Despre alaptat s-au spus si s-au scris de-a lungul timpului miliarde de cuvinte, in cele mai variate moduri, de la sfaturi transmise prin viu grai, ca rod al experientei de mii de ani pe care o constituie fenomenul atat de natural de a ne hrani copiii cu cel mai bun aliment – laptele matern – pana la studii si articole stiintifice sofisticate menite sa desluseasca misterele acestei experiente atat de naturale. Daca esti deja mamica sau daca te pregatesti sa devii, atunci cu siguranta stii deja destule informatii despre alaptat sau urmeaza sa le afli, iar desprecopii.com te sprijina in aceasta directie oferindu-ti nu doar un numar impresionant de articole documentate pe aceasta tema, ci si un suport real in ceea ce priveste experienta minunata pe care o traiesti alaturi de copilul tau, prin forumul special dedicat alaptarii si problemelor adiacente.
Dincolo de aceste informatii, exista insa lucruri mai putin stiute despre alaptat sau, in orice caz, ignorate sau aduse mai rar in discutie, pe care mamicile nu le cunosc intotdeauna. Iata, asadar, dragi mamici si viitoare mamici cateva lucruri uimitoare despre o experienta care este ea insasi uimitoare – alaptatul:
Desigur, nu in sens negativ... Vorbim despre un drog bun. Prolactina, hormonul de lactatie provoaca o senzatie de moleseala, de somnolenta, atat la mama, cat si la bebelus, asa incat efectul de somnifer este garantat.
In ciuda efectului de somnifer al prolactinei, bebelusii alaptati la san se trezesc mai des noaptea decat cei hraniti cu biberonul, avand nevoie de o masa suplimentara.
Lactatia se instaleaza, in principiu, in primele 3 zile de dupa nastere, timp in care este posibil sa intampini dificultati in aceasta privinta. Stresul provocat este accentuat si de faptul ca in primele zile dupa nastere se instaleaza cunoscuta tristete post partum, ceea ce le face pe mamici sa asocieze alaptatul cu ceva extrem de dificil si de deprimant.
citeste neaparat si: Depresia postnatala, semne ingrijoratoare
Este unul dintre fenomenele cunoscute in timpul alaptatului si de care mamicile care alapteaza se pot bucura din plin, scapand, pentru o perioada determinata, ce-i drept, de o grija in plus.
Exista mai multi factori care determina scaderea libidoului in timpul alaptatului. Dereglarile hormonale pot provoca anumite neplaceri precum uscaciunea vaginala, oboseala, etc. care actioneaza asupra dorintei sexuale, facand-o sa scada simtitor. Lucrurile sunt insa reversibile, asa incat panica este inutila.
Contrar ideilor preconcepute, conform carora alaptatul te ajuta sa revii mai repede la silueta de dinainte de nastere, lucrurile nu stau intocmai asa. Chiar daca alaptatul inseamna arderea a 500 – 800 de calorii pe zi, pofta de mancare creste si ea simtitor, asa incat este posibil sa pui cateva kilograme in plus in loc sa scapi de ele. Esential este sa ai o alimentatie echilibrata si sa eviti excesele de orice fel.
Cantitatea de lapte produsa nu are nicio legatura cu marimea sanilor, contrar prejudecatilor care exista de multe ori in popor. Dimpotriva, este posibil ca o mamica cu sani foarte mici sa aiba lapte mai mult decat una cu dimensiuni generoase citeste in continuare aici.
Ei bine DA - Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Alaptarea Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.