Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Cum vopsim si incondeiem ouale? Sfaturi.


84 raspunsuri la acest subiect

#1
Marianar

Marianar
  • Membri
  • 6 mesaje

Postat 10 martie 2004 - 17:33

Arta traditionala a incondeierii oualelor de Pasti ramane apanajul catorva initiati, si ca atare, inaccesibila "crestinilor de rand", in...randurile carora ne numaram si noi. Totusi, acest lucru nu ne impiedica sa recurgem la solutii alternative, mult mai usor de abordat in practica si cu o "finalitate estetica" cel putin multumitoare. OUA MARMORATE Avem nevoie de: -oua; -foi de ceapa rosie si alba; -un manunchi de fire de iarba; -marar, patrunjel; -vopsea pt. oua - de preferinta, de culoare rosie, albastra, bleumarin, verde, turcoaz; -cateva bucati de ciorap de nylon, ata subtire, foarfeca; Dupa ce au fost umezite ouale se "tavalesc" prin amestecul de foi de ceapa, fire de iarba si verdeata tocate marunt. Ouale astfel preparate se leaga strans intr-o bucata de ciorap de nylon si se pun mai intai la fiert. Dupa ce au fiert "ambalate" ~ 10 min, oualele se transfera in vasele cu vopsea. La sfarsit se indepareaza ciorapul iar oualele se dau cu luciu special sau cu untura. Se recomanda culorile inchise, care asigura un fond de contrast pt. motivele decorative create de foile de ceapa si firele de iarba. Continuati! Mariana & Vladutz

#2
simonaM

simonaM
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 11 martie 2004 - 08:43

[flo]asa o sa le coloram. mona78

#3
tuchi

tuchi

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 93 mesaje

Postat 11 martie 2004 - 13:57

La noi acasa, la Cluj, ouale de Pasti se fac de cind ma stiu asa cum le facea bunica. Adica, se culeg plantute de tot soiul, tot ce se gaseste cu frunzulite mici, buruieni, iarba, coada soricelului, frunze de papadie, cucuta .... Se pune frunza pe ou si se introduc intr-un ciorap vechi, se leaga cit mai strins si se fierb in apa cu foi de ceapa rosie. Frunzele dau forme diferite iar restul de ou ramine rosu. Nu e spectaculos dar intreaga activitate are un iz de amintire a bunicilor si a copilariei. Spectacolul mare e atunci cind se scot ouale din vopsea si toti copii stau la admirat formele ce au iesit pe oua.

#4
adi2003

adi2003

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.224 mesaje

Postat 11 martie 2004 - 14:20

De vreo 10 ani am invatat si eu de la o prietena a mamei cum se incondeiaza ouale. Aleg oua cu coaja alba, le pun la fiert, apoi caldute, incep sa le incondeiez. Folosesc un condei improvizat, dar util. Am la indemana ceara de albine, care sta pe foc, intr-o cutiuta (cu o tabla dedesubt)ca sa nu ia foc ceara. Flacara sa fie mica,pe ochiul mic al aragazului, doar cat sa tina ceara lichida. Cu jutorul condeiului, improvizez tot felul de modele pe oua, in functie de imaginatie. Mai tarziu, dupa ce finalilzez acest proces, introduc ouale in vopsea rosie (ceara se va topi). La sfarsit, va ramane pe oua modelul pe care l-am desenat cu condeiul. Eu zic ca arata bine.

#5
Otilia

Otilia

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 428 mesaje

Postat 11 martie 2004 - 14:55

Stie cineva cum se pot vopsi ouale fara vopsea? Ca eu aici nu gasesc. Cu ceva natural si accesibil (foi de ceapa de exemplu)? Are careva vreo idee??? Merci. ~Otilia&LaAdelita~ [fetita]

