Dragele mele,
Incet- incet se apropie sarbatorile de iarna pe care eu nu le concep fara un cozonac gustos pe masa. Intrebarea si rugamintea mea este: are careva dintre voi o reteta testata de cozonac pufos? Stiti voi, cozonac care ramane moale chiar si dupa 2-3 zile si nu are aspectul ala de coca uscata...
Sper sa-mi veniti in ajutor![papica]
Va
Elena
Reteta testata de COZONAC PUFOS
Deschis de
Ileana Cosanzeana
, nov 14 2006 16:38
101 raspunsuri la acest subiect
#1
Postat 14 noiembrie 2006 - 16:38
#2
Postat 14 noiembrie 2006 - 17:42
asta e reteta mea preferata, super testata:
1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.)
1/4 cana de apa calduta (50 ml.)
1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar)
Un praf de sare
3 galbenuse
1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana)
8 Linguri de unt (110 gr.)
3 1/2 cani de faina (500 gr.)
Vanilie
Coaja rasa de lamiie sau portocala
daca ai robot sau masina de paine se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine. se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de curent.
daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta.
Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.
Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana dar incet incet adaugati unt in timp ce framintati, pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Cam 20-30 minute.
Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de lichid sau fain, foarte putin cite o lingurita o data) si mestecati pina revine la punctul in care nu se mai lipeste.
se lasa la crescut pana si-a dublat volumul.
apoi se taie aluatul in 4 bucati.
Se intinde o bucata de aluat cu palma incetisor pina se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.
Se unge tava cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)
De obicei cind cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii …e bun de bagat la cuptor.
Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau seminte de susan. Se coc la 180°C 30 - 35 minute. (reteta este de pe culinar, a mamei celeste). aici ai ceva mostre: cozonaci
Roxana
1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.)
1/4 cana de apa calduta (50 ml.)
1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar)
Un praf de sare
3 galbenuse
1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana)
8 Linguri de unt (110 gr.)
3 1/2 cani de faina (500 gr.)
Vanilie
Coaja rasa de lamiie sau portocala
daca ai robot sau masina de paine se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine. se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de curent.
daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta.
Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.
Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana dar incet incet adaugati unt in timp ce framintati, pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Cam 20-30 minute.
Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de lichid sau fain, foarte putin cite o lingurita o data) si mestecati pina revine la punctul in care nu se mai lipeste.
se lasa la crescut pana si-a dublat volumul.
apoi se taie aluatul in 4 bucati.
Se intinde o bucata de aluat cu palma incetisor pina se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.
Se unge tava cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)
De obicei cind cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii …e bun de bagat la cuptor.
Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau seminte de susan. Se coc la 180°C 30 - 35 minute. (reteta este de pe culinar, a mamei celeste). aici ai ceva mostre: cozonaci
Roxana
#3
Postat 16 noiembrie 2006 - 19:15
ROXI pentru reteta, am intrat sa deschid un subiect pe tema asta (pentru ca, desi gatesc mult si bine, zic unii ), nu am facut niciodata cozonac!
Si mi-au lasat gura apa cei din poze!
poze
[url="[url="http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=36243"]Povestea nasterii[/url]
Si mi-au lasat gura apa cei din poze!
poze
[url="[url="http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=36243"]Povestea nasterii[/url]
#4
Postat 16 noiembrie 2006 - 22:00
Roxana, la cuptor dai cozonacul in tava aia de sticla? Am si eu asa ceva dar imi e frica sa incerc cu toate ca scrie ca se pirmite.
Um amigo e alguem que compreende o teu passado, acredita no teu futuro e aceita-te como es.
#6
Postat 16 noiembrie 2006 - 23:50
Roxana, multumesc mult pentru reteta, am sa o incerc. Intr-adevar cozonacii tai arata ca in reclame...[pofta][pofta][pofta]
#7
Postat 17 noiembrie 2006 - 03:27
Roxana,arata super!!O sa incerc si eu reteta dar pana la sarbatori (ca daca nu-mi ies cumpar ca in fiecare an).
Dar spune-mi te rog la robot cat se framanta?
Ca eu initial vroiam sa-i framant la mana, dar cand am citit ca trebuie 20-30min...mai bine ma las pagubasa.Ca nu ma lasa Bianca atata timp
Nu la loc ferit de curent?Eu stiu ca se pune coca la crescut la loc calduros, ferit de curent.
Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)
Bianca si noi2
Dar spune-mi te rog la robot cat se framanta?
Ca eu initial vroiam sa-i framant la mana, dar cand am citit ca trebuie 20-30min...mai bine ma las pagubasa.Ca nu ma lasa Bianca atata timp
quote:
se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de caldura.
Nu la loc ferit de curent?Eu stiu ca se pune coca la crescut la loc calduros, ferit de curent.
Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)
Bianca si noi2
#8
Postat 17 noiembrie 2006 - 13:21
Roxi, ce umplutura faci la cozonacii aia??? Arata super!
Adema&Codrut
#9
Postat 17 noiembrie 2006 - 13:45
Roxana, pe mine ma intereseaza umplutura cu branzica. Sunt lesinata dupa umplutura cu branza [pofta][pofta][pofta]
Pupici [pup]
Nana, aspiranta la titlul de mamica!
Nana, aspiranta la titlul de mamica!
#10
Postat 17 noiembrie 2006 - 17:26
Roxana , cati cozonaci ies din cantitatile date? Stiu ca difera de marimea vasului, dar macar asa cu aproximatie.
Tu faci cantitate dubla ?
Cata siBianca-Maria(2.11.2005)
Bianca si noi2
Tu faci cantitate dubla ?
Cata siBianca-Maria(2.11.2005)
Bianca si noi2