa ne afecteze chiar atat de tare. La mine cel putin predomina amintirile placute ala copilariei, cantaresc mai mult, na....poate e si o anume structura a mintii mele de orice moment greu al vietii mele se metamorfozeaza si ia o forma mai putin dureroasa. 

Tin minte cozile....astea cred ca este o amintire predominanta celor din acea vreme...stateam seara tarziu, pana a 2 a zi dimineata sau ne duceam cu nopatea in cap sa prindem rand...na, copchii, va dati seama ca pt noi era prilej de halca si joaca....nasol era ca nu intotdeauna ajungeam sa cumparam ceea ce trebuia sa se aduca,  in general ma trimitea mama la banane, portocale. Tare nedrept mi se parea sa invat la lumanare, asta cred ca m-a enervat cel mai rau.

N-am avut o relatie ft buna cu tata....insa ma leaga o amintire a acelor vremurii  extrem de draga sufletului meu....facea delegatii la Buc si-mi aducea ciocolata cu crema de lamaie....ii spuneam sina de tren, ce buna mai eraaaaaaaaaaaa...imi ploua si acum in gura cand ma gandesc la ea.



#17
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.108 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 07:04

Nadia, imi inchipui ca vrei povesti din anii 80, nu?

 

Sunt nascuta in '65, pentru mine '80 au reprezentat anii adolescentei. '78-84 mai treaca mearga, dupa aia tare greu i-am simtit. Personal, perioada copilariei ('70- '76) m-a marcat (intr-un mod pozitiv), dar am amintit despre ea la un alt subiect.

 

M-ai facut sa pun mana pe jurnalele din liceu. Ce alegi, flori, fete, filme sau baieti :)? 

Am sa-ti scriu despre filme, muzici si alte nimicuri care imi intrerupeau luuungile zile de vacanta sau nu. Am sa las deoparte amintirile urate si de-a dreptul infricosatoare.

 

Asadar, 1980, iunie, ne imprietenim cu doua fete RDGiste venite impreuna cu familiile la mare.

Mi-s mandra de prima fusta plisata primita cadou (era facuta la croitoreasa, inclusiv pliseurile. Am descoperit mai tarziu cu dezamagire ca nu tineau:)), urmaresc in reluare dimineata serialul Bastardul ( the Rebels, original), ma indragostesc inevitabil de Don Johnson :), ABBA pe programul 2.

1 iulie - il vad, pe viu si la mare inghesuiala, pe sportivul ce ducea flacara olimpica la Moscova.

Primul pupat de mana... weird :). Jucam ping pong acasa cu palete facute de fratele meu, citesc Zana cocorilor (ce-o mai fi si asta??), merg la Polivalenta si vad ABBA, the movie ( http://www.imdb.com/title/tt0075617/ - ce-i iubeam!)

Mancam ciocolatina in oras (idem Zana cocorilor... ce-o mai fi si asta?), mama se intoarce din excursia din RDG.

Pete pe soare.Vacanta la Breaza, vazut Ciresarii, jucat septica, volei, pasente, tiza ta ia primul 10 la Olimpiada, ruleaza 39 de trepte iar ABBA (din nou!) canta din toti bojocii Voulez Vous la difuzoarele din centrul Brezei.

August - vin "nemtoaicele" (copilele cu care ne-am imprietenit la mare) in vizita. Schimba marci, primesc 300 lei, cumpara doua batice (dupa cate imi amintesc erau cu franjuri si le infasurau in jurul gatului, purtate cu jachete de piele, pe motorete acasa la ele) si doua rochii lungi gen ie. Nu rezist, imi cumpar si io:). Mergem la mare la Costinesti (ele, eu, fratele meu si mama), nu ne primeste nimeni in gazda din cauza controlului pentru straini. Pana la urma se milostiveste de noi o femeie si ne ia. La Tuzla. Facem naveta la plaja la Costinesti. Frumoase fetele, blonde precum... Agnetha, ochi albastri, pistruiate si nas carn, se vedea de la o posta ca nu-s bastinase. Studentii (finuti) dau tarcoale :), fetele degajate si emancipate nu cu sacu' in cap ca mine :). Stau in casa (la gazda) in maieuri si chiloti, nu se jeneaza deloc de fratele meu :). Mergem sa mancam un pui la rotisor la restaurant, ne lipsesc13 lei sa-l achitam. Mama lasa buletinul garantie. Ne intoarcem a doua zi, dam banii, luam buletinul .

