Buna iubita mea, pentru ca mami vrea sa nasca natural, o sa expun putin tehnica Lamaze.
Lamaze este o tehnica dezvoltata in anii 1940 de catre un obstetrician francez numit...Lamaze. Scopul acestei tehnici este acela de a creste increderea viitoarei mame ca este in stare sa depaseasca momentul nasterii, sa isi controleze durerea, sa progreseze in travaliu si expulzie folosind tehnici de respiratie, miscare si masaj.
Aparitia anesteziei epidurale ca optiune pentru o nastere nedureroasa, ca si protocoalele care implica monitorizarea fetala continua au interferat puternic cu tehnica Lamaze si cu posibilitatea aplicarii acestor metode in spitale. Ea este insa dovedit utila si aplicabila in practica si este folosita de numeroase femei care aleg sa nasca constient.
Lamaze consta doar in controlul respiratiei. De fapt, scopul final al tehnicii Lamaze este cresterea increderii in sine a viitoarei mame. Femeile invata metode prin care sa accepte durerea si sa ii faca fata, una dintre ele fiind controlul respiratiei. Insa tehnicile de control a respiratiei sunt doar o particica dintr-un intreg complex care include schimbari de pozitie, relaxare, masaj, hidroterapie si nu numai.
Lamaze garanteaza o nastere fara durere. Multe mame se tem de durerile nasterii. Insa aceste dureri sunt menite sa ne protejeze. Ele ne impulsioneaza sa ne miscam, sa schimbam pozitia in care stam, iar acestea la randul lor cresc eficienta contractiilor si ajuta bebelusul sa inainteze. Lamaze nu face ca nasterea sa fie lipsita de durere, ci ca durerea sa fie perceputa diminuat si ca ceva pozitiv. Unele femei spun ca este vorba de o anumita capacitate de concentrare pusa in joc, asemeni atletilor de performanta sau dansatorilor. Tehnicile Lamaze le ajuta pe femei sa inteleaga importanta durerii si sa reactioneze in asa fel incat sa ajute ca travaliul sa inainteze si sa obtina un minim de confort in conditiile date.
Nasterea Lamaze este incompatibila cu anestezia epidurala. De fapt cursurile Lamaze ofera informatii legate de alternativele medicale de diminuare a durerii. Dar le invata pe femei si ca disparitia completa a durerii le va impiedica sa isi urmeze instinctul si sa procedeze in asa fel incat travaliul sa fie cat mai eficient. Femeile care prefera anestezia epidurala au montata mereu si o perfuzie si sunt monitorizate permanent. Ele sunt obligate sa stea in pat, miscarile lor sunt extrem de limitate si se poate ajunge la situatia in care sa fie necesar sa li se administreze substante care sa intensifice contractiile. Asadar tehnicile invatate la cursurile Lamaze nu mai pot fi puse in practica.
Tehnicile Lamaze nu functioneaza. Tehnicile Lamaze nu au nimic de-a face cu perceptia durerii, cu administrarea de medicamente sau optiunea de a naste cat mai nemedicalizat. Lamaze pur si simplu le invata pe femei ca natura le-a creat perfecte pentru a putea aduce pe lume copii. Lamaze este eficient daca femeile au incredere in ele si in corpurile lor, in capacitatea lor de a da nastere unei noi vieti, daca au libertatea de a raspunde cerintelor propriului corp pe masura ce travaliul avanseaza. La fel de important, Lamaze este eficient daca gravida beneficiaza de suportul familiei si al cadrelor medicale, si de rabdarea de a astepta ca natura sa isi urmeze cursul.
Lamaze nu e potrivit pentru oricine. Adevarul este ca femeile s-au pregatit mereu pentru momentul nasterii. Fie ca discutau cu mamele, surorile, matusile lor, fie ca ne referim la diverse traditii si ritualuri, scopul era ca femeile sa accepte nasterea ca fireasca si sa simta ca pot trece cu succes peste aceasta experienta. Atat la nastere cat si in primele zile post partum mamele erau inconjurate de femei calme si intelepte care le ajutau si le sustineau. Lamaze ofera acest gen de suport si sustinere, increderea si abilitatea de care are nevoie viitoarea mamica. Asadar Lamaze este pentru toate femeile care vor deveni curand mame!
Comentarii