Incarcat in Cumparaturi pentru bebe - #cumparaturi #necesare #utile
1.538 vizualizariAnxietatea cumparaturilor pentru bebe + lista de necesitati
Nu stiu cum e la voi, însa eu trebuie sa nasc în noiembrie, iar de prin luna august m-a apucat asa o teama, o anxietate în legatura cu venirea pe lume a lui bebe. Mare parte din fricile mele sunt legate de stadiul meu de pregatire:
Din luna august am început sa caut, sa citesc, sa ma informez despre ce este cu adevarat necesar în primele luni de viata pentru un bebe. Concluzia a fost una singura: ceea ce este necesar pentru o mama si bebeul ei este diferit si unic fata de necesitatile celorlalte mame. Însa sunt cinci mari categorii de necesitati materiale ale unui bebe, ca daca vine vorba de necesitati emotionale si alte nevoi e cu o totul alta discutie. Eu le-am clasificat asa, pe întelesul tuturor:
Dupa ce am stabilit marile categorii pentru crearea unei liste atotcuprinzatoare pentru cele esentiale, o parte din stres s-a mai redus. Am folosit un board trello pentru o categorisire mai usoara si pentru a putea pune, sterge, bifa, vizualiza cu usurinta. Dupa aceea, am început sa caut punctual despre fiecare categorie în parte si usor, usor, pe masura adunarii informatiilor sa completez lista, urmând apoi sa trec la urmatorul pas: acela de a cauta produsele.
1. De dormit
Aici a fost destul de simplu si am avut 4 articole pe lista:
Patutul a fost cu siguranta unul dintre obiectele foarte greu de ales, despre care nu am putut gasi foarte multe informatii care sa ma ajute de la început nestiind prea multe despe acest subiect. Nici nu stiam ce sa caut si fiind la primul copil nu stiam niciun producator de articole de bebelusi în care sa am încredere.
Prima decizie a fost între pat pliabil si pat de lemn. Aici decizia a fost simpla pentru mine: pat pliabil. În mintea mea cea mai ieftina versiune de pat era undeva în jurul a 200 de lei dupa o rapida cautare, iar cea mai ieftina varianta de patut fix undeva la 600. Pe lânga asta este vorba de spatiu, de flexibilitate, de cât timp poate fi folosit patutul si de multe alte considerente.
Cam atât stiam: ca vreau patut pliabil. Nu stiam nici ce culoare, nici ce dimensiune (au toate cam aceasi dimensiune), nici macar nu stiam ca exista cu un nivel si cu doua niveluri.
Dupa prima serie de cautari, sau mai bine zis de comparat zeci si sute de produse si imaginile lor am ajuns la o concluzie: ca exista patuturi cu 1 nivel si patuturi cu doua niveluri, iar pentru nou nascuti trebuie cel cu doua niveluri pentru a cumpara un singur patut si nu patut + cosleeping / landou / cosulet, etc.
Plictisita de paturi si luptând pe mai multe fronturi, adica maximizând timpul, în timpul cautarii mai puneam videouri pe youtube cu informatii despre alte categorii din lista mea. Si norocul a facut sa ajung în lista la schimbarea scutecelor, iar unul din videouri mi-a dat entuziasmult de a abandona temporar cautarea patutului pentru a cauta o comoda cu masuta de schimbat si cadita. M-am întors destul de repede la cautarea patutui descumpanita fiind de preturile uriase pentru asa ceva. Dar acum aveam anca o informatie care sa ma ajute în alegearea patutului. Chestia aia de o vedeam eu pe multe dintre patuturi, care mi se parea optionala acum devenise un musai.
La o a doua serie de cautari (verbesc aici de sesiuni serioase de stat în fata calculatorului mai bine de sase ore pe seria de cautari) am cautat asadar un patut cu doua niveluri care sa aiba masuta si alte accesorii incluse. Am gasit un pat la vreo 350 de lei, dar uitându-ma la pozele acestuia, mi-am mai dat seama de un lucru: cele mai multe paturi mi se pareau groaznic de urâte si nu stiam de ce: era din cauza materialului folosit pe lânga plasa care te lasa sa vezi copilul. Cele mai multe aveau o pânza lucioasa si extrem de sifonabila care mie îmi aducea impresia de ieftin (ieftin nu la pretul pecare îl platim noi, ci la cel de productie, adica o calitate foarte andoielnica). Asa ca am concluzionat ca trebuie sa exclud din cautarea mea acele paturi si am renuntat la patutul care era deja dublu la pret fata de ce îmi imagnam din lista cu preturi vazuta înainte de a ma informa despre acest capitol.
