Bloguri

Jurnal de sarcina

Organizare lucruri bebe

 • O altă parte plăcută și neplăcută în același timp legată de venirea pe lume a unui nou suflet este organizarea spațiului pentru noul născut. Spun spațiu, pentru că degeaba o numim camera copilului, fiindcă, adevărul este că o dată cu venirea pe lume a noului născut toată locuința se schimbă pentru a se plia pe nevoile noului venit și se umple cu lucruri, unele mai utile altele mai inutile, dedicate acestui scop.

  Până și pentru un stil de viață minimalist tot e nevoie de foarte multe lucruri, iar cum în Româna urbană cea mai mare parte a populației locuiește la bloc, în spații relativ mici, organizarea optimă a spațiului devine critică atât din punctul de vedere al funcționalității, cât și din punctul de vedere al confortului. E clar că nu e confortabil să nu ai nici unde să te miști, dar foarte nepractic să îți lipsească din trebuincioase.

  De aceea este foarte bine să abordăm un stil de viață, dacă nu întru totul minimalist, măcar inspirat din minimalism. Este foarte tentant navigând printre strategiile de marketing care vor să ne transforme în consumeriști sau consumeriste cât mai avide, să cedăm tentației de a cumpăra tot felul de obiecte care promit fie să fie extraordinar de folositoare ori care prin aspectul lor ne gâdilă simțul estetic cel puțin în magazin.

  O metodă foarte bună de a rezista tentației este de a aștepta trei zile înainte de cumpărarea acelui lucru, timp în care avem răgazul necesar să considerăm alternativele acelui produs în cazul în care dorim să cumpărăm un produs pe criteriul funcționalității sale, precum și să analizăm raportul calitate preț al produselor similare.

  De exemplu, de câteva săptămâni bune tot am căutat produse de depozitare (cutii, tabureți, lădițe, etc.). Știam foarte bine care este spațiul de care dispun (măsurat la centimetru), care este bugetul pentru spațiul respectiv, și ce vreau să depozitez acolo. Lăzi, lădițe, cutii, cutiuțe, coșulețe există pe piață într-o multitudine de modele, însă, cu sinceritate, nu am găsit nimic care să mi se pară optim din puntul de vedere al raportului calitate-preț.

  Varianta cea mai bună a fost să cumpăr o lădiță (de la Sellgros), împreună cu niște autocolant de mobilă (de la Dedeman) și să fac eu singură din niște cutii de carton, pe dimensiunile pe care le doream atât separatoare pentru lădiță, cât și alte cutii de depozitare. O soluție foarte bună este să facem noi o parte din lucrurile care altfel ar fi fie mult prea scumpe, fie nu s-ar plia pe nevoile noastre.

  O altă soluție este refolosirea mobilierului deja avut. De cele mai multe ori nu are rost să aruncați un obiect de mobilier deja deținut pentru cumpărarea altuia care promite că e special pentru bebe. O bibliotecă e o bibliotecă și un dulap e un dulap. Desigur dacă avem un obiect de mobilier stricat al cărui recondiționare ar fi mai scumpă decât achiziția unuia nou, atunci e o cu totul altă poveste.

  Totodată, dacă cumpărăm piese noi de mobilier trebuie să fim foarte atente la utilitatea și calitatea acestora, ele fiind ceva ce nu vrem să cumpărăm frecvent.

  Trebuie să luăm în seamă și dacă chiar avem nevoie de obiectul respectiv, și unde și cum se va potrivi pe lângă obiectele deținute. Sper că aceste lucruri să vă ajute să nu cheștuiți prea mult pe aceste aspecte.


Comentarii

0 comentarii

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

Din aceeasi categorie...