#6
Marianar

Marianar
  • Membri
  • 6 mesaje

Postat 11 martie 2004 - 15:30

Invata sa vopsesti ouale cu plante: ROSU - suc de sfecla cruda; - se fierb cantitati egale de coaja de crusin si frunze de soc intr-o cantitate tripla de apa timp de o ora, la sfarsit se adauga un pic de otet si se strecoara; - coji de ceapa rosie se fierb cu multa apa. Dupa ce le-ai fiert le mai lasi 4-5 ore; - afine, zmeura si sfecla rosie; - coaja de mar paduret cu zeama de varza sau piatra acra; GALBEN - coji de portocale, lamai, de morcov, seminte de telina si chimion care dau culoarea galben pai; - sofranul da galben intens; - coji de ceapa, coji de nuca si musetel; VERDE - fiertura de urzici sau de spanac; - pt. un verde intens tine urzicile 12 ore in apa apoi introdu ouale si fierbe-le; ALBASTRU - flori de viorele fara peduncul se fierb in apa timp de o ora; - mure; - strugure; Cu cat plantele se fierb mai mult cu atat culoarea se inchide. P.S eu nu am vopsit oua cu plante. Poate te lamureste mai bine cineva care a folosit aceasta metoda. Mariana & Vladutz

#7
simonaM

simonaM
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 12 martie 2004 - 00:58

quote:
Originally posted by tuchi
La noi acasa, la Cluj, ouale de Pasti se fac de cind ma stiu asa cum le facea bunica. Adica, se culeg plantute de tot soiul, tot ce se gaseste cu frunzulite mici, buruieni, iarba, coada soricelului, frunze de papadie, cucuta .... Se pune frunza pe ou si se introduc intr-un ciorap vechi, se leaga cit mai strins si se fierb in apa cu foi de ceapa rosie. Frunzele dau forme diferite iar restul de ou ramine rosu. Nu e spectaculos dar intreaga activitate are un iz de amintire a bunicilor si a copilariei. Spectacolul mare e atunci cind se scot ouale din vopsea si toti copii stau la admirat formele ce au iesit pe oua.
asa se faceau tuchi,si pe la noi prin cluj...dar noi faceam jumi-juma...unele le coloram,altele le faceam cu ceapa rosie si cu frunzulite pt modele,si le impachetam in ciorap.[:D][:D][:D] mona78

#8
Candy

Candy

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 380 mesaje

Postat 15 martie 2004 - 17:24

Va dau si eu o reteta: Oua bicolore Se fierb ouale normal, intr-o vopsea de culoare deschisa - galben, rosu. Dupa ce se usuca (fara a fi unse pentru luciu), se pun intr-un ciorap si se leaga si se scufunda de mai multe ori pana la jumatate in vopsea de alta culoare - albastru, verde, violet. Nu pot fi lasate in vas, trebuie tinute in mana si scufundate repetat, unul cate unul. Daca nu le scufundati de mai multe ori, raman delimitate culorile, altfel fac o "trecere" frumoasa de la o culoare la alta. Eu fac in general galben-rosu, galben-albastru, albastru-verde.

#9
Raza de soare

Raza de soare

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.618 mesaje

Postat 17 martie 2004 - 05:09

[hia] Sa va spun cum am ajutat-o pe mama anul trecut sa fie invidiata de catre vecine, atunci cand, conform datinei, a dat de pomana pentru cei dusi din asta lume. Obisnuiesc ca in ziua in care gospodina casei vopseste ouale, sa imi bag nasucul printre vopseluri, sa studiez frunzele pe care le-a cules de la diferite plantute, sa-mi dau cu parerea... da' fereasca Sfantul sa-mi murdaresc eu manusitele! [:I] Intre noi fie vorba, profit de ultimele luni ca fata mamei, ca apoi...[mariaj] Sigur ca si anul trecut mi s-a auzit glasciorul "Da'... nu faci si asa?... Si cu aia ce faci?... Ihi... Si faci si cu frunze d-alea?" pana cand, mama, draga de ea, a zambit dulce si-a racnit "Auzi? Din doua alegi una: ori iesi din bucatarie si nu te mai intorci toata ziua, ca am treaba si ma incurci ori pui mana si ma ajuti!". Ca sa nu arunce cu vreo cratita dupa mine si sa arat asa [B)] m-am oferit voluntar. [bang] Asadar, am stat, m-am gandit si... am gasit! Am luat o forfecuta, un scotch si da-i si taie cruci, cruciulite, inimioare, trifoi cu 4 foi, stelute, benzi subtiri de 1/2 cm, cu care am inconjurat ouale, pe verticala si/sau orizontala... Am facut pana si iepurasi si ingerasi, dar cu cat chin... M-a privit mama cu neincredere, cand a vazut creatiile, dar... "Fie, iti fac poftele si le bag la vopsit...". Eee... nu va spun ca dupa ce le-am dezlipit scotch-ul, ramaseseram si mama si eu ca la stomatolog... Erau su-per-be!!! Din cauza temperaturii apei, scotch-ul se dezlipeste putin cat timp stau ouale la fiert, dar nu dauneaza, dimpotriva, rezulta un aspect marmorat. Ce mai, m-a pupat mama![pup] Si-a zis sa mai fac...Ma gandesc sa [fuga] ca e de muncit, dar... merita, macar pentru invidia vecinelor! [:D] Daca aveti rabdare, incercati! [pup] Raza de soare "Atat timp cat mai putem zambi, cauza nu-i inca pierduta." (W. Shakespeare)