Stiam acum ca sunt în cautare de patut pliabil cu doua niveluri, cu masuta de înfasat detasabila si care sa nu aiba materialul ala sifonabil si lucios cu iz de ieftin.
Si fiindca cele mai multe patuturi nici nu aveau vreo marca fiind de la producatori obscuri, care au potentialul de a fi facute din materiale obscure, cu functionalitasi obscure samd, nici nu puteam sa caut review-uri pe alte canale decât site-ul care le vinde. În lipsa de alte resurse am decis sa caut review-uri la patuturi si sa vad ce functionalitati si ce si cum mai în detaliu decât descrierea produselor. Asa am dat peste marca Graco, care are o calitate foarte buna a produselor, însa un raport calitate pret nu foarte bun, un patut portabil complet fiind în jur de 1400 lei, ceea ce este foarte mult pentru mine si probabil si pentru multi alti români. Daca ar fi fost sa nu ma uit si la buget aceasta ar fi fost cu siguranta alegearea mea, însa tinând cont de cîte trebuie cumparate... m-am apucat iar de cautat, de data asta cu înca o informatie: doream sa aiba sistem de balansare inclus.
Cautarea mea s-a restrâns astfel la patut pliabil cu doua niveluri, cu masuta de înfasat detasabila, care sa nu aiba materialul ala sifonabil si lucios cu iz de ieftin si care sa aiba sistem de balansare inclus.
Cu aceste informatii am reusit sa am o alta sesiune de cautare si EVRIKA: am gasit un patut la putin peste 400 de lei (diferenta nu foarte mare de antecedentul), marca Kinderkrafts (marca despre care am putut sa citesc si sa vizualizez din mai multe surse). Problema cea mare de aceasta data a fost ca nu l-am putut gasi nicaieri fiindca este o problema cu furnizorul... Am simtit ca mi-am irosit timpul, am sunat pe mai multe site-uri, am dat comenzi pe mai multe site-uri, in zile diferite dupa ce primeam raspuns de la cel la care dadusem comanda ca nu îl mai au pe stoc si etc-uri de astea... Au fost vreo doua saptamâni foarte frustrante, pâna ce am epuizat toate site-urile pe care înca mai aparea listat.
Si am început iar cautarea, si e ca si cum ai cauta acul în carul cu fân, ca sunt multe si multe sunt proaste si te gândesti ca patul îi va veni lui bebe 3 ani si daca mai faci si alti bebe si ceilalti bebe vor folosi acelasi pat, deci vrei o durata de viata cât mai mare a patului, iar daca materialele sunt proaste, atunci nu o sa tina si se va deteriora mult mult mai repede comparativ cu materialele de calitate buna. Si cumva salvezi bani pe termen lung daca dai acum ceva mai mult, ca e vorba aia: ,,sunt prea sarac sa cumpar ceva ce nu e de calitate”, adica daca lucrul nu e de calitate durata lui de viata si confortul folosirii lui vor fi în final mai costisitoare prin simplul fapt ca va trebui înlocuit mai repede.
Si cautând si cautând am ajuns în final la un alt model cu pretul putin peste 500 de lei. Am sarit de la 200 de lei la 350 de lei - la 400 de lei la 500 de lei. Aproape triplu fata de ceea ce am crezut initial însa mai putin de jumatate fata de dream bedul (patutul de vis) Graco. Patutul e Lionelo Simon varianta turcoaz, mi-ar fi placut pe gri complet mai mult însa nu mai era pe stoc si cum am trait peste doua saptamâni cu anxietati privind stocul celuilalt patut acum am zis ca daca îl au îl iau, fie el si pe turcoaz. Mi se pare mult mai practic, mai ales la lucrurile care tin ani de zile sa fie unisex, fiindca chiar daca stii ca vei avea bebe baietel sau bebe fetita, mai ales daca îti doresti sa faci mai multi copii, nu va trebui sa cumperi acele lucruri pentru urmatorii copii, de asta as fi preferat sa fie gri complet.
A ajuns acum câteva zile patutul, dar înca nu l-am despachetat, sta frumusel în cutia lui.
Cearceafurile le-am primit, însa am vazut ca preturile sunt undeva pe la 35 de lei / bucata.
