Bloguri

Jurnal de sarcina

Anxietatea cumpărăturilor pentru bebe + listă de necesități

 • Anxietatea cumpărăturilor pentru bebe + listă de necesități

   

  Nu știu cum e la voi, însă eu trebuie sa nasc în noiembrie, iar de prin luna august m-a apucat așa o teamă, o anxietate în legătură cu venirea pe lume a lui bebe. Mare parte din fricile mele sunt legate de stadiul meu de pregătire:

  • pregătirea emoțională și psihică legată de tot ceea ce înseamnă ultimul trimestru de sarcină, naștere, și perioada postpartum care la noi este tratată destul de taboo, toate în contextul amplu al unei oarecare anxietăți legate de covid;

  • pregătirea fizică: bunăstarea fizică, condiția fizică, supra protecțiile anti-covid;

  • și bineînțeles, pregătirea materială: asigurarea tuturor necesităților pentru venirea pe lume a lui bebe. 


  Din luna august am început să caut, să citesc, să mă informez despre ce este cu adevărat necesar în primele luni de viață pentru un bebe. Concluzia a fost una singură: ceea ce este necesar pentru o mamă și bebeul ei este diferit și unic față de necesitățile celorlalte mame. Însă sunt cinci mari categorii de necesități materiale ale unui bebe, că dacă vine vorba de necesități emoționale și alte nevoi e cu o totul altă discuție. Eu le-am clasificat așa, pe înțelesul tuturor:

  1. De dormit
  2. De mâncat
  3. De îmbrăcat
  4. De îngrijit
  5. Altele

  După ce am stabilit marile categorii pentru crearea unei liste atotcuprinzătoare pentru cele esențiale, o parte din stres s-a mai redus. Am folosit un board trello pentru o categorisire mai ușoară și pentru a putea pune, șterge, bifa, vizualiza cu ușurință. După aceea, am început să caut punctual despre fiecare categorie în parte și ușor, ușor, pe măsura adunării informațiilor să completez lista, urmând apoi să trec la următorul pas: acela de a căuta produsele. 

  1. De dormit

  Aici a fost destul de simplu și am avut 4 articole pe lista:

  • pătuț
  • cearceafuri
  • păturici de înfăsat
  • sac(i) de dormit

  Pătuțul a fost cu siguranță unul dintre obiectele foarte greu de ales, despre care nu am putut găsi foarte multe informații care să mă ajute de la început neștiind prea multe despe acest subiect. Nici nu știam ce să caut și fiind la primul copil nu știam niciun producător de articole de bebeluși în care să am încredere. 


  Prima decizie a fost între pat pliabil și pat de lemn. Aici decizia a fost simplă pentru mine: pat pliabil. În mintea mea cea mai ieftină versiune de pat era undeva în jurul a 200 de lei după o rapidă căutare, iar cea mai ieftină variantă de pătuț fix undeva la 600. Pe lângă asta este vorba de spațiu, de flexibilitate, de cât timp poate fi folosit pătuțul și de multe alte considerente.  Cam atât știam: că vreau pătuț pliabil. Nu știam nici ce culoare, nici ce dimensiune (au toate cam aceași dimensiune), nici măcar nu știam că există cu un nivel și cu două niveluri. 

  După prima serie de căutări, sau mai bine zis de comparat zeci și sute de produse și imaginile lor am ajuns la o concluzie: că există pătuțuri cu 1 nivel și pătuțuri cu două niveluri, iar pentru nou născuți trebuie cel cu două niveluri pentru a cumpăra un singur pătuț și nu pătuț + cosleeping / landou / coșuleț, etc.

  Plictisită de paturi și luptând pe mai multe fronturi, adică maximizând timpul, în timpul căutării mai puneam videouri pe youtube cu informații despre alte categorii din lista mea. Și norocul a făcut să ajung în listă la schimbarea scutecelor, iar unul din videouri mi-a dat entuziasmult de a abandona temporar căutarea pătuțului pentru a căuta o comodă cu măsuță de schimbat și cădiță. M-am întors destul de repede la căutarea pătuțui descumpănită fiind de prețurile uriașe pentru așa ceva. Dar acum aveam ăncă o informație care să mă ajute în alegearea pătuțului. Chestia aia de o vedeam eu pe multe dintre pătuțuri, care mi se părea opțională acum devenise un musai. 

  La o a doua serie de căutări (verbesc aici de sesiuni serioase de stat în fața calculatorului mai bine de șase ore pe seria de căutări) am căutat așadar un pătuț cu două niveluri care să aibă măsuță și alte accesorii incluse. Am găsit un pat la vreo 350 de lei, dar uitându-ma la pozele acestuia, mi-am mai dat seama de un lucru: cele mai multe paturi mi se păreau groaznic de urâte și nu știam de ce: era din cauza materialului folosit pe lângă plasa care te lasă să vezi copilul. Cele mai multe aveau o pânză lucioasă și extrem de șifonabilă care mie îmi aducea impresia de ieftin (ieftin nu la prețul pecare îl plătim noi, ci la cel de producție, adică o calitate foarte ăndoielnică). Așa că am concluzionat ca trebuie să exclud din căutarea mea acele paturi și am renunțat la pătuțul care era deja dublu la preț față de ce îmi imagnam din lista cu prețuri văzută înainte de a mă informa despre acest capitol. 

  Știam acum că sunt în căutare de pătuț pliabil cu două niveluri, cu măsuță de înfășat detașabilă și care să nu aibă materialul ală șifonabil și lucios cu iz de ieftin.

  Și fiindcă cele mai multe pătuțuri nici nu aveau vreo marcă fiind de la producători obscuri, care au potențialul de a fi făcute din materiale obscure, cu funcționalităși obscure șamd, nici nu puteam să caut review-uri pe alte canale decât site-ul care le vinde. În lipsă de alte resurse am decis să caut review-uri la pătuțuri și să văd ce funcționalități și ce și cum mai în detaliu decât descrierea produselor. Așa am dat peste marca Graco, care are o calitate foarte bună a produselor, însă un raport calitate preț nu foarte bun, un pătuț portabil complet fiind în jur de 1400 lei, ceea ce este foarte mult pentru mine și probabil și pentru mulți alți români. Dacă ar fi fost să nu mă uit și la buget aceasta ar fi fost cu siguranță alegearea mea, însă ținând cont de cîte trebuie cumpărate... m-am apucat iar de căutat, de data asta cu încă o informație: doream să aibă sistem de balansare inclus. 

  Căutarea mea s-a restrâns astfel la pătuț pliabil cu două niveluri, cu măsuță de înfășat detașabilă, care să nu aibă materialul ală șifonabil și lucios cu iz de ieftin și care să aibă sistem de balansare inclus. 

  Cu aceste informații am reușit să am o altă sesiune de căutare și EVRIKA: am găsit un pătuț la putin peste 400 de lei (diferență nu foarte mare de antecedentul), marca Kinderkrafts (marcă despre care am putut să citesc și să vizualizez din mai multe surse). Problema cea mare de această dată a fost că nu l-am putut găsi nicăieri fiindcă este o problemă cu furnizorul... Am simțit că mi-am irosit timpul, am sunat pe mai multe site-uri, am dat comenzi pe mai multe site-uri, in zile diferite după ce primeam răspuns de la cel la care dădusem comanda că nu îl mai au pe stoc și etc-uri de astea... Au fost vreo două săptămâni foarte frustrante, până ce am epuizat toate site-urile pe care încă mai apărea listat. 

  Și am început iar căutarea, și e ca și cum ai căuta acul în carul cu fân, că sunt multe și multe sunt proaste și te gândești că patul îi va veni lui bebe 3 ani și dacă mai faci și alți bebe și ceilalți bebe vor folosi același pat, deci vrei o durată de viață cât mai mare a patului, iar dacă materialele sunt proaste, atunci nu o să țină și se va deteriora mult mult mai repede comparativ cu materialele de calitate bună. Și cumva salvezi bani pe termen lung dacă dai acum ceva mai mult, că e vorba aia: ,,sunt prea sărac să cumpăr ceva ce nu e de calitate”, adică dacă lucrul nu e de calitate durata lui de viață și confortul folosirii lui vor fi în final mai costisitoare prin simplul fapt că va trebui înlocuit mai repede. 

  Și căutând și căutând am ajuns în final la un alt model cu prețul puțin peste 500 de lei. Am sărit de la 200 de lei la 350 de lei - la 400 de lei la 500 de lei. Aproape triplu față de ceea ce am crezut inițial însă mai puțin de jumătate față de dream bedul (pătuțul de vis) Graco. Pătuțul e Lionelo Simon varianta turcoaz, mi-ar fi plăcut pe gri complet mai mult însă nu mai era pe stoc și cum am trăit peste două săptămâni cu anxietăți privind stocul celuilalt pătuț acum am zis că dacă îl au îl iau, fie el și pe turcoaz. Mi se pare mult mai practic, mai ales la lucrurile care țin ani de zile să fie unisex, fiindcă chiar dacă știi că vei avea bebe băiețel sau bebe fetiță, mai ales dacă îți dorești să faci mai mulți copii, nu va trebui să cumperi acele lucruri pentru următorii copii, de asta aș fi preferat să fie gri complet. 

  A ajuns acum câteva zile pătuțul, dar încă nu l-am despachetat, stă frumușel în cutia lui. 

  Cearceafurile le-am primit, însă am vazut că prețurile sunt undeva pe la 35 de lei / bucată. 

  Păturicile de înfașat și sacii de dormit mi se par foarte scumpe așa că am apelat la amazon. Acolo am găsit câteva modele care cu tot cu costurile de livrare sunt mult mult mai ieftine decât pe site-urile noastre. M-a interesat să fie din bumbac 100%. Că e bumbac organic sau nu asta e o altă poveste pentru fiecare de decis în funcție de buget și priorități. Încă nu le-am primit, nici măcar comandat fiindcă vreau să fac o comndă cu mai multe necesități, dar sunt in coș și așteaptă. 

  Cam de atât are nevoie copilul ca să doarmă. Mai sunt și alte articole, dar nu le-aș cataloga ca necesare, ci, mai degrabă complementare. Nu trebuiesc perne, pături (sacii de dormit sunt păturile portabile), cuiburi, saltele, etc. 

  2, De mâncat

  La capitolul de mâncat am șapte necesități pe listă fiindcă sunt foarte multe variabile:

  • biberon
  • pompă de sân 
  • lapte praf
  • două-trei seringi micuțe
  • milk-saver
  • tampoane pentru sân
  • câmașă de noapte gen capot

  Toate sunt cu semnul întrebârii fiindcâ sunt prea multe necunoscute în ecuație. Așa că nu voi lungi povestea la acest capitol. 


  3. De îmbrăcat

  Din toate informațiile pe care le-am citit / văzut auzit îmi pare că cele mai multe persoane cumpără prea mult fiindcă sfatul cel mai des întâlnit este nu cumpăra prea multe... 

  Totodată nou născutul are nevoie să aibă corpul acoperit. Cel mai mult nounăscutul doarme și mănâncă așa că nu are nevoie de multe. Drăgălașe sunt toate hăinuțele de nou născuți și strategiile de marketing sunt foarte bine ancorate în jurul acestui aspect, însă pe mine mă interesează foarte tare practicalitatea: așa că, consider eu acum apriori că cea mai practică este o salopetă de bumbac cu tot cu șosete și mânuși reversibile care să se deschidă pe mijloc și pe picioare să n-am de-a face cu trecutul capului nou născutului prin cine știe ce găuri că va fi foarte fragil in primele zile și sătămâni după trecerea prin gaura facerii. Am găsit un singur model care să atingă toate punctele de practicalitate din lista mea după căutări îndelungi și încă aștept să ajungă să văd cum e materialul. 

  Nu vreau să am de-a face cu șosețele fiindcă, sinceră să fiu, le mai pierd pe ale mele, alea de 10 ori mai mici sigur le pierd, mai cad din piciorușele lui bebe și același lucru e validși în cazul mânușilor. Plus că știu că va fi o perioadă foarte complexă și de ce să îl îmbrac cu șase articole ( pantaloni, body, două mânuși și două șosete) în loc de un singur articol. Am comandat șase bucîți de salopetă chiar dacă singura variantă a fost alb.  

  Am mai luat o salopeta de iarnă pentru plimbări și mai multe baby gown  care pot fi purtate de la 0 la 6 luni, după ce îmi fac curaj să îi mai trec căpșorul printr-o gaură, și ca să nu mi se pară prea puțin zic că va mai fi și înfășat. 

  Astea sunt lucrurile de bază, chiar dacă unora li s-ar părea puține sau multe nu știu. Eu oscilez între sper că are suficiente pentru prima lună din viață și sper că nu i-am luat prea multe, și asta îmi provoacă iarăși anxietate. 

  Pe lângă astea căciulițe și babețici. 

  4. De îngrijit

  De-abia aici se dezvoltă lista în mai multe liste:

  • cosmetice
  • consumabile
  • neconsumabile
  • farmaceutice

  La partea de cosmetice am mers pe brandul în care am cea mai mare ăncredere, compania suedeză Oriflame și am luat gelul de duș și samponul 2 în 1, crema de corp și uleiul de corp.