Ne intoarcem in Bucuresti (ah, Costinestiul, ce diferenta fata de capitala!!!), barbati hamesiti isi intind mainile dupa ele pe strada. Initial socate, ajung sa fie in cele din urma, oarecum incantate de atentia "latina". Militienii si ei cu ochii cat cepele, le lasa sa faca poze in fata diverselor cladiri din centru. Pleaca intr-o zi cu ploaie, eu trista ca raman in Romanica si cu ochii si gandul la un tanar berbant in blugi (semana cu Poldark - Robin Ellis :)) care isi lua zborul spre Copenhaga. In ziua aceea, la 14 ani, mi-am zis ca trebuie sa "evadez" cumva, candva.

 

Nadia, nu ma supar daca vrei sa plec. Sa-mi spui caci, mai am jurnale :).   



#18
rall

rall

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.248 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 07:14

Eu imi amintesc nedreptatea, asta m-a marcat cel mai mult.

Prietenul meu avea o educatoare ce isi chema sotul la gradinita, politist, sa bata copiii 'obraznici'. La fel si eu, am avut o educatoare monstru, era cunoscuta drept 'reaua'. Nimeni nu spunea nimic.

 

Asta e impresia mea despre comunism, realizez ca extrem de personala si limitata. Lipsa de omenie, frica, imposibilitatea de a te plange, atrocitatea.

 

Acum, cand aud de ex. despre o asistenta care cere spaga, care e cruda in cel mai strict sens al cuvantului, care vorbeste superior pacientilor, care are impresia ca e Dumnezeu pe pamant, primul cuvant ce imi vine in minte pentru a o descrie e "comunista".

 

Daca ma vedeti tinand partea celor ce ies din standardele societatii (homosexuali, necasatoriti, obezi etc) e parte din trauma asta, e extracompensare.


Editat de rall, 18 iulie 2013 - 07:15 .


#19
HurezanRaluca

HurezanRaluca

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 27 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 08:25

Am amintiri ciudate pentru o adolescenta. Sunt amintirile copilariei, in care ai mei isi permiteau un concediu/an, vacante intr-un oras din sudul tarii, la bunici, dar si plansul ore in sir cand la scara autocarului am fost respinsa sa plec in Polonia intr-o tabara (nu aveam origine sanatoasa, parintii mei nu erau membri de partid)

Sunt multe, multe amintiri si frumoase si urate. Ce-mi amintesc cel mai pregnant o senzatie ciudata intre bine si rau!



#20
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 18 iulie 2013 - 08:25

Am trait de toate in vechiul regim.

Pana in 1976 scoala, apoi liceul pana in 1980, armata un an, apoi pana in 1986 facultatea. Dupa, repartitia la post in Calarasi.

Am facut sport din 1972 si probabil ca asta mi-a ocupat o mare parte din timp. N-aveam cand sa bat maidanul, sa fac prostii. Sportul m-a educat si civilizat, iar scoala a completat ce mai era de completat. In vacante eram in cantonamente, in timpul scolii aveam antrenamente si concursuri. Program complet.

In liceu a fost cam la fel, doar ca se amplificase presiunea. Ca baiat, nu puteam rata facultatea, insemna armata aproape dubla. Asa ca am ales ingineria, mai accesibila la admitere. Medicina sau Dreptul, favoritele mele, dupa care tanjesc si astazi, erau aproape intangibile, cu zeci de candidati pe un loc.

Armata...ca armata. O luna am plans prin wc-uri, alte 8 am mancat-o pe paine. Garzi, munci, diguri la inundatii in Balta Brailei, instructie in tancodroame, bucatarie. Dar si cor, un cor superb, pe trei voci, cu tovarasul Spanu, un capitan-dirijor de exceptie, un cor care a castigat toate competitiile, dar care n-a castigat faza pe judet a Cantarii Romaniei doar pentru ca la urmatoarea faza, pe tara, nu mai avea cine sa se prezinte. Protagonistii se liberau...

Facultatea a fost grea in primii doi ani, cand sesiunile erau cosmar. Materie multa si greu de inghitit de mine, care aveam alte veleitati. Apoi a fost bine, pot spune cu mana pe inima ca a fost cea mai frumoasa perioada. Am calatorit mult cu prietenii, vacantele erau pline, chefuri fara numar, fete. Da, se intrerupea lumina, nu aveam ziua gaze si stateam noaptea sa pazesc un fir de flacara in sobe, poate peste pijama aveam un halat, mancam carne duminica sau de sarbatori...credeti ca a contat asta? Nu, pentru ca existau atatea altele...atunci am redescoperit Predealul, Sinaia si Poana Brasov, Snagovul, altfel decat ca sportiv, am gasit Costinestiul vara de vara, Neptunul de 1 Mai si muntele strabatut cu cortul si sacul de dormit. Ascultam numai muzica buna, aveam prieteni care se ocupau cu asa ceva, iar eu eram rasfatat, pentru ca le furnizam cursurile la care ei lipseau. Cele vreo doua munci la porumb sau ce-a fost a continuat divertismentul, ca nu-ti facea nimeni nimic daca nu culegeai nu stiu cat. Iar 4 in camera de camin era lux...eu veneam dupa 40 in camera, in armata...

La post in Calarasi, in 1986, a fost mai greu. Incepea viata adevarata, intr-o fabrica unde nimeni nu te voia, unde trebuia sa te afirmi si sa castigi respectul pe propriile forte. Mai ales ca eu n-aveam vreun unchi, var, tata in ministerul de resort. Locuitul in caminul de nefamilisti, mancatul din ce-ti faci singur sau mai scump la cantina, n-au fost usoare, dar s-au remediat brusc cand jumatate de camin s-a umplut de stagiari. Si atunci a inceput viata. Mi-e greu sa redau exact atmosfera...era unica, oricum. Ziua servici, serile si adeseori noptile, distractie. A fost "cantecul lebedei", pentru ca in 1988 m-am insurat si oricum fusesem detasat in Bucuresti, in Casa Republicii. Unde m-a prins Revolutia.

Tot ce ati scris, prin prisma experientei personale, este adevarat.

Atata doar ca pe mine nu m-au marcat, le-am trait cu elanul tineretii, le-am dosit in spatele a zecilor de lucruri mai bune pe care alegeam sa le fac. N-am mancat banane si portocale decat la cine stie ce ocazii, carne ioc (inteleg ca acum e o virtute... [:)] ), n-aveam televizor color si nici alea doua ore de emisie nu-mi trebuiau (urmaream ceva seriale, ca toata lumea si mesteream neintrerupt antene ca sa prind bulgarii), stateam doua ore la coada la Consignatii pe Covaci, sa iau o pereche de blugi cu 800 lei, de marca, faceam injectii colegelor cu ergomet si sintofolin pentru ca da, mai calcau pe bec si stiu foarte bine ce pateau ba de la parinti, ba de la autoritati.

Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni...nu am suferit cu adevarat in acele vremuri. Stiu sigur ca asta s-a datorat varstei si lipsei de obligatii, dar si a unui "culoar favorabil" si a unei firi care mi-a permis sa vad partea plina a paharului. Si, desigur, a educatiei primite de la doi parinti minunati, de la bunici, unchi si matusi, de la profesori si antrenori de exceptie carora n-am avut ocazia sa le spun exact ce au insemnat pentru mine.

Poate citesc acum si ma iarta pentru intarziere...




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -