Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Paine de casa


38 raspunsuri la acest subiect

#31
niculae

niculae
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 24 septembrie 2005 - 16:05

eu iti multumesc. de la o varsta in sus mi se incalzeste inima cand pot sa fac ceva bun pentru cei din jurul meu [ [:)] japonia o fi in jurul meu?]. ca sa completez reteta pot sa-ti spun ca eu folosesc doar 1 kg de faina (masina de framantat aluat - kitchen aid - nu vrea mai mult) pe care o impart astfel: 900 gr faina alba + 100 gr faina de secara sau 750-800 gr faina alba + 250-200 gr faina integrala 50 gr drojdie proaspata + 1 lingurita zahar + apa calduta + cateva linguri de faina alba pe care o iau din cele 800 sau 900 (cantarite mai inainte) si pe care le amestec bine cu mixerul ca sa nu aiba cocolosi. las acesta plamadeala sa creasca (la cald) 30-60 min (in functie de cat de cald este) si apoi vars plamadeala in vasul masinii de framantat unde din timp am pus in ordine: 1 jumatate lingura sare faina 1 lingura zahar am grija ca fiertul cartofilor (250-350 gr) -in coaja- sa se termine cam in acelasi timp. fierbiti, decojesc cartofii si ii sfaram cu scula de facut piure. pornesc robotul (sare, faina, zahar, plamadeala) las 1 minut sa se amestece plamadeala, apoi adaug cartofii fierbinti, mai las 2-3 minute si adaug 125-150 ml apa calda (30-40 gr celsius). las din nou la framantat cam 7-9 min si vad daca este cazul sa mai adaug apa (aluatul trebuie sa fie omogen, fara cute mari, dar destul de tare ca sa nu stea lipit de peretii vasului de framantat). atentie, apa trebuie adaugata in cantitati foarte mici (10-20 ml). daca depasesti masura la apa mai adauga cate o ligura de faina si asteapta rezultatul framantarii. apoi se pune la dospit 1 ora dupa care se formeaza in 1 paine rotunda sau doua puse in tavi (ca si cozonacul); e de preferat in tavi pentru ca daca e prea moale aluatul se va spriji de peretii tavii. in aceasta etapa eu ung cu o pensula painea cu ou (va capata o frumoasa culoare auriu inchis) las painea din nou la dospit 30-60 min acoperita cu o carpa curata de bucatarie si incalzesc cuptorul la 170-180 gr celsius. cand constat ca nu mai creste aluatul, bag painea in cuptor unde o tin cam 1 ora (se poate si mai mult daca nu simti miros de ars). iese o paine cu coaja groasa, tare, care nu lasa umiditatea sa iasa din paine (aici si cartofii au rolul lor), cu miros si gust de paine adevarata. succes. toate secretele astea sunt rodul a luni de incercari si sper sa foloseasca si nicoletei M. (sora-mea) aflata cam la aceeasi distanta de casa ca si tine RECLAMA

#32
devylla

devylla

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.871 mesaje

Postat 26 septembrie 2005 - 04:06

niculae merci mult pt toate sfaturile,mi-au prins foarte bine,este foarte amabil din partea ta sa imi spui toate 'secretele tale' invatate de-a lungul timpului.[pup]Sotului i-a placut foarte mult painea[:X]
Am facut painica,o puteti vedea :aici




iubirea mea [asia]
bubulinele [vampa] [hippi]
'Populatia planetei creste continuu, in timp ce inteligenta ei ramine constanta.'
Sabina

#33
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.108 mesaje

Postat 26 septembrie 2005 - 06:48

Sabina, frumoasa painica! Sa traiesti Niculae!

