Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Scoala romaneasca: realitatea

scoala romaneasca

20 raspunsuri la acest subiect

#1
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 29 septembrie 2014 - 16:25

Ne place sa ne laudam cu olimpicii, sa ne laudam cu inteligenta copiilor nostri. Stim fara dubii ca atunci cand am fost noi, parintii pe azi, pe bancile scolii, scoala romaneasca avea rezultate bune...

 

Stiu ca in Bucuresti si in alte orase mari, majoritatea scolilor sunt varuite, termopanate si gresuite ... insa nu peste tot e asa.

Realitatea scolii romanesti, inseamna si asta ...Şcoala în care se moare în căcat

 

Copiii nu au manuale, exista scoli in paragina, nepregatite pentru frigul iernii, invatatorii sunt platiti cu salarii de mizerie ...

 

Articolul din Gandu m-a cutremurat si mi-a adus aminte ca realitatea nu e intotdeauna fotogenica. De aceea, parinti, sunteti invitati sa va spuneti nemultumirile si offurile fata de SCOALA ROMANEASCA reala.

 

[flo]



#2
Nana01

Nana01

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 435 mesaje

Postat 29 septembrie 2014 - 19:18

Nemultumirile mele fata de scoala romaneasca, vazute atat din interiorul ei, in calitatea de cadru didactic, dar si oarecum dintr-o pozitie exterior-implicata, ca mama de copil in clasa intai, sunt nenumarate. Si frustrarile si neputintele, de asemenea.

1. E frustrant ca nu poti sa-ti duci copilul la scoala din apropiere, fara sa conteze "la cine"; e frustrant ca nu exista un standard de calitate al actului educational din diferitele scoli si trebuie sa mergi acolo unde stii ca invatatorul este dedicat si bine pregatit. E frustrant ca a trebuit sa-mi mut copilul dintr-o clasa pregatitoare cu o invatatoare foarte buna, din motivul ca toata protipendada high-classulul local a avut aceeasi parere si au venit buluc cu pretentii si presiuni, aglomerand clasa peste nivelul meu de toleranta.

2. E frustrant ca vad cu ochii mei si aud cu urechile mele invatatori care fac greseli flagrante de ortografie. E dureros sa vad invatatoare care-si sustine gradul 1 cu o lucrare din gramatica limbii romane si pe slide-ul careia de prezentare al tezei unul dintre obiective este acela de '"a reusii sa transmita elevilor competente". E la fel de frustrant si trist sa vezi o poza de inceput de an scolar cu un cearsaf intins la festivitate, pe care scrie: "Scoala, e sufletul natiuni".

3. E frustrant sa aud discursuri sforaitoare si goale la fiecare inceput, cu clisee cu "marea bucurie" si cu "calcam pentru prima data pragul scolii". Al unei scoli in paragina, nerenovata de zeci de ani, pentru ca reprezinta un mar al discordiei la nivel politic local - nivel la care se iau deciziile in acest sens.

4. E frustrant sa-mi vad copilul de clasa intai fara manuale in ghiozdan pentru ca asta e pretul luptelor pentru bani. E greu sa-l vad victima colaterala intr-un razboi corupt care n-are nicio legatura cu el. E la fel de greu sa o vad pe inimoasa invatatoare recurgand la tot felul de subterfugii si improvizatii pentru a nu ramane in urma, pentru a-i invata literele de mana...

5. E frustrant ca Ministerul Educatiei este cel caruia i se va reduce bugetul. Da, avea prea multi bani si prea multe dotari.

6. E frustrant sa vad multi profesori neimplicati, dezinteresati, nemotivati, dand vina pe salarii pentru propria lor neputinta. Sau lene.

7. Si din partea cealalta a 'baricadei' - da, e al naibii de frustrant sa vad generatii de tineri tot mai blazati, mai neincrezatori, mai limitati in actiuni si idealuri (ma refer aici la sentimentul predominant, nu la varfuri). E frustrant sa vad aceleasi generatii de copii care au pornit in clasa intai cu acelasi entuziasm si dorinta ca si fiul meu, in urma cu putin timp. Si carora idealurile li s-au tocit, la fel ca ambitiile, la fel ca visele. Care si-au picat bacalaureatul si se pierd in marea masa de copii pierduti cand, in alte conditii, ar fi putut sa fie oameni impliniti. Iar asta e o tragedie care nu e vina lor, ci a noastra, a profesorilor prosti si dezinteresati, a parintilor care niciodata n-au timp, a unei societati imbecilizate pentru care destinele copiilor astora nu conteaza. Hai sa radem grotesc de greselile lor, de nivelul lor redus de cultura, de inabilitatile lor.

8. De aceeasi parte a baricadei, e frustrant sa-mi vad fluturasul de salariu lunar si sa fiu nevoita sa fac multe alte lucruri pe langa pentru a putea sa-l completez oarecum, luand astfel din timpul copilului meu.

9. In aceeasi ordine de idei, e deranjanta si nedreapta generalizarea cu "voi, profesorii nu va mai plangeti de salariile mici pentru ca si asa e prea mult pentru ce faceti", cand stiu cata munca merge in pregatirea fiecarei ore, cat costa (nu ca bani, ci ca energie si consum) toate treptele ierarhiei in invatamant si cat de multe se ascund in spatele a ceea ce necunoscatorii vad ca "program de patru ore pe zi".

10. E frustrant sa vad ca avem in proportie covarsitoare un invatamant informativ, care toarna cu palnia-n capul elevului, fara a conta prea mult partea formativa. Si asa avem elevi neurotici, elevi plictisiti de moarte, elevi care-si pierd cea mai mica urma de entuziasm, elevi care invata pentru note, si nu pentru ca vad vreo finalitate practica, elevi care termina liceul debusolati si pierduti, incapabili sa functioneze normal intr-o lume pe care pseudo-scoala noastra nu si-a batut capul sa-i pregateasca vreun pic.

Da, am generalizat din nou. Stiu ca exista - din fericire - si situatii normale, dar sunt atat de rare incat devin mari exceptii. Exceptiile alea cu care ne mandrim cand ii vedem la televizor ca au castigat vreun mare premiu pe la o universitate din Vest.

 



#3
Nana01

Nana01

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 435 mesaje

Postat 29 septembrie 2014 - 20:25

10636190_10152679789500690_7730283641687



#4
Nana01

Nana01

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 435 mesaje

Postat 29 septembrie 2014 - 20:28

edit


Editat de Nana01, 29 septembrie 2014 - 20:30 .


#5
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 29 septembrie 2014 - 21:17

Nana, multumesc!
In rest, Incredibll de puțin interes pentru acest topic ... Si asta spune ceva.

#6
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.669 mesaje

Postat 30 septembrie 2014 - 00:19

cutremurator...ma trec fiorii.

 

imipare rau ca exista astfel de situatii si mor aiurea acesti copii nevinovati.


Editat de michelle-usa, 30 septembrie 2014 - 00:23 .


#7
BellaDonna

BellaDonna

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.973 mesaje

Postat 30 septembrie 2014 - 04:38

articolul ma ingrozeste, nu se poate asa ceva, bine ca sare lumea sa doneze bani pt construirea "altei biserici" dar e un dezinteres total pt scoli si invatamant

 

Nana [flo2]



#8
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.448 mesaje

Postat 30 septembrie 2014 - 08:31

In rest, Incredibll de puțin interes pentru acest topic ... Si asta spune ceva.

Poate spune ca mai sunt si oameni multumiti.

 

 

Ref.articol, e cutremurator ce s-a intamplat. Pare ceva din EvulMediu.



#9
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 30 septembrie 2014 - 08:58

 Multumiti... nu cred ca sunt. Poate mai degraba au atatea nemultumiri ca e prea mult de scris.

  Sa va zic ca am fost ieri la sedinta cu parintii la clasa a 6-a, scoala considerata buna in buricul Bucurestiului (pentru mine e aproape de casa, nu strabat orasul pt ea). Am cotizat 200 lei doar pe materiale auxiliare. Cartile de limbi straine trebuie cumparate - cele date de scoala sunt depasite de generatii. Carte la romana au primit de la doua edituri diferite, motiv pentru care a trebuit sa cumparam de la o a treia - asa a solicitat profesorul. Pana si la religie vor caiet special. In schimb copiii nu inteleg ce se preda. Li se dicteaza cateva propozitii dar nu li se explica si daca nu inteleg si indraznesc sa spuna, profesorul ii ia "la misto". Asta era marea durere a parintilor. Trebuie sa reluam procesul acasa sa le explicam teoria. Din acest motiv unii ajung la meditatii atat de devreme. Aseara stateam in bucatarie (gateam) si explicam cum adica semidreapta SP e diferita de semidreapta PS.... un exemplu practic si s-a inteles. De ce nu putea profesorul sa faca asta in clasa? Este ok ca un profesor sa ii spuna unui copil: "Te duci acasa si le spui parintilor ca esti un prost!" (Intamplator copilul nu e absolut deloc prost, invata bine iar lectia o invatase in prealabil iar parintii il verificasera). Cum sa aiba curajul sa intrebe daca nu intelege? El sau altul.


Editat de anya, 30 septembrie 2014 - 09:00 .


#10
lala

lala

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 213 mesaje

Postat 30 septembrie 2014 - 09:33

Sistemul de invatamant din Romania = un sistem care distruge vieti. Singura lectie pe care o invata copiii  in scoala este cea a obedientei.

Rata abandonului scolar este in crestere. Varsta la care copiii incep sa consume droguri, alcool a scazut la 11- 12 ani. Printre motive cred ca se afla si lipsa de perspectiva/speranta. Scoala nu face nimic pentru a-i indruma pe copii. Notiunea de ‘dascal dedicat’  o sa devina in scurt timp un vis frumos.

In buricul Bucurestiului sau intr-un colt uitat de tara, copiii sunt doar cifre in statistici, sursa de venit caci ‘finantarea’ urmareste circuitul elevului in sistem (stat, privat, gri – meditatii).

 

Diplomele obtinute in alte sisteme de invatamant nu sunt recunoscute sau, in cazul in care pot fi echivalate, trebuie urmata o procedura greoaie. Oare de ce.

 

Referitor la obervatia legata de interesul fata de subiect, eu cred ca ne-am obisnuit atat de tare cu problemele acestui sistem, cu faptul ca aceasta caracatita numita 'sistem de invatamant' nu poate fi doborata incat nu mai reactionam. Inghitim in sec, plecam capul, bagam mana in buzunar atunci cand ni se cere si mergem mai departe.





Etichetat si cu scoala, romaneasca

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Analizele au arătat o deteriorare a stării ficatului. Ce să fac?

    MaryJane999
    - mar 21 2024 12:16

  • Progesteron

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

Last Blogs

  • Locul de muncă È™i sarcina

    Ioone
    - Ieri, 23:41

  • Kinetoterapie

    Vasilescu Georgeta
    - Ieri, 23:32

  • Ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 21:29

  • Starile de rau si greata din timpul sarcinii

    Mica13
    - Ieri, 20:13

  • Dansul bebelusului in burtica

    AdrianaBlo
    - Ieri, 14:56

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -