Incarcat in Diverse - # ##Concediu
285 vizualizariDeși sarcina mea a fost una dorită, am fost surprinsă de faptul că odată ce am aflat despre aceasta, am constatat că sunt multe lucruri pe care nu le cunosc și prin aceasta mă refer în primul rând la perspectiva juridică a lucrurilor.
Astfel, doresc să notez aici câteva aspecte pe care le-am învățat nevoită de împrejurări, lucruri referitoare la concediul de risc maternal și concediul pre/post natal.
Încă din săptămâna 17 am beneficiat de concediul de risc maternal la recomandarea medicului. Nu cunoșteam ce înseamnă acest concediu și nici condițiile în care se acordă. Scopul acestui tip de concediu este de a proteja viitoarea mămică și bebelușul de riscurile care pot interveni la locul de muncă și pot avea un impact negativ. După ce am anunțat angajatorul în scris despre faptul că sunt însărcinată (atașând de asemenea și o adeverință medicală în acest sens), acesta a elaborat un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă, prin acesta recomandându-se de către medicul de medicina muncii acordare concediului de risc maternal. De asemenea, am primit o astfel de recomandare și de la medicul ginecolog, astfel că medicul de familie a eliberat lunar un certificat de concediu medical.
În săptămâna 34 de sarcină am intrat în concediul prenatal, denumit și concediu de sarcină. Am aflat despre concediul de sarcină și lăuzie că se acordă pentru o perioadă de 126 de zile care trebuie distribuite înainte și după momentul nașteri, astfel încât minim 42 de zile să fie efectuate după acest moment.
Aceste detalii au fost necunoscute de mine anterior, dar mă bucur că le-am aflat și că am beneficiat și beneficiez de drepturile mele în calitate de viitoare mamă.
Comentarii