Retete pentru tine

Peştera Româneşti un loc inedit pentru concerte în România Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/timisoara/aproape-5000-oameni-

  • Trimis de marius
  • 10 mai 2013, 20:19:04 EEST
  • 1.599 vizualizari
Trimite Denunta

- În Peştera Româneşti se susţin concerte din anul 1984? Beneficiind de la natură de o acustică specială, peştera a fost gazda a numeroase concerte susţinute de nume cunoscute din aria muzicii clasice, rock, jazz, blues sau electronice. Peştera Româneşti este situată la >>>

Ştiaţi că?


- În Peştera Româneşti se susţin concerte din anul 1984?

 

Beneficiind de la natură de o acustică specială, peştera a fost gazda a numeroase concerte susţinute de nume cunoscute din aria muzicii clasice, rock, jazz, blues sau electronice. 

Peştera Româneşti este situată la sud-est de satul Româneşti din Judeţul Timiş, în versantul stâng al Văii Fărăşeşti, Munţii Poiana Ruscă.

Peştera Româneşti, din judeţul Timiş, a devenit prea mic pentru numărul iubitorilor de concerte în spaţii neconvenţionale Profitând de o vreme excelentă, aproape 5.000 de persoane au urcat până la Peştera Româneşti, pentru un concert unic în România, fiind şi cel mai mare concert dintr-o peşteră din Europa de Sud-Est. Ajunsă la cea de a 28-a ediţie, concertele din peştera cu lilieci au fost iniţiate de medicul psihiatru Constantin Lupu, alături de cei de la Speotimiş, în 1984.
Anul acesta, alături de orchestra Filarmonicii Banatul, au fost invitaţi dirijorul Iliarian Ionescu Galaţi, unul din cei mai mari dirijori din România, care a venit alături de fiul său, genialul violonist Florin Ionescu Galaţi. Timp de oră, iubitorii de muzică, munte şi speologie au avut parte de compoziţii celebre de la W.A.Mozart, Dvorak, Ceaikovski sau J.Strauss.
„Concertul de la Româneşti este unic în ţară. Chiar dacă se mai cântă acum în peşteri din Bihor, Hunedoara sau Ploieşti, evenimentele nu sunt această amploare şi nu se face cu o orchestră filarmonică. Iubitorii animalelor pot sta liniştiţi, în octombrie este cel mai puţin dăunător pentru lilieci, care au deja pui. Un concert pe an nu este mult, mai ales că ei se retrag în fundul peşterii”, a spus Ioan Coriolan Gârboni, preşedintele Fundaţiei Academice Culturale Timişoara, principal organizator al evenimentului.

„De ani de zile am vrut să vin să dirijez acest concert unic în peisajul muzical românesc. Aceste concerte în spaţii neconvenţionale au darul de a aduce mai aproape de oameni muzica simfonică. Este o propagandă bună pentru muzica cultă”, a declarat dirijorul Iliarian Ionescu Galaţi

“Peştera Româneşti, numită şi Peştera Liliecilor din cauza numărului mare de lilieci, se va transforma în festival. Mai trebuie să rezolvăm şi problema finanţării, pentru că acest evenimen costă. Sunt peste doi kilometri de cabluri, toate sculele trebuie urcate manual, peştera trebuie curăţită. Pregătirea începe cu o săptămână înainte de concert. Pentru că în zonă s-au născut Traian Vuia, a cărui prima maşină zburătoare purta numele „Liliacul”, şi Bela Lugoşi, primul care l-a jucat pe „Dracula”, având ca simbol liliacului, vrem să se numească Festivalul Liliecilor”, a mai spus Gârboni.

 Sursa text:

 

http://adevarul.ro/locale/timisoara/aproape-5000-oameni-pestera-romanesti-concert-unic-romania-galerie-foto-1_50aeabe17c42d5a6639ef12d/index.html