O experiență negativă!
Nu sunt o mare iubitoare de feline, dar odată cu domiciliul stabilit la soacra mea am învățat să treiesc sub același acoperiș cu o pisică. Nu am intereacționat niciodată foarte mult cu ea, dar tot timpul am fost deranjată de faptul că avea voie să ajungă în bucătărie. Cel puțin când eram eu acasă, pisica știa că n uare voie să fie acolo,dar cine știe ce se întâmpla când nu eram acasă!?
Mă acomodez cu cea mai frumoasă perioadă din viața mea,și anume, sarcina și aflu de la medicul de familie că trebuie să-mi fac o serie de analize printre care și Testul Torch. Mă interesez despre ce este vorba și încep ușor, ușor să mă îngrijorez. Nu aceam grijă de litiera pisici sau de bolurile de mâncare, dar faptul că o știam în bucătărei îmi trezea anumite stări nu tocmai plăcute.
În urma evaluării a profilului Torch, descopăr faptul că am fost infectată cu TOXOPLASMA!!! Au fost foarte grele acele momente.... Am plâns foarte mult și am fost foarte îngrijorată. Am refăcut TESTUL TORCH mult mai complex și astfel am aflat faptul că organismul meu în acel moment avea dezvoltați anticorpi care au împiedicat dezvoltarea bolii. am fost foarte ușurată și fericită, iar din acel moemnt toți membri familiei au înțeles că pisica va avea un alt traseu în casă.
Modul de transmitere al infecției este prin consumul de carne nepreparată suficient termic, contactul cu excremente contaminate de pisică sau transmitere verticală – de la mamă a făt pe durata sarcinii. (https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/ingrijirea-in-sarcina/toxoplasmoza-generalitati-simptome-analize-medicale-recomandate-in-sarcina);
Toxoplasmoza este o boală infecțioasă determinata de un parazit intracelular din genul Toxoplasma, care are predilecţie pentru sistemul nervos central: neuroni, microglii, retina, precum şi pentru celulele aparţinând sistemului reticuloendotelial.
Orice persoană care consumă alimente infectate poate dezvolta Toxoplasmoza. Femeile însărcinate, care activează în industria alimentației publice sau agricultură, fac parte dintr-o categorie cu risc crescut, deoarece sunt susceptibile de a intra în contact cu parazitul Toxoplasma gondii. O altă categorie de risc o reprezintă persoanele cu un sistem imunitar scăzut, care au suferit un transplant de organe sau au trecut prin afecțiuni diverse (cancere, HIV) și au necesitat tratamente imunosupresoare, de lungă durată
În general, o femeie care a fost infectată înainte de a rămâne însărcinată, va dezvolta imunitate împotriva infecției, iar fătul nu este în pericol. Dacă femeia este infectată în timpul sarcinii sau la sub 4 luni înainte de sarcină, ea poate transmite infecția la făt (transmitere congenitală). Dacă infecția maternă este dobândită în timpul sarcinii, probabilitatea de transmitere a paraziților la făt este mai mare și incidența infecției congenitale crește.Transmiterea parazitului este deci, în strânsă legătură cu vârsta sarcinii, la care gravida dobândește infecția.
Riscul de afectare a fătului este cu atât mai mare, cu cât infecția apare mai devreme în sarcină. În aceste situații infecția poate duce la avort spontan sau la nașterea unui copil mort. Riscul de transmitere a parazitului de la mamă la făt în primul trimestru de sarcină este de 15-20%. Până în al treilea trimestru de sarcină, riscul de transmitere crește la 60%, dar repercusiunile asupra fătului nu mai sunt atât de grave1.
Sugarii infectați în primul trimestru al sarcinii sunt asimptomatici la naștere, însă semnele apar mai târziu și manifestările clinice pot fi: pierderea vederii, dizabilități cognitive sau convulsii. (https://www.synevo.ro/toxoplasmoza-infectiile-in-timpul-sarcinii/);
Comentarii