Roxana, si eu si sotul meu ne-am ingrasat cam tare si am hotarat s-o cam dam pe salate (la greu)... Asa ca la noi in bucatarie, uleiul de masline, aromat sau nu, nu supravietuieste prea mult... Mai am si alte retete de ulei aromat:
Ulei aromat cu busuioc si usturoi
Ingrediente: 1 crenguta busuioc, 1 catel usturoi, 300 ml ulei de masline extravirgin
Cu o hartie imbibata cu otet se curata frunzele de busuioc. Se pun frunzele si catelul de usturoi intr-o sticla. Deasupra se toarna uleiul si se inchide ermetic. Dupa o saptamana, se strecoara uleiul si se transfera intr-o sticla curata.
Acest ulei poate fi pastrat 2-3 saptamani. Este bun pentru salatele de rosii, cartofi.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
http://community.web...r/miana_dragnea
in camara, pentru iarna
Deschis de
mirelaispir
, iul 20 2006 03:20
269 raspunsuri la acest subiect
#71
Postat 18 august 2006 - 14:11
#72
Postat 18 august 2006 - 14:14
Ulei aromat cu coaja de portocala
Ingrediente: 300 ml ulei de masline extravirgin, 1 cub zahar, 1 lingurita boabe de piper negru, 1 portocala, 5 cuisoare, cateva boabe de ienupar
Se toarna intr-o sticla sterilizata uleiul, se adauga zaharul, piperul si coaja de portocala taiata in spirala. In coaja de portocala, din loc in loc, se infig cuisoarele. Se adauga boabele de ienupar si se inchide sticla ermetic.
Se lasa sa se macereze la rece 1 saptamana. Dupa ce se strecoara, se poate pastra la rece 2-3 saptamani. Este bun pentru toate salatele verzi.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
http://community.web...r/miana_dragnea
#73
Postat 18 august 2006 - 14:16
Ulei aromat cu petale de trandafir
Ingrediente: 2 lg. petale de trandafir (curatate cu o hartie imbibata in otet), 1 fir de lavanda, 300 ml ulei de masline extravirgin
Se pun petalele de trandafir, impreuna cu lavanda intr-o sticla sterilizata. Deasupra se toarna uleiul, se inchide sticla ermetic si se pune la rece 1 saptamana. Se strecoara si se pastreaza la rece 2-3 saptamani.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
http://community.web...r/miana_dragnea
#75
Postat 23 august 2006 - 16:12
dana , , eu ardeiul ptr umplut il pun la congelator fara sa il oparesc , de vreo 2 ani , din mai mult emotive , ori mi se rupea , se spargea ,ori se " flescaia" , ori carnea nu se fierbea si ardeiul era deja praf facut .
Mama pune de ani de zile asa la congelator, si eu acum sunt foarte multumita .
Stiu ca in borcane ii pui opariti in saramura cu apa si sare si conservant.
Il speli , il cureti , il pui la scurs ,la uscat pe o carpa ,si apoi ii pui in pungi ,cate bucati vrei .
E drept , ocupa destul de mult loc ...dar sunt mult mai buni .
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"
#76
Postat 24 august 2006 - 11:49
Bun subiect, si cu toate ca am renunt la multe inca mai pun muraturi.
Dorsilia, cand faci compot cu altii indulcitori decat zaharul vezi care e raportul de concentratie. daca la un borcan de 800 g se pun 2 linguri zahar ..ca o regula de trei simplu.
Umplem borcanul de fructe...ca apa mai pot pune si la iarna pt a mari cantitatea de sirop si dupa ce a inceput sa fiarba doar 15 minute le mai lasi pe foc (ca doar nu au oase) si fructele raman mai tari.
Nu foloseam nici despartitori (carpe) si le scoteam din oala doar daca aveam o noua serie..altfel le lasam la racit in vasul acoperit.
Ardei copti la borcan. Sunt foarte buni si ii prefer celor congelati din motive ca sunt uituca. Cand am nevoie de ei ii manac in secunda urmatoare, nu astept sa se dezghetze.
Ardei capia copti fara seminte si coji se aseaza in borcane oki, se pun peste ei un amestec de otez cu sare (de regula foloseam otetul ramas de la gogosari: 10 kg de gogosari, 1 kg zahar, sare si 1 l otet etc)se sterilizeaza si sunt perfecti.
Buna ideea cu uleiul si ardeiul iute .
#77
Postat 24 august 2006 - 12:50
quote:Mama mia,ce idee buna!Gata,fac si eu! Eu,de obicei,cumparam astfel de uleiuri dar mai mereu sunt sticlele mari si jumatate din cantitate o aruncam de fiecare data. Alina
Originally posted by roxanazquote:reteta asta este excelenta si de obicei eu o fac in cantitati mult mai mici, ptr ca 300ml ulei de masline extravergine ma tine..3 ani. deci fac asa: cumpar o data o sticla de 500ml ulei extravirgin din ala care costa o avere si il pun in sticle mici de 100ml (le am din magazinele de deoratiuni interioare, sau din magazine de "cioburi" ). in fiecare sticla pun ierburi diferite: intr-una ardei iute, in alta rozmarin si salvie, in a treia busuioc, in a 4-a rosii uscate. sticlele le inchid cu dop si deasupra pun o panza ornamentala cu patratele....sa dea frumos . uleiurile astea se folosesc de minune la orice salata, la carne la grill, la fructe de mare....dau aroma deosebita unui preparat obisnuit. Roxana
Originally posted by akella
Ulei aromat cu ardei iuti Ingrediente: 2 ardei iuti rosii, 300 ml ulei de masline extravirgin Ardeii se taie in doua si se scot semintele. Se sterg apoi cu o hartie imbibata cu otet. Se pun intr-o sticla impreuna cu uleiul si se lasa o saptamana, inchisa ermetic. Este bun pentru salatele dulci.
#78
Postat 24 august 2006 - 17:36
delicat de casa
tot vorbind noi fetele, despre una, despre alta, vine cineva cu o reteta excelenta, pe care v-o spun si voua:
1kg rosii, 1 kg gogosar, 1 kg morcov, 1 kg pastrarnac, 1 kg telina cu frunze cu tot, 1 kg patrunjel cu frunze cu tot, 1 kg sare mare de muraturi, 0,5 l ulei.
tot radacinile, frunzele si gogosarii de dau prin masina de tocat sau blender, rosiile prin separator, se amesteca sarea si uleiul si se pune compozitia in borcane mici care apoi se capseaza. se pun la sterilizat 30 min si gata delicatul pt iarna. este super la orice fel de mancare si mult mai sanatos. la mancare nu este nevoie de adaugat sare, pt ca este in continutul delicatului.
mirela
#80
Postat 25 august 2006 - 01:35
Castraveti bulgaresti
- 1 kg otet,
- 3 kg apa,
- 5 lg sare,
- 2 cani zahar,
- foi dafin,
- piper si mustar boabe.
Se pune la fiert otetul impreuna cu apa,zaharul si sarea, dupa ce a dat in fiert se adauga piperul boabe si foile de dafin si se mai lasa cam 3 minute.
Se aseaza castraveciorii in borcane(se poate adauga frunze de telina,bete de marar etc.),se pun si bucatele de hrean pentru ai mentine tari.Se toarna otetul peste castraveti,se pun capacele la borcane si se fierb la bain marin 1/2 ora la foc mic.
Sunt o bunatate. [pofta]
Dupa aceasta reteta am pus anul trecut si gogosari si au fost primii care au disparut din camara.
Eu deja am facut cateva borcane de castraveti si au iesit nemaipomeniti!
DANA & ALEXIA (12.06.2005)
poze