Postat 11 iunie 2006 - 19:24
Lordra, Bic, pe mine m-au ajutat foarte mult prietenii din parc. La fel ca si Lorelai, inainte de ase naste feciorul marea mea pasiunea era etologia. Ei bine, mi-am creat un grup strans de prieteni de diferite varste care m-au ajutat enorm de mult cu Felix. Pe Felix il scoteam in fiecare zi afara, in parc in carucior de cate 2 ori pe zi. Odata ajunsi acolo il luam din carucior daca era treaz, daca doarmea il lasam sa-si continue somnul, dar daca era treaz il luam si-l purtam in marsupiu ori eu ori unul din prietenii mei. Astfel Felix a si de beneficiat de unchi, matusi, bunica si bunici :-)).
Asa deci, faceam o tura de parc, nici macar completa de cate 5 kilometri pe zi, ne mai si opream, mai povesteam, copilul era in permanenta in bratele cuiva. M-a distrat cand am citit ca tu, Lordra, o ti ca pe un sac de cartofi. Asa le ziceam si eu prietenilor cand ii vedeam foarte atenti la cum il tin, sa nu faca caz, pot sa-l tina oricum cata vreme nu plange inseamna ca-i totul ok. Si nu plangea. Avea doar 2 luni si ne urmarea discutiile foarte atent, urmarea cu privirea persoana care vorbea in momentul respectiv. Cand ii era foame ne opream cu totii, grupul ne astepta ceva mai departe, eu ma asezam pe o banca si-l alaptam. Catelele din grup una cate una venea si se asigurau ca totul e ok. Cand treminam ne reuneam grupului. Asta pana in jurul varstei a sase luni jumate cand a inceput sa vrea sa se indeparteze de noi in mod spontan. Si atunci mi-au fost de un real folos, mai intai il ajutam eu, nu vroia taras sau de-a busilea decat in picioare si era foarte determinat, se inrosea cu totul la fata si incepea sa planga de nervi daca refuzam sa-l asistam. Noi ne puneam jos cu totii, cu cainii pe langa noi, el in fund, se impingea in picioare, se ridica si vroia sa porneasca, dar nu putea de unde si starea lui de nervi. Asa ca-l asistam pe rand. In aceasta perioada am si prelungit permanenta noastra in parc peste zi, incepeam sa-mi duc mici gustari, multe fructe din care manca si el. la 8 luni si trei zile intr-o seara de iulie obositi fiind cu totii ne-am asezat pe iarba tot grupul, el imi era in fund pe iarba langa Marco, s-a impins in picioare, s-a ridicat si a plecat singur. De atunci incet, incet a castigat o si mai mare incredere in sine. la noua luni s-a indepartat sute de metri, il urmareau doar doia caini care marcau teritoriul in jurul sau. Il strigam cu totii, dar nu speriati, parcul nu-i populat peste saptamana decat de iubitorii de caini si de catre cei care tin la conditia fizica si este delimitat cu o plasa de sarma de strada.
Nimic, se intorcea singur cam dupa o jumatate de ora foarte senin. Unul din prietenii mei il botezase Joe Frazer pentru robustetea si determinarea de care dadea dovada, eu nu prea stiu cine e, decat ca era un mare camion de box.
Lordra, Bic nu au sa va stea mult in brate fetele, in momentul in care in mod spontan vor incepe sa se deplaseze, indeparteze de voi pe zi ce trece datorita atasamentului securizant care li se construieste vor fi tot mai determinate sa descopere noi orizonturi.
Copilul purtat in brate de mama sa, de un adult sau chiar de un copil mai maricel (psete 10 ani) ii simte mamei cadenta mersului, cu care s-a obisnuit inca din pantecele ei, ritmul batailor inimii al respiratiei. Acestea ii amintesc de perioada intrauterina si ii dau senzatia de siguranta.
In bratele mamei copilului i se accentueaza acceleratia sanguina, este stimulata dezvoltarea sistemelor imunitar, endocrin, de secretie-eliminare si nervos. Purtatul in brate il ajuta si la ormarea coordonarii miscarilor la stabilirea bioritmului si la dezvoltarea aparatului vestibular.
Din bratele mamei copilul are posibilitatea sa vada si sa auda ceea ce-i este inaccesibil din patut si contribuie la largirea orizontului de cunoastere al copilului si la dezvoltarea sistemului nervos.
Daca duceti o viata activa si va purtati copilul lipit de corp acesti copii vor fi ageri, plini de initiativa, interesati de toate aspectele vietii.