Retete pentru tine

Peştera Gheţarul de la Scărişoara

  • Trimis de marius
  • 14 august 2013, 09:04:46 EEST
  • 2.363 vizualizari
Trimite Denunta

O destinaţie turistică importantă a Parcului Natural Apuseni, este Peştera Gheţarul de la Scărişoara. Este prima peşteră declarată monument al naturii în România în anul 1938. Una din variantele de >>>

Una din variantele de acces către Peşteră e dinspre localitatea Arieşeni, către Gârda de Sus, unde se face stânga după indicatorul ce-l găsiţi fix la şosea. (DN 75)  Din acel punct mai sunt aproximativ 10 km de mers cu maşina, primii 3 km fiind neasfaltaţi (drum forestier), următorii 7 km, pe un drum în serpentine,  destul de îngust, dar asfaltat şi care te uimeşte prin frumuseţea peisajului.

Se ajunge in satul Gheţar unde obligatoriu se lasă maşina în parcare, pentru că de acolo, accesul către peşteră se poate face doar la pas, într-un urcuş de circa 10 minute, aşa cum arată şi indicatorul către obiectivul turistic.
Intrarea în peşteră se face doar împreună cu ghidul peşterii. 
Ceea ce impresioneaza e avenul de la intrare, aven ce poate fi observat în întreaga sa splendoare, de pe scările de acces către portalul peşterii.
Este partea cea mai frumoasă a traseului, să te afli în mijlocul avenului de 48 m adâncime şi 60 m în diametru şi să priveşti către Portalul Gheţarului de la Scărişoara.
Peştera se află la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scărişoara.  Lungimea totală a peşterii este de 720 metri, ea având o adâncime de 105 m. La baza avenului se află poarta propriu-zisă a peşterii, ce permite accesul în Sala Mare.
Din Sala Mare se ajunge în Sala Bisericii, principala atracţie a peşterii.
Dar până acolo, în partea dreaptă a podeţului de acces către Sala Bisericii, mai întâlnim încă un bloc de gheaţă ce se poate vedea alăturat. 
În marginile din stânga şi din dreapta ale Sălii Mari se deschid  intrările spre cele două rezervaţii: Rezervaţia Mare, respectiv Rezervaţia Mică. Părţile profunde ale Peşterii - Culoarul Coman şi Palatul Sânzienei sunt lipsite de gheaţă şi bogat concreţionate.
Prima hartă a peşterii a fost publicată de geograful Adolf Schmildl în anul 1863.
Primul studiu monografic a fost publicat în 1927 de către Emil Racoviţă, cercetătorul român ce a fondat primul Institut de Speologie din lume la Cluj, în 1920.