Nevoile fiziologice în timpul sarcinii
Nevoile fiziologice sunt extrem de importante, iar pe durata sarcinii multe aspecte de aceste nevoi se schimba. Partea trista este ca în jurul unora dintre aceste nevoi exista un soi de taboo ce împiedica comunicarea libera despre ele, acestea fiind vazute ca o rusine, când, de fapt, ele sunt o normalitate si cu cât vorbim mai mult despre ele cu atât gândirea si perceptia despre ele se va schimba în a le vedea ca pe ceea ce sunt: normalitate!
Toata lumea are nevoie de odihna si face asta prin somn, toata lumea are nevoie de oxigen si face asta prin a respira, toate lumea are nevoie de sa se hidrateaze li face asta prin a bea, toata lumea are nevoie de nutrienti si face asta prin hrana, toata lumea are nevoie sa elimine anumite substante si toxine din corp prin transpiratie, urina, fecale, gaze sau voma.
Despre prima parte se vorbeste deschis, însa despre eliminarea substantelor si a toxinelor din corp mult, mult prea putin. O sa va povestesc despre experinetele mele din timpul sarcinii legate de aceste nevoi fiziologice. Daca nu vreti detalii acesta nu este un articol pe care ar trebui sa-l cititi.
Aerul - nevoia de a respira
Primul lucru asupra caruia am simtit o schimbare a fost simtul mirosului, ceea ce este o schimbare destul de frecventa în timpul sarcinii, acesta fiind mult mai ascutit. Nu au fost multe mirosuri deranjatoare, iar de cele mai multe ori mirosurile mi-au provocat doar greata nu si voma cu exceptia mirosului de usturoi, care m-a facut de fiecae data sa vomit, nu doar la începutul sarcinii, mirosul de vânata coapta, care m-a facut sa vomit si în luna a saptea de sarcina, si mirosurile puternice de detergenti sau substante chimice, cum ar fi mirosul de la servetelele speciale de curatat ochelari. Fiecare sarcina e diferita, si pentru unele femei greturile trec dupa primul trimestru. În cazul meu am vomitat de mai multe ori dupa terminarea primului trimestru decât în primul. O mare nevoie a femeii în timpul sarcinii este sa respire aer fara mirosuri.
Hidratarea - nevoia de a bea lichide
Când vine vorba despre hidratare, am observat înca de la început o crestere ridicata a nevoii de a bea lichide, însa apa la temperatua camerei mi-a facut întotdeauna greata. Combinatia de apa de la frigider cu apa la temperatura camerei, cola zero, anumite ceaiuri, au fost cele care m-au ajutat sa ma pastrez hidratata.
Nutritia - nevoia de a te hrani
Nu am avut o pofta de mâncare exacerbata, dar nefiind mâncacioasa de fel nu mi-am facut probleme prea mari. Unele alimente au început sa aiba un gust mult mai intens, si unele gusturi sa se schimbe (înainte de a fi însarinata tânjeam dincând în când dupa vinete coapte, iar acum doar simtindu-le mirosul îmi vine sa vomit). Poftele au fost pâna acum o saptamâna (luna a opta de sarcina), doar pofte sanatoase: am poftit la supe, la legume, la fructe si cam atât. De vreo saptamâna în coace am început sa am pofte de dulce cum ar fi ciocolata, iar eu sunt o persoana careia nu îi place ciocolata.
Urinarea - nevoia de a urina
Asta m-a omorât cam de prin luna a doua am simtit ca s-a asezat ceva (cineva) pe vezica si s-a facut comod acolo. A început cu urinari foarte dese, si din zece în zece minute, cu o cantitate foarte mica de urina, cam ca la infectia urinara, dar fara usturimi. Pe lânga asta, daca ma tineam începea sa ma doara burta. Asta, din fericire a încetat acum vreo trei saptamâni (deci cam 5 luni de zile am trait mai mult în baie consumând cel putin doua role de hârtie igienica pe zi). Acum merg la fiecare 20-40 de minute la baie ceea ce e lux comparativ.
Tot legat de urinare, nu stiu exact când, dar aveam ceva burtica deja, deci cred ca prin luna a doua - a treia, am avut un soc mare când în timp ce vomitam am facut si nitel pipi involuntar de la contractarea muschilor. Trecând peste soc am acceptat situatia si am trecut mai departe, însa nimeni nu mi-a zis niciodata ca a facut pipi pe ea în timpul sarcinii, desi este un lucru perfect normal mai ales daca nu ai muschii foarte bine dezvoltati. De asta si vreau sa precizez asta în acest articol.
Un ultim aspect legat de urinat. Am observat ca sunt anumite pozitii în care iese mai usor si anumite unghiur în care ese mai greu...
Somnul - nevoia de odihna
Înca de la începutul sarcinii am oservat accentuarea nevoii de somn si m-am simtit foarte obosita. Dupa ce am început sa beau chefir de lapte facut în casa s-a mai ameliorat putin.
Un alt aspect este ca din cauza urinarilor frecvente m-am trezit de cel putin doua ori în fiecare noapte pentru a ma duce la baie. Am luat asta ca antrenament pentru când se naste bebe si trebuie sa ma trezesc noaptea.
Scaunul - nevoia de a elimina fecale
Ce am de mentionat la acest capitol este ca prin luna a treia sau a patra am început sa ma constip (am rezolvat asta tot cu chefirul de lapte, cafea, morcovi cruzi, ceai de menta), însa stiu ca am avut un soc când ancercînd sa împing am simtit ceva între muschi si intestine (sarcina), ca un balon de apa. E foarte ciudat.
Cam asa au fost alterate nevoile mele fiziologice în timpul sarcinii si înca experimentez cu ultimul trimestru sa vad ce se mai schimba!
Comentarii