#34
niculae

niculae
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 26 septembrie 2005 - 12:20

e chiar mai frumoasa decat a mea![:)] si pentru curajul de care ai dat dovada, sa-ti dau retea de PAINE DE SECARA(RAR) -1 kg faina de secara -50 gr drojdie proaspata -1 lingura de chimen pisat pudra -1 lingurita rasa de sare -apa calda -drojdia se desface in apa calda cu o jumatate de lingurita de zahar -in mijlocul fainii se face o groapa, se pun zeama de drojdie, sare, chimionul si se framanta adaugandu-se apa calda pana se face un aluat potrivit de moale. -se lasa sa creasca 1 ora la cald, acoperit cu un stergar -se formeaza painici, alungite, care se tavalesc prin faina de secara si se pun in tava presarata cu din belsug cu faina -banuiesc (reteta nu spune) ca se lasa din nou la dospit in aceasta etapa -se pun la cuptor preincalzit la foc potrivit, se lasa o jumatate de ora, se scot, se cresteaza si se ung cu apa sau ou si se pun la loc pana se rumeneste bine coaja ** painea se lasa sa se raceasca incet, la cald, altfel devine cleioasa. RECLAMA

#35
Alinax

Alinax

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 159 mesaje

Postat 27 septembrie 2005 - 10:19

Erica daca tie ti se pare painea din Romania ca e nasoala...desi e foarte gustoasa atunci inseamna ca daca ai fi in Canada nu ai putea sa mananci deloc...zici ca mananci hartie [:D] acolo chiar merita sa-ti iei aparat de facut paine...si mai e si mirosul ala de paine proaspata in casa ...poate nu sti tu ce paine sa cumperi aici in Bucuresti

#36
V. Erica

V. Erica

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 292 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 17:19

quote:
Originally posted by Alinax
Erica daca tie ti se pare painea din Romania ca e nasoala...desi e foarte gustoasa atunci inseamna ca daca ai fi in Canada nu ai putea sa mananci deloc...zici ca mananci hartie [:D] acolo chiar merita sa-ti iei aparat de facut paine...si mai e si mirosul ala de paine proaspata in casa ...poate nu sti tu ce paine sa cumperi aici in Bucuresti
Pai da-mi tu o idee, Andreea! Ti-as ramane vesnic recunoscatoare. Dar sa fie aproape de casa mea (Vitan), ca nu ma duc zilnic la mama naibii sa iau paine, sa fie din faina integrala si fara conservanti, aditivi etc. Simpla! Merci! Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)

#37
Alinax

Alinax

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 159 mesaje

Postat 06 octombrie 2005 - 10:09

eu stau in ghencea de cand m-am casatorit...si nu sunt din Buc asa ca imi pare rau dar nu prea stiu pe aici locurile ca sa te pot ajuta eu cumpar din spatele blocului de la un magazin....dar nu e unul important...o sa intreb de la ce firma aduc ei paine si o sa-ti spun, doar asa te pot ajuta

#38
denizel

denizel

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.078 mesaje

Postat 15 decembrie 2005 - 18:54

Vreau sa va scriu si eu o reteta de paine ultra hranitoare si (cred) sanatoasa:) E in 2 variante: pentru tava din cuptor sau pentru masina de paine. Pentru cuptor normal: 1 kg faina 650(asta are mai mult gluten) 4 pahare apa calduta 1 cana tarate 1 pahar fulgi de cereale (cei mai simpli, de la plafar) 1 pahar germeni de grau drojdie- un cubulet si jumatate sare Se poate combina faina alba cu faina integrala, dupa proportiile date de niculae. Se face maiaua dintr-un pahar de apa, drojdie si faina. Se lasa la crescut 15 minute, apoi se amesteca ccc cu restul ingredientelor. Veti vedea ca aluatul iese mai moale si nu trebuie framantat mai mult de 5-7 minute. Se pune in tavi, unde se lasa la crescut cam o jumatate de ora. Eu o coc la foc mic spre potrivit, aprox. o ora. Este delicioasa!!!! Va asigur! " Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitzã" :)) - din jurnalul unei mãmici de bãietzel.

