Retete pentru tine

2 ani: inceputul crizelor de independenta ale copilului

  • Trimis de Anda08
  • 14 mai 2014, 10:28:50 EEST
  • 3.378 vizualizari
Trimite Denunta

Un copil de 2 ani nu prea stie ce vrea in afara cazurilor in care este sigur ca NU vrea sa faca ceea ce doriti dumneavoastra sa faca. Micutul de 2 ani se lupta cu parintii inainte sa accepte sa intre in cada ca sa faca baie, apoi dupa ce intra, nu accepta in ruptul capului sa mai iasa din baie. Uneori, micutul este o pacoste, iar situatiile acestea sunt greu de infruntat de catre dumneavoastra, parintii lui. Totusi, acesti ani nu trebuie neaparat sa fie groaznici, ba chiar pot fi grozavi. Copilul dumneavoastra pur si simplu trece de la stadiul de bebelus la cel de copil. Iata sfaturile de la Desprecopii despre inceputul crizelor de independenta :)

La 2 ani, copilul nu mai este un bebelus

La varsta de 2 ani, copilul dumneavoastra nu mai este un bebelus. Acum poate sa alerge, a renuntat la biberon si se poate hrani singur destul de bine. In fiecare zi micutul de 2 ani spune cuvinte noi si face alte lucruri pe care nu le facea inainte. In ciuda acestor realizari, este tot un bebelus din multe puncte de vedere. Copilul de 2 ani este dificil, de multe ori va e chiar imposibil sa va intelegeti cu el, dar totusi extrem de dragalas. 

Baietelul sau fetita dumneavoastra isi proclama independenta la ora mesei, la culcare si in timpul antrenamentului de a folosi olita sau veceul.

NU si iara nu

Singurul lucru de care este singur copilul de 2 ani este cuvantul NU

Copiii de 2 ani de obicei nu stiu ce vor, in afara cazurilor in care sunt siguri ca NU vor sa faca ceea ce doriti dumneavoastra sa faca.

Micutul de 2 ani se va lupta cu parintii inainte sa accepte sa intre in cada ca sa faca baie, apoi dupa ce intra, nu accepta in ruptul capului sa mai iasa din baie.

 

 Cititi: Crizele de isterie ale copilului

 

Uneori, micutul este o pacoste, iar situatiile acestea sunt greu de infruntat de catre dumneavoastra, parintii lui. Totusi, acesti ani nu trebuie neaparat sa fie groaznici, ba chiar pot fi grozavi.

 

Prin crize, se face tranzitia de la bebelus la copil

Copilul dumneavoastra pur si simplu trece de la stadiul de bebelus la cel de copil.Un fel de adolescenta la stadiul de 2 ani :)

Sfaturile ce urmeaza va pot ajuta pe dumneavoastra si pe parintii dumneavoastra – bunicii copilului – sa va bucurati de copilul de 2 ani in timp ce continuati sa va intariti increderea in capacitatile dumneavoastra de parinti.

Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca vizitele periodice si consultatiile efectuate de medicul de familie. Nu ezitati sa cereti medicului sfaturi privind problemele specifice pe care le intampinati. Acesta este motivul pentru care sunt planificate consultatiile regulate la medic.

 

Sfaturi importante de educatie la 2 anisori:

- Folositi cartile cu ilustratii pentru a imbogati vocabularul copilului. Cititi-i copilului carti pentru a-l ajuta sa-si dezvolte limbajul.
- Alocati-va timp pentru a-i permite sa alerge in siguranta si sa exploreze imprejurimile.
- Tovarasii de joaca sunt importanti, deci permiteti-i copilului sa capete experienta jocului cu alti copii de varsta lui. Acest lucru este posibil la gradinita sau in grupul dumneavoastra de prieteni de familie care au copii. Nu va asteptati ca la aceasta varsta sa accepte sa cedeze jucariile altor copii.
- Limitati programul petrecut la televizor. Nu folositi televizorul ca bona sau ca inlocuitor al interactiunii dintre dumneavoastra si copil. Urmariti impreuna cu copilul programele lui preferate ori de cate ori este posibil. Inchideti televizorul in timpul mesei.
- Nu va faceti griji daca micutul devine curios in legatura cu partile corpului sau. Este un lucru normal varsta asta. Si este mai bine sa folositi denumirile corecte cand vorbiti despre organele genitale.
- Petreceti timp cu copilul invatandu-l cum sa se joace. Incurajati jocul imaginativ si impartirea jucariilor (dar sa nu va mirati daca micutul de 2 ani nu vrea sa dea si altor copii jucariile).
- Copilul de 2 ani adopta adesea un obiect care il ajuta sa se simta in siguranta (o patura, jucaria de plus preferata etc.), pe care il lua cu el in cea mai mare parte a timpului. Si acest lucru este normal, iar micutul va renunta la acel obiect atunci cand se va simti pregatit sa o faca.

 

Relatia de cuplu a parintilor

Chiar daca sunteti parinti, tot trebuie sa va alocati un timp pentru partener. Parintilor, nu uitati ca sunteti tineri si ca va iubiti. Aratati-va afectiune unul altuia in cadrul familiei. Cititi: Cateva secrete despre sex pentru parinti

- Iesirile in familie cu un copil de 2 ani trebuie sa fie scurte si simple. Copilul de aceasta varsta are atentia si puterea de concentrare bune pe o durata scurta de timp, iar activitatile indelungate il vor face sa devina iritabil si obosit.  
- Permiteti-le fratilor mai mari sa aiba lucruri pe care nu trebuie sa le imparta cu fratele sau sora de 2 ani.
 

In aceasta perioada, multi parinti incep sa se gandeasca sa mai aiba un copil. Daca este si cazul dumneavoastra, discutati cu pediatrul sau cu medicul de familie care este cel mai bun mod de a discuta cu micutul despre venirea pe lume a inca unui copil si despre schimbarile care se vor produce in familie.


Despre educatie la 2 anisori, trebuie sa cititi

 

 
 
 

Comunitatea Desprecopii si forumul parintilor inteligenti

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)