#10
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 21.866 mesaje

Postat 17 martie 2004 - 13:18

eu am folosit colorarea cu plante, cel mai bine iese cea cu foi de ceapa, bineinteles (si galbene si rosii, din cele rosii mi-a isit un portocaliu dragutel). la verde si la rosu "supa" de verdeturi si cea de sfecla trebuie sa fie foarte-foarte-foarte concentrata. adica sa zicem 1 kg frunze curatate de urzici la 500ml apa. cu sfecla cam la fel. faceti "supa" de cu cu seara si lasati-o sa se mai concentrze la frigider peste noapte. cam asta am folosit eu....a, si a nu uit, adaugati 2-3 linguri de otet la "supa", sa se prinda bine culoarea pe oua. bafta la "colorat"!!!! Roxi




Subiecte recente

  • Copilul tau tuseste? Cauze, diagnostic si remedii

    Anda08
    - apr 26 2017 12:17

  • Casatorie Anglia - obtinere certificat casatorie romanesc

    viviana
    - apr 24 2017 16:23

  • Jucatoarea plangareata

    redactor
    - apr 23 2017 18:41

  • Procura din Spania

    pacino
    - apr 23 2017 15:54

  • Aplicatie mobila care sa semnaleze nesimtirea. O idee?

    Admin
    - apr 23 2017 14:12

Intrebari Panica

  • Bebe intors

    predab1
    - Astăzi, 11:46

  • Vaccin

    ciociona
    - Astăzi, 11:44

  • Bebe

    secret3
    - Astăzi, 02:34

  • Mastita si iar mastita!

    lidia00
    - Ieri, 23:56

  • Usturimea pielii din jurul buricului..la 33 de sapt

    alinav5
    - Ieri, 19:51

Ocazii

  • Donez GONAL F

    FlaviaFly
    - mar 17 2017 17:59

  • Oportunitate Online

    elena301283
    - apr 02 2017 23:22

  • medicamente

    filo10
    - apr 05 2017 09:18

  • Suport reductor cada bebelusi dBb remond

    MamicaCris
    - apr 05 2017 16:58

  • Cada bebelusi pali noua

    MamicaCris
    - apr 05 2017 17:04

Grupuri

  • Mămici cu burtici 2015-2016

    gianin1
    - aug 10 2016 21:11

  • Mamici de bulgarasi2016

    Ale Ale
    - mar 09 2016 15:55

  • Mamici de Martie 2016

    Anda08
    - iul 08 2015 09:20

  • Diversificarea alimentatiei la bebelusi

    Anda08
    - iun 25 2015 13:42

  • Mamici de Ianuarie 2016

    Emely27
    - mai 04 2015 19:17

Retete

  • Gustari cu ton si castravete

    Anda08
    - apr 24 2017 09:05

  • Pizza cu blat din ton - fara faina

    Anda08
    - apr 20 2017 09:11

  • Salata de ton cu porumb

    Anda08
    - apr 19 2017 09:31

  • Salata de ton cu avocado

    Anda08
    - apr 18 2017 12:47

  • Frittata cu verdeturi si sparanghel

    Anda08
    - apr 12 2017 08:27

Bloguri

  • Cum sa alegi incaltamintea pentru copii

    ElisaPierresa
    - Astăzi, 15:34

  • Sarcina

    CristinaMax
    - Astăzi, 06:09

  • Care au fost primele persoane care au aflat ca sunteti insarcinata?

    olazna1
    - Astăzi, 05:57

  • Alte hainute pentru Bubu

    ancamaria.feroiu
    - Ieri, 22:49

  • Graviduta

    Mihaela Gusa
    - Ieri, 21:59