Incarcat in Saptamana 32 - ##CTG #NTS
241 vizualizariAvand in vedere ca am fost diagnosticata la 32 saptamani cu Restrictie de crestere, mi-a fost recoamndat sa monitorizez indeaproape miscarile fetale. Astfel, urmeza sa explic din ceea ce am citit, cateva sfaturi pentru mamicile la prima sarcina care nu stiu exact cum sa procedeze si simt putin ingrijorare:
Pe masura ce sarcina avanseaza va trebui sa monitorizezi miscarile copilului tau. Uneori, in trimestrul 3 de sarcina vei observa ca loviturile lui sunt mult mai frecvente si puternice si ca apar la intervale regulate. Totusi, dupa saptamana 32 de sarcina, desi raman ritmice, miscarile devin mai rare deoarece copilul este mai mare si are mai putin loc sa se miste in uter.Exista mai multe modalitati sa numeri miscarile copilului, asa ca roaga-l pe medic sa-ti dea instructiuni specifice. Iata una din abordarile frecvente: alege un moment al zilei cand copilul este activ. Ideal, atunci cand numeri loviturile copilului este recomandat sa faci asta la aceeasi ora din zi si sa notezi intr-un tabel. Ar putea fi mai usor pentru tine sa stai intinsa pe partea stanga si sa inregistrezi cat dureaza sa percepi 10 miscari. Ideal, ar trebui sa simti cel putin 10 lovituri, senzatia de fluturi sau de rostogolire intr-un interval de 2 ore.
În afara de aceasta monitorizare, care se face zilnic acasa, medicul efectueaza șla spital si Testul fetal non-stress. Urmeaza cateva cuvinte despre acest test, iar imaginea este cu rezultatul obtinut in urma testului:
Testul fetal non-stres (NST) este un test simplu, neinvaziv efectuat in timpul sarcinii, dupa saptamana 28. Mai este cunoscut si sub denumirea de test de monitorizare a batailor cordului fetal sau cardiotocograma si presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modificarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale.
In ce consta efectuarea testului non-stres?
Cardiotocograful (CTG) este un aparat care monitorizeaza activitatea cardiaca a copilului, utilizand ultrasunetele si efectul Doppler.
In timpul procedurii vei sta intinsa pe partea stanga, eventual cu o perna la spate. Ti se vor monta doi senzori electronici pe abdomen: unul pentru a masura frecventa cardiaca fetala si un al doilea senzor pentru a masura reactivitatea uterului in timpul miscarilor fetale (tonusul uterin). Fiecare senzor este atasat printr-un fir la aparat si fixat pe abdomen prin benzi elastice.
Este recomandat sa mergi inainte la toaleta, deoarece vei sta in pat cel putin 20 minute.
Bataile inimii copilului se aud si se vad pe monitor, iar contractiile sunt inregistrate pe hartie.
Daca bebelusul nu se misca (este posibil sa nu fie in stare de veghe,”sa doarma”), ti se va recomanda sa faci misare, sa consumi glucide sau poate fi usor stimulat, apasand pe abdomen. Cand simti copilul miscand, va trebui sa apesi pe un buton.
Testul este considerat NORMAL atunci cand ritmul cardiac de baza este intre 110-160 batai/min.
Testul este considerat REACTIV cand inima copilului bate cu cel putin cu 15 batai pe minut peste ritmul obisnuit, de baza - cand copilul se misca, pentru cel putin 15 secunde si de doua ori in cursul unui interval de 20 de minute. Un rezultat reactiv la testul non-stres arata ca fluxul de sange si nivelul de oxigen sunt adecvate. In acest caz, medicul ginecolog iti va recomanda repetarea testului saptamanal pana la nastere.
Daca inima copilului nu bate mai repede atunci cand copilul se misca sau daca copilul nu se misca dupa aproximativ 90 de minute, testul este “NONREACTIV”. Un rezultat nonreactiv necesita teste suplimentare pentru a determina daca rezultatul este datorat intr-adevar slabei oxigenari sau daca exista alte motive pentru nonreactivitatea fetala (cum ar fi somnul copilului, efectele anumitor medicamente, etc.).
La inceput, mai ales la prima sarcina pare putin complicat si poate aduce stres in viata viitoarei mamici. Însă, este un test necesar care ne aduce liniste stiind ca bebelusul este bine. Daca vreuna din voi a trecut prin asta, as dori sa stiu cum a decurs sarcina in continuare. Mai avem 8 saptamani pline de emotii.
Comentarii