Incarcat in Am ales numele copilului - #nume #alegere #listă
301 vizualizariAșa cum mă așteptam, cum îmi doream și cum visam, așa a și fost. Știm că va fi băiat și pentru un baiat ne pregătim.
Pentru că eu îmi doream demult un baiat aveam și un nume pregătit, de fapt două. Pentru că eu simt ceva special față de Sf. Nectarie și Sf. Efrem ale căror moaște se află la mânăstirea Radu Vodă din București. Aici mi-am promis că băiatul pe care îl voi avea va purta unul din aceste nume, deși atunci nu eram însărcinată și nici nu stiam dacă o să am băiat sau fată, dar eram hotărâtă. Acum potrivirea era și mai mare pentru că data estimată nașterii este în jurul zilei de 5 mai ( descoperirea moaștelor Sfântului Efrem).
Dorința mea sufletească s-a spulberat în momentul în care am exprimat-o ca răspuns la întrebarea apropiaților, a rudelor, inclusiv a tatălui : ”Șiiii.... Ce nume va avea copilul?” Absolut toată lumea a abordat o formă de refuz la punctul meu de vedere, aducând de multe ori și argumente, care bineînțeles că m-au dezamăgit. Aș fi putut să rămân fermă și să susțin dorința mea, dar pentru mine în cadrul familiei nu este impotant orgoliul sau doar părerea mea.
S-au propus mai multe nume: Matei, Luca, Vasile, Gheorghe, Constantin, Cosmin, etc., ultimele două nume menționate ținând cont de numele nașului. Nașii nu au dorit neapărat ca bebele să primească numele lor.
Încă un aspect de băgat în seamă a fost cel legat de locul meu de muncă ( în învățământ), aici întâlnind mai multe caractere de copii, unele agreeate, unele mai puțin. Deci nu îmi doream un nume de copil care să îmi aducă aminte de copiii a căror tipologie nu mi s-a părut potrivită.
De asemenea îmi doresc să îl pot striga exact pe numele lui întreg și nu din nume să poată fi formulat un al nume, de exemplu un diminutiv: Nicolae – Nico, Alexandru- Alex.
Tatăl copilului își dorește un nume românesc, autentic și simplu, argumentul lui fiind acela că educația și buna creștere va atribui cele mai imporate valori persoanei, implicit numelui.
După lungi discuții și variante exprimate de noi, părinții, familie și nași am ales numele: ANDREI, pentru că este simplu și comun, nu poate fi transformat în niciun fel și este un nume creștin, Sfântul Andrei jucând un rol important în istoria creștinismului românesc.
Comentarii