Retete pentru tine

Mersul la gradinita transformat in aventura

  • Trimis de Anda08
  • 29 martie 2013, 15:55:47 EET
  • 2.433 vizualizari
Trimite Denunta

Mersul la gradinita este pentru multi copii o schimbare majora, pe care, cel putin la inceput, o refuza sistematic. Multi parinti se confrunta cu refuzul copiilor de a merge la gradinita, manifestat prin plans, prin agitatie sau prin alte gesturi care reflecta emotiile puternice ale copilului. Desigur, sunt si copii care merg cu placere la gradinita din prima zi, iar parintii rasufla usurati.

Atat pentru unii, cat si pentru altii, oameni cu imaginatie bogata si cu initiativa au avut idei inedite pentru a-i face pe micuti sa devina fascinati de gradinita, amenajand in scop educativ cele mai neasteptate locuri.  

 

Iata cateva exemple concrete de pe mapamond, ce ar putea servi drept sursa de inspiratie pentru intreprinzatorii autohtoni, avand in vedere ca anul viitor criza locurilor in gradinite se va accentua, datorita recentelor hotarari ale guvernului privitoare la functionarea clasei pregatitoare.  

Gradinita din avion

Gari Chapidze, profesor in Rustavi, un orasel situat in apropierea capitalei Georgiei, Tbilisi, a gasit o metoda inedita de a-i atrage pe copii in sistemul educational, transformand in gradinita un avion. Profesorul a cumparat de la Georgian Airways un avion vechi, model Yakovlev Yak-42, inca functional, pe care l-a reamenajat intr-un scop la care putini s-ar fi gandit, lasand totusi intacte instrumentele de la bord, astfel incat copiii sa se poata juca cu cele peste 1500 de butoane, imaginandu-si ca sunt aviatori. Rezultatul a fost uluitor, copiii vin cu placere la gradinita si nu mai vor sa plece. De altfel, aceasta a fost si ideea – de a crea o gradinita in care copiii sa-si doreasca sa vina si sa stea cu placere. Desigur, initiativa este si foarte profitabila pentru proprietarul gradinitei inedite. Parintii platesc in jur de 70 de euro pe luna pentru a-si duce copiii la aceasta gradinita particulara, adica dublu fata de gradinitele de stat.

/Images/gradi1.jpg

 

/Images/gradi2.jpg

 

Ideea nu este insa singulara. Un avion gradinita asemanator exista si in Denver, Colorado, SUA. Gradinita Iliff isi are sediul tot intr-un avion. Botezat Charlie, avionul cu pricina este un model DC-7, cu o istorie lunga, care incepea in 1957 si pe care proprietarii gradinitei o spun cu drag. Avionul a fost reamenajat pentru a putea gazdui in regim de gradinita 15 copii. Vara, avionul Charlie functioneaza in regim de tabara pentru copii.

 

/Images/gradi3.jpg

Gradinita de pe vapor

O idee la fel de neobisnuita este si cea a gradinitei vapor, amenajata in Stuttgart-Luginsland, Germania. De data aceasta nu este insa vorba de un vapor adevarat, ci de o constructie special destinata unei gradinite. Arhitectura inedita imita imaginea unui vapor pe jumatate scufundat. In plus, gradinita este construita in mijlocul naturii, intr-o zona cu dealuri pline de vita de vie.

 

/Images/gradi4.jpg

 

/Images/gradi5.jpg

Gradinita din copac

Si mai nastrusnica este ideea care le-a venit unor arhitecti japonezi, care s-au gandit ca cea mai buna metoda de a-i atrage pe copii la gradinita este sa le asigure cat mai multa joaca in natura. Asa s-a nascut ideea gradinitei din jurul copacului. "Ring Around a Tree' este o extensie a gradinitei Fuji, construita din lemn si din sticla transparenta in jurul unui copac legendar Zelkova. Copiii au astfel ocazia de a se juca mereu in natura, chiar  daca aest lucru nu se intampla propriu-zis in aer liber.  Alegerea acestui copac Zelkova nu a fost, se pare, intamplatoare. Pe langa faptul ca este situat in apropierea gradinitei, copacul in jurul careia a fost construita extinderea este vechi de mai bine de 50 de ani si localnicii isi amintesc ca la un moment dat se uscase aproape complet, dar a revenit la viata, fiind singurul copac din zona in care copiii adorau sa se catere chiar inainte ca in acel loc sa fie amenajatqa gradinita.

 

/Images/gradi6.jpg

 

/Images/gradi7.jpg

 

/Images/gradi8.jpg

Despre gradinite va recomandam sa mai cititi urmatoarele:  

3 ani: Varsta mersului la gradinita

La trei anisori, mica noastra comoara atinge inca o piatra de hotar.  A venit vremea gradinitei. Acesta este un pas emotional atat pentru copil, cat  si (sau mai ales) pentru parinti si bunici.… ... citeste mai departe

Prima zi de gradinita

Prima zi de gradinita este un eveniment major in viata prescolarilor si a  parintilor lor. Este o zi care, cu siguranta nu va fi uitata niciodata. Cei mai  multi parinti sunt ingrijorati despre cum… ... citeste mai departe

Gradinita: este copilul pregatit?

In sfarsit, baiatul sau fetita dumneavoastra de trei  ani a scapat de scutece si pare sa se bucure sa se joace cu alti copii. Va  ganditi ca ar fi bine sa il dati la o gradinita. Insa este oare gata… ... citeste mai departe

 

autor: Desprecopii.com, Redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2013