Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 2 voturi

Când copilul nu aude şi nu vede…


185 raspunsuri la acest subiect

#21
andruscka

andruscka

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 148 mesaje

Postat 16 decembrie 2006 - 21:04

Andrada nu stiu de ce Andrei ii este frica.
La gradinita merge pe langa perete dar acasa nu vrea.
Nu am foarte multa mobila in casa tocmai din cauza asta ca sa nu se loveasca, am un perete pa care nu este nimic si totusi nu vrea sa mearga, incepe sa planga si se agata de mine.
Am primit azi la serbare un joculet cu niste bilute pe care le poti muta.
Jocuri speciale si carticele pentru ea nu am deocamdata dar am niste prieteni in Belgia care au spus ca o sa-mi trimita.
Dna educatoare ne-a spus ca se gasesc foarte greu jocuri pentru ei si chiar ne-a sfatuit daca avem rude sau prieteni afara sa luam legatura cu ei ca sa ne ajute.
Deocamdata la gradinita e abia la inceput si invata sa "vada" cu manutele.Pipaitul la Andra nu este atat de dezvoltat ca sa zic asa comparativ cu auzul de exemplu.
Nu ne-a sfatuit nimeni pana acum cum sa ne comportam cu ea, insa la gradinita am primit foarte mult ajutor.
Andra are abia o luna de cand merge la gradinita si se vede o schimbare.
E dornica sa ajunga la gradinita si am vazut ca ii place.
Incercam si noi sa o ajutam cum putem.
La gradinita este un baietel care stie deja literele in Braille, dar el vine de aproape doi ani la gradinita.
Am vorbit cu parintii lui si mi-au spus ca si el la inceput era la fel ca Andra si sa avem rabdare ca in timp se vor vedea rezultatele.


#22
Andrada

Andrada

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.253 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 00:07

andruscka cind e nascuta Andra? (citi ani are?).

E minunat ca se vad totusi schimbari in bine de cind e la gradinita. La citi ani se invata Braille?

O sa ma mai uit la articole in engleza cu sfaturi pentru parinti sa vad daca e ceva interesant de tradus. Pina atunci da-mi te rog adresa ta postala pe email sau PM,

te imbratisez,

Andrada





L’amore che move il sole e l’altre stelle.



Camera lui Marcu

#23
cristina_t

cristina_t

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 167 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 16:38

Andruscka, da am fost la dr. Burloiu, e foarte amabil si vede multi copii, si mie mi l-a recomandat o mamica de pe forum - dansul a salvat vederea baietelului ei (a monitorizat copilul, a intervenit la timp si a stopat retinopatia de prematuritate). Nu stiu daca va poate ajuta cu ceva, dar cred ca are mai multi pacienti micuti cu aceasta problema. Pe de alta parte stiu ca pot fi stresante pentru copii asemenea controale ... pe fetita mea a pacalit-o ca o filmeaza, i-a dat sa studieze niste jucarii , etc, s-au despartit buuuuni prienteni :-).
Si fiindca m-ai intrebat cum e - nu are alte necazuri in afara de ochi, e foarte cooperanta si dulcica. Nu iti dai seama ce probleme mari are cu vederea decat daca o urmaresti ce face cand e intr-un spatiu nou, cand vrea sa deseneze ceva, sau sa studieze vreo insecta, cand se lipeste de televizor etc. Vede prost la distanta (nu poate "admira" peisaje, nu ne recunoaste daca suntem la cativa metri si purtam haine "necunoscute", dar uite ca drumul pana la gradinita l-a invatat).
Pana la urma i-am pozat ganganiile si i le-am marit ca sa se lamureasca fata cum sunt :-)("mami, dar tu stiai ca albina are si niste aripioare subtiri?").

Poate Andrei va trebui sa-i dai sa pipaie tot felul de chestii miniaturizate, ca sa-si faca o idee corecta despre cum sunt. Am vazut un desen al unei micute de 5 ani - un autobuz londonez era reprezentat prin doua linii scurte orizontale si una verticala : "asta este treapta, asta este scaunul pe care stau, si asta e stalpul de care ma tin" (http://www.unicef.or.../forum/0300.htm )

Cred ca Braille putem invata si noi parintii, am citit ca nu este greu (fiindca vazand, nu trebuie sa mergem pe pipait).