Paturicile de înfasat si sacii de dormit mi se par foarte scumpe asa ca am apelat la amazon. Acolo am gasit câteva modele care cu tot cu costurile de livrare sunt mult mult mai ieftine decât pe site-urile noastre. M-a interesat sa fie din bumbac 100%. Ca e bumbac organic sau nu asta e o alta poveste pentru fiecare de decis în functie de buget si prioritati. Înca nu le-am primit, nici macar comandat fiindca vreau sa fac o comnda cu mai multe necesitati, dar sunt in cos si asteapta.
Cam de atât are nevoie copilul ca sa doarma. Mai sunt si alte articole, dar nu le-as cataloga ca necesare, ci, mai degraba complementare. Nu trebuiesc perne, paturi (sacii de dormit sunt paturile portabile), cuiburi, saltele, etc.
2, De mâncat
La capitolul de mâncat am sapte necesitati pe lista fiindca sunt foarte multe variabile:
Toate sunt cu semnul întrebârii fiindcâ sunt prea multe necunoscute în ecuatie. Asa ca nu voi lungi povestea la acest capitol.
3. De îmbracat
Din toate informatiile pe care le-am citit / vazut auzit îmi pare ca cele mai multe persoane cumpara prea mult fiindca sfatul cel mai des întâlnit este nu cumpara prea multe...
Totodata nou nascutul are nevoie sa aiba corpul acoperit. Cel mai mult nounascutul doarme si manânca asa ca nu are nevoie de multe. Dragalase sunt toate hainutele de nou nascuti si strategiile de marketing sunt foarte bine ancorate în jurul acestui aspect, însa pe mine ma intereseaza foarte tare practicalitatea: asa ca, consider eu acum apriori ca cea mai practica este o salopeta de bumbac cu tot cu sosete si mânusi reversibile care sa se deschida pe mijloc si pe picioare sa n-am de-a face cu trecutul capului nou nascutului prin cine stie ce gauri ca va fi foarte fragil in primele zile si satamâni dupa trecerea prin gaura facerii. Am gasit un singur model care sa atinga toate punctele de practicalitate din lista mea dupa cautari îndelungi si înca astept sa ajunga sa vad cum e materialul.
Nu vreau sa am de-a face cu sosetele fiindca, sincera sa fiu, le mai pierd pe ale mele, alea de 10 ori mai mici sigur le pierd, mai cad din piciorusele lui bebe si acelasi lucru e validsi în cazul mânusilor. Plus ca stiu ca va fi o perioada foarte complexa si de ce sa îl îmbrac cu sase articole ( pantaloni, body, doua mânusi si doua sosete) în loc de un singur articol. Am comandat sase bucîti de salopeta chiar daca singura varianta a fost alb.
Am mai luat o salopeta de iarna pentru plimbari si mai multe baby gown care pot fi purtate de la 0 la 6 luni, dupa ce îmi fac curaj sa îi mai trec capsorul printr-o gaura, si ca sa nu mi se para prea putin zic ca va mai fi si înfasat.
Astea sunt lucrurile de baza, chiar daca unora li s-ar parea putine sau multe nu stiu. Eu oscilez între sper ca are suficiente pentru prima luna din viata si sper ca nu i-am luat prea multe, si asta îmi provoaca iarasi anxietate.
Pe lânga astea caciulite si babetici.
4. De îngrijit
De-abia aici se dezvolta lista în mai multe liste:
La partea de cosmetice am mers pe brandul în care am cea mai mare ancredere, compania suedeza Oriflame si am luat gelul de dus si samponul 2 în 1, crema de corp si uleiul de corp.
Consumabile înseamna:
Neconsumabile:
Farmaceutice:
deocamdata am pe lista de farmaceutice doar termometru cu cap flexibil si în functie de nevoile particulare ale bebelusului voi completa partea asta de lista.
5. Altele
În vasta categorie altele am inclus:
Sunt multe si cred ca cea mai mare parte a anxietatii legate de cumparaturile pentru bebe este faptul ca te simti coplesit de câte sunt necesare (asta e o lista minimala fata de ce alte liste care se presupuneau a fi minimae am vazut), sa nu uiti ceva de parca dispar magazinele, sa fii foarte bine pregatita si sa fii în zona gri dintre sa nu cumperi prea multe si sa nu cumperi prea putine.
Comentarii