Ingrediente
Pentru blat:
225g unt moale
225g zahar (eu am pus mai mai putin)
225f faina
4 oua
coaja rasa de la o lamaie
1 plic praf de copt
3 linguri seminte de mac
Pentru sirop:
100ml apa
200g zahar (am pus un pic mai putin)
zeama de la 2 lamai
Dificultate
Foarte simplu
Autor / Sursa
Principessa Margareta a Romaniei / Carte regala de bucate
Ingrediente
750g branza de vaci
5 oua
10 linguri zahar tos
3 linguri lapte praf
250g smantana
2 linguri faina
150-200 stafide
100g unt topit la bain-marie
arome de vanilie si rom
coaja de lamaie
un praf de sare
Ingrediente
1 kg faina
12 oua
220 gr unt
320 ml lapte
50 gr drojdie de calitate
300 gr zahar
vanilie
rom 1/3 paharel
5 gr sare
coaja de la o lamaie
40 gr ulei
stafide si umplutura de cacao si nuca (cacao, zahar, nuca macinata, esenta de rom, stafide)
Ingrediente
4 albusuri
4 galbenusuri
1 Kg. de branza proaspata de vaci, bine scursa
100 gr. de stafide inmuiate minim o ora in apa calda, rom sau cherry
145 gr. de zahar
2 plicuri de zahar vanilat
40 gr. de gris
coaja rasa de la o lamaie
zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie
sare
2 linguri de faina pentru tapetat tava
un cub mic de unt
MOD DE PREPARARE PASCA FARA ALUAT
Incalzim cuptorul.
Scurgem bine stafidele de lichidul in care au stat.
Pregatim un bol in care punem galbenusurile. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si amestecam cu ajutorul mixerului, pana cand zaharul se topeste si obtinem o crema (practic o sa observam si ca amestecul isi dubleaza volumul). Punem branza proaspata de vaci si continuam sa mixam maxim 2 minute. Adaugam grisul, zeama de lamaie, stafidele scurs si coaja rasa de lamaie si amestecam cu ajutorul unei spatule, pana cand obtinem o compozitie omogena.
Pregatim un alt bol in care punem albusurile. Adaugam un sfert de lingurita de sare. Batem bine albusurile cu ajutorul mixerului pana cand obtinem o spuma tare, care nu cade de pe paletele telului.
Punem incet si treptat albusurile batute peste amestecul de galbenusuri, zahar, gris si stafide. Amestecam usor, cu ajutorul unei spatule. Continuam pana cand terminam de incorporat toate albusurile batute, amestecand usor de jos in sus (cele 4 albusuri au fost adaugate in 3 transe).
Pregatim un vas pentru cuptor cu dimensiunile de 30x25 cm. Ungem bine vasul cu cubul de unt si il tapetam cu cele 2 linguri de faina. Turnam compozitia pentru prajitura in vasul pregatit pentru cuptor si nivelam uniform. Introducem tava in cuptorul incalzit pentru aproximativ 50 de minute, pana cand prajitura este usor rumenita deasupra.
Inchidem cuptorul si mai lasam prajitura inauntru acestuia pentru 10 minute.
Scoatem desertul din cuptor si il lasam sa se raceasca complet.
Taiem in felii si presaram deasupra zahar pudra.
Servim.
Reteta video completa o gasiti la:http://www.reteta-video.ro/retete/prajitura-cu-branza-dulce-si-stafide-fara-blat.html
POFTA BUNA!
Maiaua se pregateste inmuiand mai intai drojdia cu putin lapte caldut ( nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.
Cat creste maiaua se amesteca galbenusurile cu mixerul, zaharul si un praf de sare pana se obtine o pasta spumoasa. Pasta iese mai fina daca se foloseste zahar pudra. Se bat spuma albusurile stropite cu cateva picaturi de lamaie.
Intr-un lighenas de plastic se toarna faina proaspat cernuta, in mijlocul careia se face un cuib. In acest cuib se pun maiaua, galbenusurile batute si putin lapte caldut. Se framanta cu spiralele speciale ale mixerului, incorporand, putin cate putin, untul topit, cald, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se framanta cel putin o jumatate de ora pana face basici mari si se desprinde de pe peretii lighenasului. Apoi se acopera si se lasa sa creasca in loc cald, ferit de curent.
Nucile pentru umplutura se usuca in cuptor fara sa se rumeneasca, se trec prin masina de macinat nucile, se amesteca apoi cu zaharul si albusurile pana se obtine o pasta consistenta.
Se ung tavile cu unt.
Cu mana unsa cu ulei sau cu unt, se desparte aluatul in trei parti egale ( daca tavile sunt mai mici, se imparte in mai multe parti) si se intinde prima foaie pe masa unsa. Deasupra se repartizeaza o treime din cantitatea de nuca intr-un strat cat mai uniform. Se ruleaza cozonacul si se pune in forma. Se procedeaza la fel si cu celelalte parti de aluat.
Cozonacii se lasa sa creasca descoperiti vreo jumatate de ora, apoi se ung cu ou, se decoreaza cu miez de nuca in jumati si se presara cu zahar tos. Se dau la cuptor la foc potrivit, mai mult domol, pentru aproximativ o ora. Pentru mac: Se pun la fiert apa(sau lapte) si zahar. Cand fierbe se adauga macul macinat si se fierbe putin. Se stinge focul si se adauga coaja rasa de portocala, lamaie. Se lasa sa se racoreasca.
marumiha
Vreau si eu o felie de cozonac din asta ,nu am inteles cum se procedeaza cu macul ,poti sa-mi zici daca trebuie fiert cu lapte sau altfel? Multumesc.
14 decembrie 2013
Anda08
Se pun la fiert apa(sau lapte) si zahar. Cand fierbe se adauga macul macinat si se fierbe putin. Se stinge focul si se adauga coaja rasa de (portocala) lamaie.