Voturi


  • click pentru a vota

Retete pentru tine

De ce (NU) sarbatorim Ziua Mamei in Mai

  • Trimis de fpopescu
  • 12 mai 2013, 21:30:31 EEST
  • 3.134 vizualizari
Trimite Denunta

In multe tari, in a 2-a duminica din luna mai se sarbatoreste Ziua Mamei. Noi de ce nu o sarbatorim?

Scurt Istoric

 

Sarbatoarea este evident una importata. De unde? De unde credeti? Din America, tot de unde am importat Valentine's Day, Mos Craciun-ul in haine rosii de Coca Cola, s.a.m.d (stiu, am fost rautacios)

 

Totul a inceput in 1908 cand Anna Jarvis, un profesor din Philadelphia, a inceput o campanie pentru introducerea unei zile dedicate mamei in calendarul zilelor de sarbatoare din Statele Unite. Au trecut ceva ani dar in mai 1914 campania a reusit. Dar in 1920 Anna se declara deja foarte nemultumita de turnura comerciala pe care o luase aceasta sarbatoare.

 

Ziua mamei, o afacere?

In momentul in care Ziua Mamei a devenit o afacere, multe tari europene au adoptat-o rapid. De exemplu in Olanda, ziua mamei a fost s?rb?torit? pentru prima dat? în 1922. Societatea Regal? de Horticultur? ?i Botanic? a vazut un mare potential de crestere a vanzarilor de flori si a promovat activ sarbatoarea. Pana la al 2-lea razboi mondial de ziua mamei se ofereau flori. Dar dupa razboi, alte magazine au promovat ideea de cadouri de tot felul. In 2013, in Olanda, vanzarile de cadouri si flori aduna multe milioane de euro.


Ziua mamei, un moment de depresie?

Recent un site de dating celebru din statele unite a publicat un studiu care arata ca in fiecare an, a 2-a zi dupa ziua mamei, numarul de inscrieri la site-ul de dating din partea mamelor creste considerabil. Care sa fie cauza? Oare florile sotului sunt prea vestejite? Copiii nu mai au inspiratie si nu mai scriu nimic in afara semnaturii in felicitarea pe care o cumpara? Cert este ca pentru unele mame, aceasta zi este ca un ceas desteptator. Se uita in jur, se uita in oglinda si isi pun probleme existentiale.


De ce nu sarbatoresc romanii aceasta zi?

In primul rand, noi in Romania sarbatorim 8 martie. Este ziua femeii, ziua mamei, toate la un loc. Stresul este mare: alergatura dupa flori, cadouri, la servici constati ca fara colega de birou (care a primit liber) nu mai gasesti nimic, sotia iti reaminteste ca "nu-i plac garoafele" (desi tu erai sigur ca anul trecut erau trandafirii) si asa mai departe. 1 Martie cu martisoare si flori, 8 Martie cu flori si cadouri este deja prea mult ca sa ne mai agitam si in Mai. Nu?


Lasand gluma la o parte cred ca nu sarbatorim Ziua Mamei inca in Romania pentru simplu motiv ca nu a fost inca "exploatata" corect de comercianti. Dar nu o sa mai treaca mult... deja Valentine's Day este bine inradacinata, mai nou avem si Black Friday si in curand o sa ne bucuram si de Ziua Mamei, Ziua Tatalui (a treia duminica din Iunie), si de ce nu... ziua recunostintei (a 4-a zi de joi din noiembrie) cand propun sa se vanda curcani fara TVA.



In final, fiind un site plin de mame, as dori totusi sa va urez "La multi ani!" de ziua mamei. Noi, cei care uitam sa va sunam, care venim acasa cu buchete de flori mai putin "bogate" decat va asteptati pe care le oferim poate cu prea putin entuziasm, noi barbatii si copiii din viata voastra... va iubim!