Nasterea in apa este o metoda la care apeleaza tot mai multe femei, in special cele deschise la nou. Apa ajuta la relaxarea muschilor, iar asta duce la relaxarea mintii si constientizarea starii de bine a intregului organism.
Gravida care va alege nasterea in apa percepe durerea mult mai scazuta, simte ca se relaxeaza dupa un travaliu care poate fi obositor la un moment dat, isi reface energiile pentru momentul final al travaliului care este solicitant pentru gravida.
Momentul intrarii in apa se stabileste impreuna cu medicul, dar de regula asta se intampla dupa ce dilatatia colului este de 6 cm.
Beneficiile nasterii in apa asupra gravidei
- relaxarea musculara-perceptie diminuata a durerii
- efect relaxant asupra musculaturii perineului, practic se poate preveni epiziotomia (taietura de la nastere) muschiul se relaxeaza progresiv sub efectul apei calde.
- daca este necesara epiziotomia ea se poate realiza in apa
- expulzia (momentul in care se naste bebelusul) este perceputa de cele mai multe femei cea mai dureroasa, dar in apa durerea expulziei este diminuata
- pozitia pe care o adopta gravida in apa este una care ajuta nasterea bebelusului si diminueaza durerea, chiar scurteaza timpii finali
Beneficiile nasterii in apa asupra nou-nascutului
- trecerea bebelusului din mediul intrauterin in cel extrauterin se face lent, trecand tot intr-un mediu lichid, practic ii facem trazitia mai usoara
- va fi pus imediat pe abdomenul mamei, pe sanii mamei, astfel se dezvolta atasamentul
- intarzierea pensarii cordonului ombilical: bebelusul primeste sange oxigenat prin placenta, dar se oxigeneaza si prin plamanii sai
- contactul bebelusului cu sanul mamei permite instalarea secretiei lactate,astfel bebelusul va avea un start bun al alaptarii.
Gravidele trebuie sa stie ca apa este sterila si exista un sistem de filtrare continuu, iar temperatura este mentinuta constant pentru a le asigura tot confortul necesar.
Comentarii