Prima sarcina decurgea bine, pana in saptamana 26 cand am aflat ca aveam diabet gestational. Am facut testul de toleranta la glucoza cu sange luat de dimineata si la 2 ore, ca sa aflu ulterior de la diabetolog ca trebuia si la o ora luat. Dimineata aveam in jur de 90, dupa cele 2 ore am avut 158 (maximul acceptat era 153 din ce imi amintesc). Chiar si cu aceasta mica alterare, am fost foarte trista. Mama mea are diabet de tip 2, mama ei la fel. Am trecut pe regim, fara sa imi monitorizez constant glicemia cu un glucometru. Consider ca pe langa schimbarea hormonala si predispozitia la prediabet, faptul ca am luat 6 kg in primul trimestru, a contribuit la declansarea acestuia. Cu ajutorul regimului am luat in greutate 18 kg in toata sarcina (destul pt inaltimea mea oricum). Dupa sarcina, nu am repetat testul de toleranta la glucoza.
La cea de-a doua sarcina, in jur de 22 saptamani am facut testul. Ma asteptam sa am diabet gestational, dar in niciun caz cu valorile pe care le-am avut:
Dimineata 92, la 1h- 220, la 2h- 180!!! Valorile mele luate per ansamblu.... Indicau cumva un soi de intoleranta la glucoza ce a ramas cu siguranta dupa prima sarcina. Hemoglobina glicozilata (analiza cu media glicemiei la 3 luni) era buna : 5.1 % (maximul e de 5.7% - valoare ce indica prediabet). Am inceput regimul si monitorizarea constanta cu glucometrul. Ultimele saptamani au fost foarte greu de tinut sub control, cu cat inaintezi in sarcina glicemia nu mai e pe treaba ei si trebuie mare atentie la alimentatie daca nu ai insulina. Foarte greu, avand in vedere ca am nascut si la 41+ saptamani.... Dupa nastere, dupa primele luni in care a trecut perioada hormonala "de asezare", am constatat insa, ca desi glicemia nu mai era razna ca in sarcina, nu mai era nici de om normal, respectiv la o ora dupa masa copioasa cu carbohidrati trebuia sa fie pana in maxim 140, la 2 ore sub 120. De fapt, am citit muuuulte carti si studii, si in realitate oamenii care nu au nicio problema, prezinta glicemii de maxim 120 la o ora si sub 100 la 2 ore.
Sunt la a3a sarcina. Urmaresc de la inceput glicemia, totul e bine pana acum (saptamana 16).
Ca idee:
1. In sarcina, contrar a ce se crede, glicemia are valori MAI MICI, iar nu mai mari! Daca aveti glicemii mari, puneti pe seama alterarii propriului metabolism si luati masuri reala, spre finalul sarcinii totul devine foarte greu de gestionat daca nu e tinut sub control. Fara a fi in cunostinta de cauza, se poate ca bebelusul sa aibe de suferit, pot exista inclusiv cazuri de moarte intrauterina (cazuri rare, dar e bine sa cunosti pericolul).
2. Valorile sub control inseamna: pana in 90 dimineata (dupa minim 8 ore de nemancat); sub 140 la o ora dupa masa, sub 120 la 2 ore dupa masa. Pentru a le mentine usor, e bine ca dupa mesele consistente sa se faca miscare in functie de cum permite corpul (urcat/coborat scari, mers la pas mai rapid etc).
3. Eu nu am ajuns la insulina, INSA sa nu va fie teama de ea daca nu reusiti cu mancare si regim sa tineti sub control. Exista multe tipuri de insulina si ace. E singura care se recomanda ca tratament in sarcina.
4. Pericolul de a dezvolta diabetul de tip 2 dupa sarcina este foarte ridicat. Nu va culcati imediat ce nasteti pe o ureche! Urmariti vreme indelungata glicemia si dupa, tineti regim ca sa nu ajungeti la diabet de tip 2 (da, este posibil cu regimul adecvat sa faci foarte tarziu boala, sau chiar niciodata). Daca aveti rude de grad 1 cu diabet, acceptati ca este o conditie genetica de care nu scapati, dar care se poate tine sub control.
5. Alaptarea ajuta enorm mama, dar mai ales copiii! Pe termen lung, diabetul gestational sau preexistent, creste sansele ca si copiii sa dezvolte aceasta boala. Un start in viata potrivit prin alaptare pe termen cat mai lung, scade sansele ca acesta sa se confrunte cu aceste probleme. Mare atentie si la alimentatia din timpul copilariei. Eu le explic constant copiilor mei despre alimente. Ce inseamna ele pt corpul nostru, de ce nu este necesar desertul/dulciurile in cantitati mari, inclusiv despre boli pe care le poti face daca mananci prea mult/putin.
6. Daca ramaneti totusi cu intoleranta la glucoza/prediabet, luati in serios regimul de viata si nu va abateti de la el, sau faceti-o cat mai rar. Acceptati realitatea propriului corp. Oamenii cu diabet care au grija de ei, pot trai si 30 de ani cu complicatii putine sau deloc.
7. Regimul de diabet este unul dintre cele mai sanatoase si bune. Se mananca predominant legume, proteine, grasimi, fructe proaspete si mai putini carbohidrati grei (orez, paste, paine etc). Se mananca de 5 ori pe zi. Dupa cea de-a doua nastere eu am slabit 12 kg in 12 luni fara sa imi fie foame in vreo zi! Tinut corect, gustul pt "dulce de zahar" nu o sa mai existe. Nu veti mai putea manca o prajitura intreaga nici daca va doriti, in schimb, veti redescoperi cat de gustoase sunt fructele. Exista indulcitori si produse ce se prepara cu acestia. Acelea se pot consuma in cantitati mici, ocazional (ciocolata, dropsuri, inghetata, biscuiti, suc etc).
Comentarii