-
Cred ca toata lumea a auzit despre diabetul gestational. Este un test care se face in saptamanile 24-28 de sarcina. De mentionat ca acest diabet nu are legatura cu diabetul clasic, de multe ori alimentatia nu joaca un rol atat de important precum conteaza varsta si mostenirea genetica, obezitatea, daca ati avut o nastere, iar copilul a avut peste 4,5 kg. Ei bine, eu am fost maxim de speriata, mai ales ca citeam pe tot soiul de forumuri cat de horror e analiza aia. Ei bine, n-a fost asa horror. Procedura e urmatoarea : se bea un pahar de glucoza75gr dizolvat in putina apa ,mie mi s-a dat o sticla de 0,33ml din care s-a amestecat si glucoza, restul sa il beau pe parcursul celor 2h. Se ia o analiza de sange, la rece, apoi se bea lichidul ala si la intervale de 1h se mai ia de doua ori sange. Intr-adevar a fost dulce, dar tolerabil. Unele organisme au reactii adverse la glucoza , pe mine medicul m-a sfatuiesc sa nu parasesc incinta laboratorului in cazul in care o sa mi se faca rau. De asemenea nu este indicat sa beti sau sa mancati nici inainte si nici dupa decat ce vi se da acolo pentru ca astea ar putea influenta valorile si prin urmare puteti primi un rezultat fals care nu ajuta pe nimeni.
Rezultul analizei trebuie sa se incadreze in graficul de mai jos:
Pe nemancate (normal < 92 mg/dl)
La o ora (normal < 180 mg/dl)
La doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (normal < 153 mg/dl).
Daca o valoare nu se incadreaza, in functie de medic, se repeta analiza sau se pune direct diagnosticul de diabet gestational. Eu am avut noroc, analiza a iesit bine. Daca rezultatul nu ar fi bun se recomanda masurarea glicemiei inainte de masa si dupa 2h de la masa. De asemenea se recomanda si un plan alimentar sanatos.
Multe femei cu diabet gestational vor naste copii sanatosi deoarece aceasta afectiune poate fi identificata la timp si tratata adecvat. Totusi, daca nu este diagnosticat si tratat cu cea mai mare atentie, diabetul gestational va duce la afectarea fatului si aparitia complicatiilor in cursul sarcinii, la nastere si imediat dupa aceea, dar si pe termen lung, evidente in copilarie sau la adultul tanar. Nivelul crescut de glucoza pe care il primeste fatul prin intermediul placentei va stimula secretia de insulina pentru a scapa de acest surplus de zahar. Primind o cantitate de energie mai mare decat este necesar pentru crestere, fatul va depune surplusul sub forma de grasime si se va ingrasa, ajungand sa fie la nastere mai mare si mai greu decat este normal.
Asadar , aveti incredere in medici si nu sariti peste analizele pe care trebuie sa le faceti, niciun medic nuniti recomanda analize daca nu are diferite motive sau doreste sa excluda anumite probleme.
Comentarii