Mmm, Alina, ce apetisant!
Gratiela, Mariuca si Stefu
crede
Deserturile Nataliei si nu numai ale ei (16)
Deschis de
Balbina
, iun 05 2007 22:43
235 raspunsuri la acest subiect
#21
Postat 10 iunie 2007 - 18:57
#22
Postat 10 iunie 2007 - 18:58
Alina, n-ai sa ma crezi, tocmai intram in subiect sa-ti scriu un mesaj, sa te intreb daca ti-a iesit prajitura, si ce supriza, am vazut si poza! Super bine arata, n-am cuvinte, parca ar fi un cheease cake de la mama lui! [pofta] Se vede din poza ca e intr-adevar cremoasa consistenta umpluturii. Ia zi, blatul e din biscuiti sau aluat? Ma bucur mult ca ti-a placut, mai ales ca asta nu e o simpla prajitura cu brinza, e ceva mult mai rafinat. Te-ai descurcat minunat cu scosul prajiturii din forma, nici nu zici dupa cum arata ca te-ai chinuit.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
#23
Postat 11 iunie 2007 - 10:45
Natalia eu am facut blatul din biscuiti digestivi, am folosit cam 200 de grame (i-am cantarit sa stiu pe viitor cat sa cumpar). Sa stii ca merge absolut minunat cu crema prajiturii, e putin crocant si deloc complicat de facut. De chinuit m-am cam chinuit, adica in tava am pus doua fasii lungi de hartie de copt in X, de care sa pot trage prajitura, apoi cercul pe fundul tavii, pe urma am tapetat si peretii, iar cand am scos-o m-a ajutat si sotzul, ca erau practic 4 'parghii' de care sa trag si trebuiau 4 maini. Pentru gelatina i-am facut o forma improvizata din folie de aluminiu peste care am pus folie alimentara (aluminiu ca are forma si folia ca sa nu intre in contact direct praji cu folia de aluminiu) si totusi a mai curs din gelatina si pe langa, dar pana la urma a iesit ok.
Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.
Recently become Mrs. Perfect
#24
Postat 12 iunie 2007 - 22:13
Natalia, sa ma ierti ca indraznesc, dar am si eu o nelamurire, care nu e legata direct de dulciurile din acest subiect, dar sper ca tu ma poti lumina ca o maestra culinara ce esti.
Am incercat sa fac in week-end o prajitura care continea si gelatina, si cum era prima data cand foloseam gelatina, am avut ceva emotii, si pe buna dreptate. Am folosit gelatina de la Dr. Oetker, dar nu din cea care se pune peste tarte, ca sa tina fructele la un loc, ci din aceea care se amesteca in compozitia prajiturii si care nu trebuie fiarta pentru ca se strica. Nelamurirea mea se leaga de cantitatea de apa in care trebuie dizolvata gelatina. Poate ai sa razi, dar pe plicul de gelatina Dr. Oetker scrie ca acea cantitate de 10 g gelatina se dizolva in 0,5 litri apa. Eu la prajitura respectiva trebuia sa folosesc o cantitate dubla de gelatina, si anume 20 de grame. Mi s-a parut oricum exagerat sa pun 1 litru de apa pentru ca atunci toata prajitura s-ar fi transformat in suc, asa ca am pus 0,5 litri de apa la cele 20 de grame de gelatina. Oricum compozitia in care am adaugat gelatina s-a cam taiat, adica nu arata prea promitator, insa prajitura s-a intarit la frigider, dar nu cine stie ce.
Asa ca rugamintea mea este sa imi explici cam care ar fi procesul tehnologic de utilizare a gelatinei pentru a nu da chix In principal, sunt nelamurita in legatura cu cantitatea de apa in care se dizolva gelatina. Din cate imi amintesc, tu mai zici prin retete ca pui gelatina la "umflat", insa la cum am facut eu respectand ce scria pe plic, nici urma de umflat, pentru ca in cei 0,5 litri de apa gelatina s-a dizolvat aproape complet si s-a transformat intr-un bors.
Iti multumesc anticipat pentru ajutor si iti doresc sarcina usoara!
-----------
Aura
#25
Postat 13 iunie 2007 - 02:04
Aura, mda, e o mare timpenie ce scrie pe plicul acela de gelatina (de altfel, si de pe alte produse de-ale lor), demult stiu asta, ma mir cum de n-au reactualizat textul de atitia ani. Si cica sint firma serioasa ma rog. Ideea e ca 10 g de gelatina incheaga 500 ml de lichid, si nicidecum gelatina nu trebuie inmiuata mai intii in 500 ml de apa, ca apoi sa fie amestecata cu lichidul ce trebuie inchegat!
Prima daca cind am descoperit gelatina de la Dr. Oetker, ea inca nu se fabrica in Ro, ci era adusa din Ungaria, deci textul de pe plicuri era in ungara, iar un abtibild micut relata traducerea instructiunilor in romana. Ei bine, mereu procedez dupa instructiunile citite de pe micul abtibild, si anume: gelatina dintr-un pliculet (10 g) se pune intr-o cana, se toarna 3-4 linguri de apa rece, se amesteca si se lasa la umflat circa 10-15 minute. Apoi se dizolva la bain-marie (mai nou, eu dizolv la microunde, la putere mai mica) si se raceste pina la temperatura camerei, amestecind mereu. Apoi se incorporeaza in crema. Daca e vorba de aspic/piftie, gelatina umflata se dizolva direct in lichidul fierbinte.
Sper ca te-am putut lamuri. Multumesc de urari!
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
Prima daca cind am descoperit gelatina de la Dr. Oetker, ea inca nu se fabrica in Ro, ci era adusa din Ungaria, deci textul de pe plicuri era in ungara, iar un abtibild micut relata traducerea instructiunilor in romana. Ei bine, mereu procedez dupa instructiunile citite de pe micul abtibild, si anume: gelatina dintr-un pliculet (10 g) se pune intr-o cana, se toarna 3-4 linguri de apa rece, se amesteca si se lasa la umflat circa 10-15 minute. Apoi se dizolva la bain-marie (mai nou, eu dizolv la microunde, la putere mai mica) si se raceste pina la temperatura camerei, amestecind mereu. Apoi se incorporeaza in crema. Daca e vorba de aspic/piftie, gelatina umflata se dizolva direct in lichidul fierbinte.
Sper ca te-am putut lamuri. Multumesc de urari!
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
#26
Postat 13 iunie 2007 - 11:05
Wow, Natalia, puteam sa jur ca e ceva in neregula cu instructiunile alea. Bine ca m-am prins sa te intreb inainte sa mai nenorocesc cateva prajituri. Chiar ca sunt neseriosi astia, si as fi zis ca nu e cazul, la ce renume au!
Merci mult pentru explicatii, esti foarte draguta ca de obicei, si cred ca sunt in asentimentul multor gospodine de pe aici cand fac aceasta afirmatie!
Pupici si o vara cat mai racoroasa iti doresc!
[flo]
-----------
Aura
#27
Postat 13 iunie 2007 - 19:41
Inainte de a folosi gelatina la prajituri eu m-am documentat foarte minutios pe aici ,dar si pe site-ul culinar .Acum nu imi mai este frica sa o folosesc .Drept dovada ,ieri am pregatit o tarta cu iaurt si fructe
Asa ca "i'm back again" .Nu puteam sa ratez sezonul capsunilor ,asa cum nu am de gind sa il ratez nici pe cel al visinelor [pofta]
GABI ,de 3 ori mama
Poze
Asa ca "i'm back again" .Nu puteam sa ratez sezonul capsunilor ,asa cum nu am de gind sa il ratez nici pe cel al visinelor [pofta]
GABI ,de 3 ori mama
Poze
#29
Postat 18 iunie 2007 - 17:31
#30
Postat 18 iunie 2007 - 18:05
quote:Hmmm...ce ma fac io daca nu-mi revine pofta de dulce nici dupa ce nasc?
Originally posted by strumfi2004
Desertul de week-end, bun, bun si racoritorrrr
Azi poti fi caine...Maine poti fi copac...