Incarcat in Society - #cumparaturi #shopping #magazine #reduceri #ecommerce
1.884 vizualizari
Am un sentiment ciudat de tristete cand vad ca un anume magazin s-a inchis. Sentimentul este mai mare cand vezi ca dupa el s-a deschis un alt magazin, care intre timp s-a inchis si el. Imi este mila de patronii care sunt nevoiti sa se lupte cu falimentul iar vitrinele ramase goale te fac sa simti trecerea anilor.
De patru ani de zile ma intorc in Olanda (tara in care am locuit timp de 13 ani) la intervale de 4-6 luni. Olanda este o tara in continua miscare iar o perioada de 6 luni este suficient de mare ca sa observi diverse schimbari (la nivel de cladiri, magazine, vecini, masini noi in parcare, chiar legislative etc.).
Astazi doresc sa ma opresc asupra magazinelor de pe strada comerciala din centrul orasului unde locuiesc. De la an la an magazine - multe cu traditie - trebuie sa-si inchida portile. In urma lor raman vitrine goale. In unele din locatii se deschid alte magazine (care nu au nici o sansa), se deschid cafenele sau.... in cel mai bun caz in vitrinele ramase goale se expune arta.
Despre comertul online in Olanda
Spre deosebire de Romania, in Olanda nu exista mall-uri. Pe langa criza financiara (care a avut si ea rolul ei) exista o singura explicatie: lumea cumpara din ce in ce mai mult ONLINE. Acest lucru nu este un mister, in fiecare an eCommerce-ul creste in Olanda precum Fat-frumos. Asa au ajuns olandezii sa cumpere de aproape 14 miliarde de euro online in 2014 cu o crestere de 8,4% fata de 2013. Popularitatea cumpararii de pe tableta si de pe telefonul mobil face ca eCommerce-ul sa creasca in mod accelerat.
In Olanda logistica comertului online a atins cote de neimaginat acum cativa ani. Multe magazine online trimit produsele in aceeasi zi: comanzi dimineata pana in ora 10.00 le primesti pana seara. In plus ai posibilitatea sa returnezi cu usurinta ce nu iti place.
La haine sau pantofi (de exemplu) majoritatea olandezilor comanda 2 sau 3 numere ale aceluiasi produs. Le probeaza acasa, aleg numarul bun si returneaza pe celelalte. Riscul sa comanzi ceva care nu iti vine bine sau nu iti place este redus la zero prin returnare.
Produsele sunt in general mai ieftine online (comerciantii nu au costuri mari de chirie de magazin si acest lucru se vede in pretul final), iti sunt aduse acasa (mai nou in aceeasi zi), si poti sa returnezi ce nu iti place. Cu astfel de servicii nu prea ai cum sa concurezi.
Multi spun ca trebuie sa vada produsul, sa-l pipaie inainte sa-l cumpare. Solutia: mergi la magazin si il vezi apoi il comanzi online mai ieftin. Sau il comanzi pur si simplu si daca nu iti place il returnezi.
Care este viitorul strazii comerciale?
Amazon (care apropo a raportat ieri o crestere de vanzari de 30%) testeaza deja trimiterea pachetelor cu drone. O sa primesti produsele cumparate in cateva ore si cine stie, poate in curand drona te asteapta sa le probezi ca sa returnezi ce nu iti place. Avansul tehnologic este uimitor. Copiii si nepotii nostri nu cred ca o sa mai cumpere nimic de pe strada comerciala.
Ce se va intampla atunci cu strada comerciala? Cred ca in prima instanta o sa devina un mix intre magazine si restaurante/cafenele. Daca observati, in Centrul Vechi din Bucuresti au aparut magazine care au un program similar cu al cafenelei (pana tarziu). Iesi la o cafea si poate iti vine pofta sa faci ceva shopping. Acest lucru se intampla si in Olanda. In locul multor magazine am gasit acum baruri, cafenele, restaurante. Este pana la urma modelul de succes al mall-ului. Nu mergi la mall numai pentru cumparaturi: vezi si un film, mananci ceva, bei o cafea si faci si shopping.
In Olanda, numai in ultimii 3 ani s-au inchis 22.000 de magazine.
Drama strazilor comerciale se vede si in Bucuresti. Locuri de traditie precum Calea Victoriei, Magheru sunt acum locuri triste din punct de vedere comercial.
Viitorul este online
Daca doresti sa te apuci de comert, sfatul meu este sa incepi direct online. Foloseste banii de chirie de spatiu comercial pentru un site bun si ceva promovare.
In Olanda aproape totul se poate cumpara online. Cumparaturile de mancare zilnice le comanzi online. Inca de acum 5 ani imi comandam produsele de la supermarket sa-mi vina acasa. Puteti sa spuneti: masinile nu se vand inca online! Ei bine in America se intampla deja. Iar daca adaugam ca multe din tranzactiile auto pleaca de la site-uri de anunturi gen OLX si Autovit, pot sa spun ca nu mai este decat un pas cand o sa ti se aduca masina in parcare sa o testezi in loc sa te deplasezi la dealer. Evident cu posibilitatea de returnare a banilor daca nu iti place.
Ce nu mi-as cumpara (inca) online?
Am stat si m-am gandit ce nu mi-as cumpara in acest moment online, chiar daca exista posibilitatea. M-am tot gandit si mi-a fost greu sa gasesc ceva. In final am gasit: BICICLETA! De ce? Pentru ca este greu de returnat daca nu imi place si cred ca o bicicleta trebuie sa o testezi inainte sa o cumperi. Mai aveti voi alte propuneri?
Din pacate, in rest am comandat de toate: inclusiv 2 biciclete care sunt ok. Am comandat inclusiv mobila pentru camera copilului pe care... mai mult