Retete pentru tine

Mocăniţa de pe Valea Vaserului

  • Trimis de marius
  • 8 iulie 2013, 08:19:28 EEST
  • 2.063 vizualizari
Trimite Denunta

Ştiaţi că? Cea mai lungă cale ferată forestieră din România se află pe Valea Vaserului în Maramureş?

 A fost construită în 1932 şi numită deseori ''Mocăniţa de pe Valea Vaserului''. Pe o rută de aproximativ 50 km, Mocăniţa a devenit cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră care funcţionează cu o locomotivă cu abur.

 

Începând cu anul 2000, pentru vizitatori circulă vagoane de persoane tractate de locomotive cu abur conform programului  de pe site-ul oficial al Mocăniţei.

 

 
Traseul începe din Gara istorică a Căii Ferate Forestiere (Gara CFF), unde găsiţi un birou de informaţii ce vă oferă toate detaliile despre mersul trenurilor, traseu, orarul Mocăniţei.

 

Adresa Gării CFF: Strada Cerbului nr. 5, Vişeu de Sus.
Trenurile cu abur pentru turişti circulă dus-întors pe ruta staţia CFF Vişeu de Sus - Paltin, distanţa fiind de 21,6 km.
Plecarea se face din Gara CFF, conform mersului trenului, iar prima oprire e în Staţia Novăţ, aproximativ 15 minute.
 
După încă 15 minute de traseu cu Mocăniţa, la Kilometrul 15, aceasta se opreşte din nou, pentru a se alimenta cu apă, locomotiva.
  Apoi se continuă călătoria până în Staţia Paltin, punctul final turului cu Mocăniţa.
Aici există posibilitatea servirii mesei, (există oferta firmei de catering ) a unui picnic şi a contemplării peisajului, atât de atrăgător din zona Maramureşului.

Timpul de staţionare în Staţia Paltin este de aproximativ 2 ore, dupa care circuitul continuă in sens invers, spre Staţia CFF Vişeu de Sus.
O modalitate inedită de cazare se poate face în Trenul-hotel „Carpatia-Express", ce pune la dispoziţia turiştilor: