Perioada postpartum
Cea mai toboo perioada din viata unei femei este perioada postpartum, sau perioada de lehuzie, adica perioada de dupa nastere. Daca despre partile apasatoare din timpul sarcinii se mai vorbeste, cu toata ca de cele mai multe ori e totul pictat în roz de parca ar fi doar parti pozitive în a fi însarciata, despre perioada postpartum aproape ca nu se vorbeste deloc sau daca se vorbeste se vorbeste la modul: eh, o sa fie schimbari în corpul tau de mama, dar stai sa-ti spun despre bebe.
Nu vreau acum sa fac teoria chibritului, sau sa depreciez valoarea informatiilor legate de noul suflet adus pe lume, însa consider ca pentru a putea fi capabile sa fim cele mai bune mame pe cât putem fi si nevoile noastre trebuie satisfacute. Nu traim într-o lume în care o data cu aducerea unui nou suflet pe lume noi încetam sa existam. Exista si specii de animale care în mometul nasterii mor si îsi înceteaza existenta, dar oamenii nu, oamenii mai traiesc si continua sa aiba nevoi.
Pare-se ca exista în constiinta colectiva o prosteasca credinta cum ca din momentul nasterii femeia si-a cam servit scopul si totul se învârte în jurul pruncului, în timp ce mama s-o descurca ea cum s-o descurca, prioritatea e copilul, iar nevoile mamei pot fi neglijate. Gresit. Este atât despre mama, cât si despre copil si familia, în special sotul trebuie sa ajute la satisfacerea nevoilor ambelor fiinte.
Dupa momentul nasterii corpul femeii va tinde sa revina la forma si functiile lui initiale de dinaintea sarcinii. Contractiile nu se termina o data cu nasterea, uterul se micsoreaza si coboara înapoi la locul lui, se elimina sânge si tesuturi din uter, vaginul se micsoreaza la loc si el, ranile produse în timpul nasterii se vindeca. Nu mai vorbesc de starea de oboseala sau chiar epuizata simtita de mama. Nu vreau sa vorbesc despre cât de nepretuit este momentul si cât de bine te simti emotional sa îti iei puiul în brate. Vorbesc acum despre partile alea negative despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca de parca ar fi strigator la cer sau ceva.
Da, valoarea emotionala este imensa si incomensurabila, însa vulnerabilitatea fizica este cea cu care toate femeile se confrunta, si nici nu putem zice ca nu a murit nimeni din asta, fiindca au fost suficiente cazuri în care din neglijenta si nepasare multe proaspete mame au murit ca rezultat al unei îngrijiri precare postpartum.
Înainte de a ramâne însarcinata nu am vrut sa ma documentez pe acest subiect fiindca stiam si cât de taboo este, si câ îmi era teama ca informatiile detaliate referitoare la nastere îmi vor crea asa o spaima ca nu voi mai vrea asta. Asa ca am amânat si amânat pâna prin luna a saptea de sarcina si când în sfârsit m-am hotarât sa încep procesul de informare am realizat cât de taboo este, cât de neglijate sunt femeile în aceasta perioada si cât de putine informatii sunt oferite publicului larg, mai ales în Romania.
Am reusit din alte surse sa ma informez, si înca o fac, urmând sa finalizez o lista cu toate cele trebuincioase, inclusiv scutece pentru adulti...
Comentarii