  Consumabile înseamnă:

  • scutece (și încă nu m-am decis ce și cum)
  • șervețele umede (și încă nu m-am decis ce și cum)
  • ser fiziologic 
  • comprese sterile
  • detergent de rufe pentru bebe (aici Ariel, fiindcă asta folosesc pentru rufele mele)
  • detergent de vase pentru bebe (și încă nu m-am decis ce și cum)

  Neconsumabile:

  • cădiță (și încă nu m-am decis ce și cum)
  • saltea de schimbat bebe (Orfiame)
  • prosoape/pături de muselină (amazon pare cea mai ieftină variantă)
  • termometru cădiță (dacă cădița nu are inclus)
  • prosop cu glugă (Oriflame)
  • forfecuță de unghii
  • suzetă
  • pee pee teepee (asta nu e un musai, dar va face viața mai ușoară)

  Farmaceutice:

  deocamdată am pe lista de farmaceutice doar termometru cu cap flexibil și în funcție de nevoile particulare ale bebelușului voi completa partea asta de listă. 

   

  5. Altele

  În vasta categorie altele am inclus:

  • cărucior
  • scaun de mașină
  • port bebe
  • postpartum

  Sunt multe și cred că cea mai mare parte a anxietății legate de cumpărăturile pentru bebe este faptul că te simți copleșit de câte sunt necesare (asta e o listă minimală față de ce alte liste care se presupuneau a fi minimae am văzut), să nu uiți ceva de parcă dispar magazinele, să fii foarte bine pregătită și să fii în zona gri dintre să nu cumperi prea multe și să nu cumperi prea puține. Comentarii

1 comentariu
 • 88Mari apreciaza asta
 • 88Mari
  88Mari Multumesc! Foarte buna informatie!
  17 septembrie

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

Din aceeasi categorie...

 • Pregatiri pentru spital

  Nu am fost superstițioasă în legătură cu cumpărăturile pentru bebe dar nici nu m-am apucat din prima luna de ele. Cred că undeva de prin luna a 6a am început să primit niște lucrușoare de la o prieten...
 • Iarna si bebe

  Winter baby....Ma gandesc ca va trebui sa nasc in decembrie si parca nu imi dau seama cu exactitate ce sa pun in bagaj pentru a pregati aducerea acasa a puiutului. Am luat salopeta groasa, overall, ce...
 • Primul shopping pentru bebe

  Bebeluseala este o adevarata industrie exploatata si vine la pachet in zilele noastre cu foarte, da foarte mult sortiment. Cel mai important e sa stii cand sa te opresti si sa stii sa alegi doar produ...
 • Patutul....o necesitate

  Ultima dilema cu care ma confrunt zilele acestea este alegerea patutului. As opta pentru un co sleeper, un patut atasabil la al nostru din dormitor, desi am deja un patut tip leagan, mai mic. Din expe...
 • Cumparaturi pentru Nadia

  Toata lumea din jur imi spune sa nu ma apuc inca de pe acum sa fac cumpărături pentru ca o sa si primim foarte multe lucrusoare si mai ales la haine mamicile din jurul meu imi spun ca si ele inca au h...
 • A venit căruciorul lui bebe! Kindercraft Grande

             A sosit căruciorul! De Black Friday, soțul meu m-a sunat, tentat de un cărucior de bebe Kindercraft. Era cu adevărat minunat. După ce ne-am documentat îm...
 • Pregătiri pentru bebe

  Suntem la zi cu tot: avem landou și cărucior pentru plimbări, avem scaun de mașină 0 plus-12 ani, avem o grămaaaadă de hăinuțe. Tot din seria problemelor mele existențiale, acum mă întreb dacă apuc să...
 • Pregătiri pentru bebe

  Nu sunt genul de persoana care crede în superstiţii, deci nu am ascultat părerile de genul "nu este bine sa cumperi înainte nimic pentru copil" sau "nu este bine sa ți nimic în casa pentru copil" etc....
 • Cumparaturi pentru bebe

  De cand astept acest moment....sa incep cumparaturile pentru comoara cea mica!! Atat eu cat si fetita noastra ne tot uitam la hainute de bebe cand mergem la orice magazin, asa ca am facut deja lista :...
 • Sarcini de făcut înaintea naşterii bebeluşului

  Cu siguranta, inaintea nasterii copilului exista o multime de sarcini de facut. Pe langa pregatirea bagajului de maternitate, sunt de parere ca trebuie amenajata camera in care copilul va sta. Trebuie...