#39
Freia

Freia

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 252 mesaje

Postat 16 decembrie 2005 - 17:46

denis Stiu ca a mai fost subiectul asta... dar nu am reusit sa obtin o reteta buna, pt painea de casa facuita la cuptor.... Retetele care erau la acel sub se refereau la masinile de facut paine.. Eu vreau o reteta pt painea facuta clasic, framantata si bagata la cuptor. Am incercat aseara prima data in viata mea, a iesit ceva ..ok///dar departe de painea pe care o facea bunica ... Cam tare, prea crocanta Va rog reteta cu cantitati exacte (pt vreo 2-3 paini), timpi de coacere la cuptor ok.. Reteta completa, ca pt un incepator.. Va multumesc mult Denisa lgireada Si eu astept o reteta buna, ca vreau sa coc painica saptamana asta, imi place atat de mult mirosul de paine calda aburinda din cuptor .... yamiiiiiiiiii Liliana http://pg.photos.yah...reada/my_photos crista-s Fetelor sunt 2 piini care mi.au placut cum au iesit, una e cu cartofi si face o coaja groasa, crocanta si buna ... miroase minunat in casa si ramine frageda mai multe zile ( asta daca nu e nimeni in casa sa o manince ca e greu sa rezisti tentatiei) si cealalta e o piine cu lapte care insa imi aminteste mai mult la gust de bagheta frantuzeasca sau mai bine zis de piinea "BuCURESTI " din copilaria mea . Eu nu am masina de piine si le-am facut pe amindoua fara probleme, insa framintatul de mina daca nu il faci de placere s-ar putea sa dea probleme . Aluatul tb framintat pina se dezlipeste de pe miini ( nu uitati ). retetele : piinea cu cartofi si piinea floare( cu lapte ) Cristina "Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta." lgireada Crista-s multumim de linkuri Liliana http://pg.photos.yah...reada/my_photos denis Multumim pentru retete. Painea cu cartofi voi incerca sa i-o fac sotului. Este din Ardeal si mereu imi spune ca ar manca o paine cu cartofi cum facea bunica lui.. Din pacate eu nu o pot coace pe vatra. As dori insa o reteta de paine clasica, cu apa si drojdie, care sa fie de post...ca doar suntem in post.. Ma ajutati? denizel denis, iti dau si eu o reteta de paine f.consistenta, hranitoare si mai ales, sanatoasa. E chiar recomandata pentru post:) -faina:1 kg -drojdie: un cubulet si jumatate -tarate: o cana -germeni de grau (ii gasesti la plafar): un pahar -fulgi cereale( cei mai simpli, aia din pungi cu amestec de fulgi de secara, grau, orz, ovaz): un pahar -apa: 4 pahare Se prepara maiaua dintr-un pahar cu apa calduta, un pahar faina si drojdia. Se omogenizeaza bine si se lasa la crescut aprox. 15 minute. Se adauga apoi restul ingredientelor si se amesteca bine. Ai sa vezi ca aluatul e mai moale si nu trebuie framantat mai mult de 5 minute. Se torna acest aluat in tavile de paine sau cozonac, dupa ungerea acestora cu putin ulei. In tavi, se lasa sa creasca aprox. 30 minute. Se coc la foc potrivit cam o ora. Painica asta e delicioasa si, mai ales foarte, foarte usor de preparat. " Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitzã" :)) - din jurnalul unei mãmici de bãietzel. denis Denizel, multumesc mult. Suna f bine si fff. sanatos. Am sa o fac zilele astea, eventual si cu faina integrala. Pana atunci va spun ca am facut paine aseara...A 2-a experienta si mi-a iesit mult, mult mai bine. Am mai primit ceva sfaturi de la bona baietelului meu si....am constat ca se poate face paine buna si...repede. Mi-a spus (va spun si voua, poate va foloseste) ca dupa ce scoatem painea din cuptor, ca sa nu se intareasca coaja, invelim painea intr-un prosop de bucatarie umed si o tinem asa cam 1 minut si ceva. adrienne12 colega mea frantuzoiaca mi-a spus ca intr-o piine intra 4 ingrediente: taic (levature, cum ii zicea ea), apa, sare si faina. Am facut si eu duminica dar am mai adaugat putin ulei de masline si a iesit super buna. Daca nu iese ca la bunica ta poata ca din cauza cuptorului... Freia si [copil] Alexa


Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

  • Alăptare 🤱🏻

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Burtica 35

    Roxana3001
    - Astăzi, 09:02

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -