-
Daca inainte sa fiu gravida si in primele luni de sarcina credeam ca lucrurile de copii sunt foarte ieftine si putine, incepand de prin luna a 6-a am inceput sa realizez ca toate costa si am inceput sa fac un plan cum sa reduc cheltuielile.
Primul pas a fost sa cumpar cateva haine sport cu un numar mai mare, dar pe care le pot purta si ulterior: 2 colanti imblaniti Decathlon, o geaca si 2 bluze imblanite cu maneca lunga. In continuare burtica a crescut si daca incercam inca un numar mai mare, deja manecile si pantalonii deveneau foarte lungi, dar cu burtica tot nu ma aranjau, asa ca era nevoie de hainute speciale.
Desi cand am aflat de sarcina nu prea aveam prietene cu copii, m-am apropiat treptat de mamici si am primit sfaturi si hainute de la 2 mamici.
Am primit 2 rochite, niste colanti cu burtica uimitori si 2 perechi de blugi cu burtica si am mai folosit vreo 3 rochite ( 2 groase si una de plaja) pe care le aveam mai largi, o camasa de in de plaja si o camasa a sotului...si imi sunt cam suficiente.
Am auzit cat de utila este o perna de gravida/ alaptare si m-am gandit sa economisesc intre 60-120 lei facand din pernele unei canapele o perna cornulet de 160m pentru gravida si alaptat ( daca vrea cineva poze sau informatii, trimit cu drag).
Dupa ce am aflat de necesarul trusou al bebelusului, am inceput sa strang lucrusoare si mostre la greu :) prin noiembrie anul trecut inca credeam ca voi lua totul nou si am refuzat chiar si un carut si o scoica, dar treptat mi-am dat seama ca puii nostri cresc foarte repede si ca nu are rost sa cheltuim pentru lucruri neimportante in viitor.
Am inceput prin a da o tura prin garajul fratelui care are fetita de 6 ani si am obtinut un patut, o salteluta, aparatoare si o bicicleta ( credea ca le-a donat, dar uitase de ele) de la magazia bunicii am facut rost de un scaun de alaptare Poang de la Ikea, o minipiscina si un leagan. Mama pastrase o salteluta, materiale pentru scutece de finet, un cantar de bebelusi, 2 rochite pentru 1 an si material de bumbac-batist pentru cearceafurile de patut. Matusa mea mi-a cusut la masina 3 scutecele si 4 cearceafuri...
Am fost la 2 targuri de bebelusi, o iesire cu o mamica experiementata la supermarket, alegerea carutului cu sotul, 2 comenzi online - pampersi din Ungaria si cadita, pernuta si ser fiziologic Emag si 2 vizite la prietene cu copii....si dintr-o data mi-am luat absolut tot necesarul copilasului cu pana in 1000 lei.
De la prietene am primit muuulte hainute si body-uri ( dintre care am auzit ca cele cu capse sunt foarte placute la imbracat pentru copii), wrap elastic, pompa de san electrica, forfecuta cu varf bont, batista bebelusului cu fluier, pompita de nas, scoica etc.....deci am luat chiar multe second hand pana la urma, contrar planului initial.
La aranjarea lucrurilor primite m-au ajutat enorm 3 lucruri:
Pentru pompa de san, batista de bebelusi, forfecuta am folosit detergent de vase si Sterilizatorul electric Honeybaby de la jumbo. Au iesit perfecte, nu a deformat nici cele mai sensibile cauciucuri si arata toate ca noi...il iubesc si desi e simplu si fara niciun buton, isi merita din plin banii....bine ca am ascultat-o pe Simo sa nu aplic metoda cu oala cu apa pentru o economie de 70 lei :)
Pentru hainute am folosit detergent bebelusi ( Persil sau Chicco) si dezinfectantul de haine SANYTOL- lichid/ pudra in masina de spalat cu functia de clatire dubla. Miroase foarte bine, omoara absolut orice microorganisme (bacterii, ciuperci, virusuri) si poti fi linistita ca nu ia nimic de la alti copulasi care au purtat hainutele inainte.
Dupa spalare le-am calcat si m-a ajutat foarte mult masinuta de taiat scame de 20 lei din supermarket care le-a redat aspectul ca nou mai ales al hainutelor flausate sau mai groase.
Pentru scoica si alte lucruri primite ( carusel pat, baza electrica a pompei) am folosit spray Igienol fara clatire.
Sunt foarte incantata de cum am gestionat bugetul si lucruroarele si aranjandu-le si sterilizandu-le nu am simtit ca am facut un compromis acceptand lucrusoare sh.
Comentarii