Imi pare bine ca in asa scurt timp aveti rezultate de la gradinita. Nu stiu daca ai incercat, poate educatoarea iti permite sa stai si tu acolo ca sa vezi cum procedeaza cu Andra. Sau poate o poti invita acasa la un moment dat, ca sa-ti dea cateva idei despre cum sa creezi un mediu cat mai accesibil Andrei. La o adica poti vedea/plati lucrul asta ca pe un fel de "meditatie particulara" ...

Exista si gradinita de stat (pare cu program prelungit)pentru nevazatori si ambliopi, adresa ar fi "Str. AUSTRULUI NR.33, sector 2 - BUCURESTI, ROMANIA Tel: 3203363 Fax: 3236513" (asta citii pe net, sper sa fie corect); brendy este o mamica de pe forum care a fost intr-un timp cu fetita acolo (http://forum.desprec...?TOPIC_ID=45275); iar cosmina (cosmi1975) lucreaza ca invatatoare educatoare la acea scoala.

Despre evaluare neurologica chiar nu stiu, dar am speranta ca fetele de pe "DC...altfel" iti pot recomanda pe cineva daca le intrebi.

Nu numai jucarii pentru copiii astia nu se gasesc in Romania, nu se gasesc nici instrumente specifice care i-ar putea ajuta, nu se gasesc nici specialisti, (aproape)nimeni nu te ajuta cu nici o informatie, nu exista organizatii specializate care macar sa te sustina psihic. Nimeni nu iti spune - hei, copilul tau va fi o.k., pentru el se poate face asta si asta si asta. Singura recomandare pe care mi-a dat-o mie doctora de familie a fost sa scriu la "Surprize surprize" [:(]

Imi inchipui prin ce ati trecut anii astia, si mai ales cat de greu a fost inceputul, drumurile in Belgia .... anul trecut cand era campania pentru Alinuta am dat o cautare pe google.ro cu "retinopatie prematuritate Belgia" si am gasit cred cel putin 10 copii aflati in aceeasi situatie.



#24
andruscka

andruscka

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 148 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 17:40

Cristina multumesc tare mult pentru informatii
Ma bucur ca de cand am intrat pe forum descopar multe lucruri interesante.
Sa stii ca si noi in disperarea de a strange banii necesari operatiei am scris la "surprize surprize" dar nu am primit nici un semn de viata.
Banii i-am strans cu ajutorul altei emisiuni "Povestiri adevarate" (nu vreau sa-i fac reclama) si tot datorita acestei emisiuni am fost vazuti si de familia din Belgia la care am stat si cu care am ramas prieteni.
Nu pot sa va descriu in cuvinte ce nebunie a fost atunci.
tin minte ca m-au sunat romani si din afara granitelor tarii, din Austria, Israel, USA, Italia si care au contribuit la strangerea banilor necesari operatiei.
Daca inainte de emisiune aveam doar un milion de lei in cont, a doua zi aveam deja 45 milioane.
Mergeam pe strada si ne opreau oameni si ne intrebau cum pot s-o ajute si ei pe Andra.
Sunt foarte multi oameni care nu au vrut sa-si dea numele si ne-au ajutat fiecare cu cat au putut.
In luna iunie a anului 2003 noi am aparut din nou pe post pentru a multumi tuturor celor care ne-au ajutat, si iar au inceput telefoanele sa sune.
Imi pare rau ca cu o parte din cei care au ajutat-o pe Andra am pierdut legatura, cred ca unii si-au schimbat numerele de telefon.
Imi aduc aminte si acum prin ce-am trecut atunci, si toata speranta noastra pentru Andruscka (noi asa ii spunem) ca se va face bine.
Dar...
Sa stii ca primele zile am stat si noi cu fetita la gradinita, insa tot timpul cat am stat acolo am plans.
E foarte dureros sa vezi niste copii pipaind cu manutele lor tot ce-i in jurul lor si sa incerce sa invete cate ceva.
Nu va spun cat de emotionati am fost sambata la serbare, eu cel putin nu am putu scoate nici un sunet si m-am abtinut cu greu sa nu plang.
Patru copilasi care au pregatit un mic spectacol asa cum au putut ei mai bine.
Eu sunt foarte multumita de aceasta gradinita si mai ales ca este foarte aproape de casa.
Gradinita de stat este departe de casa, dar daca nu era o alta gradinita as fi mers acolo.
Oricum multumesc pentru ajutor.
Acum suntem in vacanta si deja Andra s-a trezit ieri de dimineata sa mergem la gradinita "sa ne jucam cu George".
George e baietelul care o pupa toata ziua pe Andra si cu care s-a acomodat cel mai bine.

Am vazut si eu alfabetul Braille, si am invatat si eu ca tot acest alfabet se invarte ca sa zic asa in jurul grupului fundamental format din sase puncte (sper ca am retinut bine termenul)
[pup]







#25
cristina_t

cristina_t

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 167 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 18:21

andruscka, incearca sa privesti parte buna a lucrurilor, incearca sa vezi in treaba asta cu pipaitul portita ei catre lume. Poate gasesti pe net in franceza povestea unei americance, Helen Keller, oarba complet si surda (si ca urmare si muta) de la 19 luni- cu ea s-a comunicat initial prin intermediul scrisului in palma, dar asta i-a deschis apoi drumul catre Braille, si ea a ajuns sa scrie carti, sa tina conferinte etc.

#26
andruscka

andruscka

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 148 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 18:48

Cristina esti o dulce
Ma bucur ca aici mi-am facut prieteni si ca primesc incurajari.
Spun ca aici mi-am facut adevarati prieteni si cred ca nu exagerez cu nimic.
Andra este copilul meu si il consider un copil normal chiar daca are probleme.
Nu doresc nimanui sa treaca prin ceea ce trecem noi.
De cand s-a nascut Andra asa zisii mei prieteni nici macar un telefon nu au mai dat, ca de venit in vizita nici nu mai poate fi vorba.
[:(]



#27
Andrada

Andrada

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.253 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 18:57

Andruska, tot nu mi-ai dat adresa postala (numai pe cea de email).

revin ca acum sint pe fuga,

A



L’amore che move il sole e l’altre stelle.



Camera lui Marcu

#28
cristina_t

cristina_t

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 167 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 18:59

da din pacate am auzit de foarte multe ori povestea asta, din pacate nu suntem obisnuiti sa avem persoane cu handicapuri in jur, atatia amar de ani ele au fost izolate si indepartate, ne blocam , nu stim sa interactionam ... citeam odata despre o fetita fara maini, era cea mai buna la invatatura din clasa ei (la o scoala normala, tinea creta in gura samd) o colega a invitat-o acasa dar parintii ei i-au interzis sa o mai primeasca (vezi Doamne ii facea de ras) noroc ca nu au fost ascultati si pana la urma au acceptat-o si pretuit-o si ei. Hei, asta e chiar din Romania, pt cine e sceptic ma uit in cartea aia (o carte despre experienta incluziunii in Romania) sa vad unde si cine :-)

#29
cristina_t

cristina_t

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 167 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 19:13

andrada, pe site-ul American Printing House for The Blind (www.aph.org) exista cataloage cu tot felul de produse adecvate, inclusiv jucarii - exista un catalog .pdf numit "Early Childhood" care contine pozele si descrierea jucariilor, stiu ca m-am uitat odat pe el dar nu-i mai stiu loatia exacta.

b.t.w putem compara informatiile de pe acel site cu cele de la http://www.anvr.ro , ca sa vedem cat de multe mai avem de facut aici in tara.


#30
Andrada

Andrada

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.253 mesaje

Postat 18 decembrie 2006 - 19:45

Multumesc Cristina!

A



L’amore che move il sole e l’altre stelle.



Camera lui Marcu


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Saptamana 28

    Deutzuk
    - Astăzi, 11:08

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -