Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Ce profesie (doresti) pentru copilul tau? - partea a II-a


115 raspunsuri la acest subiect

#1
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 16 august 2013 - 15:47

Continuare de aici:

http://comunitate.de...18#entry7759823

 

 

 

Tipic initiat de admin:

 

Ce iti doresti sa devina copilul tau si de ce? Cum il ajuti?

 

Pe masura ce baiatul nostru creste discuția despre ce cariera își dorește sa urmeze devine din ce in ce mai presanta. As dori sa deschid o discutie pe aceasta tema si sa încercam sa facem împreuna un "GHID DE ALEGERE A UNEI PROFESII". Cred ca este ceva util pentru toata lumea, chiar si pentru cei cu copii mici (daca ne gandim de exemplu la planingul financiar sau "alimentarea unui talent").

Exista copii care sunt pasionati inca de mici de un anume subiect, care au inclinatii clare catre ceva, sau care inca de la o varsta frageda au un moment de inspiratie (de la parinti, un profesor, un prieten) care le defineste cariera. In cazul meu acest moment inspirational a fost cand la varsta de 13 ani s-a deschis in scoala un club de informatica! Mi-a placut, m-a fascinat, mi-a definit cariera. Desi parintii insistau sa fac stomatologie, am fost tare pe pozitie si mi-am urmat visul! Aceasta este varianta simpla! Dar lucrurile pot sa fie mult mai complicate...

Am sa incerc sa creez o serie de directii de discutie si as aprecia daca in mesajele voastre de raspuns le veti cita/relua cu titlu ca sa putem sa discutam cat mai structurat (citati titlul rosu):

 

CONTEZ PE VOI!

 

1. Dileme-le parintilor:

  • Alegerea intre o cariera sportiva/artistica vs. calea sigura: scoala - facultate: ce se intampla daca aveti un copil talentat la tenis dar pentru performanta incepe sa neglijeze scoala? Aveti resursele necesare sa-l sustineti? Ce se intampla daca are un accident fizic si nu poate continua cariera muzicala/sportiva? Dar daca nu isi urmeaza visul si ajunge un angajat mediocru? Puteti sa traiti cu gandul ca ar fi putut deveni un nou Ilie Nastase? Voi ce parere aveti?
  • Bani sau fericire? Cred sincer ca unul din secretele fericirii este sa muncesti cu placere, sa te pasioneze ce faci. Daca castigi si bani multi din ea este perfect! Daca fata voastra doreste sa devina educator la o gradinita iar tu te gandesti ca nu o sa castige cine stie ce si ti-ai dori sa devina avocat? Ce faci? Diferenta financiara intre "idealul" tau si "idealul" ei este foarte mare. Ce faci in acest caz? Te implici?
  • Cat de tare sa influentez? Deseori gandim ca noi ca oameni maturi vedem lucrurile mai realist. Incepem sa ne influentam copiii pentru o anumita cariera si, fara sa ne dam seama devenim cicalitori. Cum evitam aceasta situatie?
  • Pe vremea mea... vs. meseria viitorului  Fie ca ne place sau nu suntem depasiti de: progresul tehnologic, globalizare, crize economice, situație geo-politica etc. Era usor pe vremuri cand la finalul facultatii primeai repartitie. Era usor sa alegi medicina stiind ca doctorii au o pozitie privilegiata in Romania. Acum insa, nu mai ai nici o garantie de loc de munca, doctorii in Romania sunt platiti prost, s.a.m.d. Poate astazi se cauta ingineri constructori dar ce o sa fie peste 10 ani? Ce putem face sa iesim din tertipurile trecutului si sa gandim strategic, in viitor?
  • Susținere financiara/profesionala Poate copilul meu joaca tenis profesionist dar pentru performanta are nevoie de: ore private, echipament foarte scump, poate chiar ore la o scoala de tenis din Germania. Ne permitem aceste costuri? Poate copilul este un geniu in fizica dar invata intr-un oras mic, fara pretentii. Varianta cea mai fericita este sa se mute la Bucuresti unde are sanse mult mai mari. Merge la internat? Ne mutam cu toata familia? Putem face acest lucru? Cum comentati aceasta situatie? Sunteti pregatiti?
  • Daca mai aveti si alte dileme va rog sa-mi spuneti si le adaug la ghid!

 

2. Cum descoperim talentul?

Asa cum am spus cazul fericit este cand copilul are un moment de inspiratie si se hotăraște ce cariera doreste sa urmeze. Dar ce se intampla daca acest moment intarzie sa apara? Ce putem face sa-l grabim? Este bine sa-l grabim?

  • Responsabilitatea scolii: Cred sincer ca un profesor cu har poate sa creeze acest moment inspirational. Din pacate insa nu toti profesorii au acest talent. Sunt platiti prost, nu isi dau interesul. Ce putem face noi ca parinti? Putem pune presiune pe scoală sa organizeze ceva?
  • Creerea momentelor inspirationale Si noi ca parinti putem face multe! Putem de exemplu sa mergem cu copilul la un club specializat (de aeronautica), putem sa vizionam si sa comentam impreuna emisiuni pe Discovery, putem sa-l insciem la un club de pictura, putem sa rugam un prieten care a reusit in viata sa se intalneasca si sa discute cu copilul etc. Sunte-ti activi pe acest plan? Povestiti-ne daca ati reusit. Care este reteta? Ce idei aveti?
  • Descoperirea talentelor Copilul meu construieste lucruri remarcabile din Lego. Poate sa devina arhitect? Copilul meu joaca fotbal foarte bine? Este bun atat la Matematica cat si la Romana? Ce profil: real sau uman? Exista vreo reteta pentru identificarea talentului principal?
  • Întrebări de pus?
    • Real sau Uman?
    • La birou sau in aer liber?
    • Dexteritate manuala sau  intelectuala?
    • Cu ce tip de oameni imi place sa lucrez?
    • Cercetare sau Business?
    • Cat timp liber vreau sa am pentru alte pasiuni si hobby-uri?
    • Un vis frumos dar este realizabil, sustenabil? (Financiar, Geografic, etc.)

       

 

AȘTEPT PĂRERILE VOASTRE, o discutie articulata care sa ne ajute sa dezvoltam acest ghid. Ce iti doresti sa devina copilul tau si de ce? Cum il ajuti? Scrie chiar acum!

 

 

 

Alegerea intre o cariera sportiva/artistica vs. calea sigura: scoala - facultate:

Personal ne confruntam cu aceasta dilema. Andrei are inclinatii muzicale: canta, se acompaniaza cu pianul si mai nou compune melodii. In acelasi timp este bun la scoala!

 

Variante:

1. Investim energie, munca, bani in cariera muzicala. Poate ajunge sa-si castige existenta din muzica si mai ales poate ajunge la o meserie mai putin stresanta pe care o va face cu mare placere.

 

Avantaje:

- munca mai usoara cu stres mai putin

- iti transformi pasiunea in meserie

 

Dezavantaje, Riscuri:

- Putini ajung in topuri si castiga bani multi din muzica. Ai nevoie de sansa, de o persoana care sa te descopere si sa te promoveze. Exista foarte multi oameni talentati in muzica care au ramas in obscuritate.

-  Risc: sa ajungi vedeta la o varsta prea frageda. Daca reuseste este suficient de matur sa "gestioneze" succesul?

- Risc: iti pierzi vocea

 

2. Varianta scoala

 

Avantaje:

- cale batatorita

- sansele la o viata decenta cresc in cazul unui CV bun

 

Dezavantaje:

- alegerea unei profesii care constati ca nu iti place (alegere gresita)

- riscul unei cariere plafonate (calea scolii este cea mai des folosita si concurenta este pe masura).

 

Ce facem noi: inca asteptam! Asteptam sa i se schimbe vocea sa vedem care este rezultatul, asteptam sa vedem daca are aprecieri (castiga un concurs), asteptam momentul in care muzica incepe sa-i afecteze performanta scolara si se contureaza necesitatea unei alegeri. Sperm ca la acel moment (probabil maxim in 2 ani) sa avem suficiente informatii pentru a face o alegere corecta.



#2
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 16 august 2013 - 16:51

Sa se introduca materia obligatorie "Consiliere in alegerea profesiei".



#3
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 16 august 2013 - 17:14

Vad ca IT-ul este considerata o profesie de viitor, dar occidentalii nu prea sunt entuziasmati de IT.

 

Nicio problema. Este suficient sa-i plateasca pe ai nostri cu salarii la care marea masa a romanilor nici nu viseaza.



#4
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 16 august 2013 - 17:18

La 18 ani cand incepe de fapt sa aleaga o cariera este deja un adult nu un copil care nu are capacitatea sa aleaga.

 

Poate, dar nu obligatoriu. Poate, avand in vedere ritmul vietii de astazi, dar, din nou, nu obligatoriu. La 18 ani esti adult din punct de vedere legal, poate doar un specialist sa confirme daca esti intr-adevar adult si din punct de vedere psihic, afectiv, emotional, daca s-a maturizat partea aceea din creier care ii face pe adolescenti sa nu estimeze corect pericolele, daca esti intr-adevar capabil sa intelegi si sa-ti asumi consecintele actiunilor tale.



#5
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 16 august 2013 - 17:19

Nu am intrat 2 zile si m-am trezit ca mi-ati stricat subiectul :) Era mai bine de facut split cu discutia despre IQ-ul doamnelor. Dar ma rog...

Ii rog pe toti cei interesati sa citeasca subiectul initial pentru sa sunt multe lucruri interesante acolo!



#6
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 16 august 2013 - 17:24

Eu am incurajat o tanara cu mare talent la inot sa profite de sansele care i se ofera. Deocamdata, i s-a oferit sansa de a urma facultatea in Statele Unite, cu bursa integrala. Oferita din motive de performante extraordinare la inot.



#7
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 16 august 2013 - 17:28

Pentru copilul propriu nu am inca nicio dorinta sau idee. Nu are nici 5 ani, a sarit de la avocata la balerina. Dupa ce va intra la scoala, mediul isi va spune cuvantul. Ea nu stiu ce va spune, deocamdata nu vrea la scoala, pentru ca nu vrea sa stea prea mult pe un scaun si sa faca diverse exercitii. Prefera sa fie activa fizic decat intelectual.



#8
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 16 august 2013 - 17:29

Eu am incurajat o tanara cu mare talent la inot sa profite de sansele care i se ofera. Deocamdata, i s-a oferit sansa de a urma facultatea in Statele Unite, cu bursa integrala. Oferita din motive de performante extraordinare la inot.

 

Super-tare! Deseori m-am luptat pe cei care critica universitatile mari din America care ofera burse de studiu pentru cei talentati sportiv.

 

Daca esti foarte bun la sport nu inseamna ca esti un tampit! Evident ca daca investesti 80% din timp in pregatirea sportiva poate nu ai capacitatea sa ai cele mai mari note la universitate dar poate ai intelectul necesar sa o termini! Sunt multi sportivi cu studii serioase la activ dar care nu sunt scoase in evidenta pentru ca ei sunt in primul rand apreciati pentru performanta sportiva.



#9
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 16 august 2013 - 17:34

 

un alt aspect ar fii costul versus beneficii al unei scolarizari de lunga durata versus una scurta. daca unui copil nu prea ii place scoala si vrea sa se angajeze imediat dupa liceu sau sa faca o scoala foarte scurta, un an, doi sa zicem, il impingi ca parinte sa faca patru ani doar pentru ca teoretic sansele sunt mai mari daca ai patru ani de scoala in loc de doi? Alta dilema... 

 

 

Mesajul de mai sus a trecut neobservat datorita polemicii care s-a format la celalalt subiect. 

 

In Olanda de exemplu exista un invatamant scurt HBO de 3 ani ca alternativa la cel Universitar de 5 ani. La angajari de obicei HBO-ul este vazut pe acelasi nivel cu universitatea desi cei care au universitate sunt in general aroganti si privesc de sus HBO-ul.



#10
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 16 august 2013 - 18:25

Mesajul de mai sus a trecut neobservat datorita polemicii care s-a format la celalalt subiect. 
 
In Olanda de exemplu exista un invatamant scurt HBO de 3 ani ca alternativa la cel Universitar de 5 ani. La angajari de obicei HBO-ul este vazut pe acelasi nivel cu universitatea desi cei care au universitate sunt in general aroganti si privesc de sus HBO-ul.


Si in Romania antedecembrie '89 erau forme de studii scurte - subinginerii si forma de invatamant de 5 ani - ingineri.
Subinginerii erau pregatiti pentru a fi specialisti pentru executie - pentru activitatea de productie.
Inginerii erau considerati apti pentru cercetare-proiectare. Asta nu a impiedicat sa existe subingineri in proiectare si ingineri in zona de productie.
Acum invatamantul superior are doua etape, prima de 3-4 ani se termina cu licenta si a doua cu mastrat. In partea a doua se considera ca se pune accent mai mare pe specializare.

Editat de Deceneus, 16 august 2013 - 18:26 .



Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Astăzi, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Astăzi, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Astăzi, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -