Hatice, eu fac supa crema de linte.In mare, reteta pe care am luat-o de pe net e cam asa:
2 cepe, 2 morcovi, 1 radacina pastarnac, 1 ardei gras rosu, condimente: sare, piper, chimen, nucsoara , boia de ardei, cativa catei de usturoi. Se taie legumele cubulete, se calesc, apoi se adauga lintea inmuiata in prealabil (eu o las la inmuiat cu o noapte inainte de a gati, in medie folosesc cam 250 g linte rosie la o supa ) , condimentele, rosii pasate la conserva sau suc de rosii si supa de legume sau de oase, de carne, etc . Se lasa la fiert la foc mic. Cand lintea e moale , scurg supa intr-un vas, apoi pasez continutul cu blenderul. Adaug cate putina supa, o pun pe foc sa mai dea un clocot si opresc focul. O servesc cu iaurt, iar daca e post, cu patrunjel proaspat si suc de lamaie. Mie imi place mult.
Si mai fac un soi de pateu de linte cu naut: pun cantitati egale de naut si linte la inmuiat, (nautul are nevoie de mai mult timp pentru hidratare), le fierb, le blenduiesc bine de tot, adaug ceapa calita, cateva linguri de ulei, 2-3 catei de usturoi pisat ,piper, sare, alte condimente ce imi cad in mana si patrunjel proaspat. Pasta rezultata o mancam pe felii de paine prajita. Reteta este preluata de la o colega. O data am imbunatatit aceasta reteta cu ceapa verde, usturoi mai mult, marar si mult patrunjel, am format bile pe care le-am tavalit prin seminte de susan si le-am copt in cuptor...un soi de falafel, dar buuuunnn......
Nu sunt mare gospodina si la ora asta exprimarea mea s-ar putea sa lase de dorit, dar sper ca ti-am fost de folos...macar un pic.
Fug la somnic