Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

O radiografie a invatamantului din Romania


237 raspunsuri la acest subiect

#1
capcaunul

capcaunul

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.981 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 17:58

Va propun spre lectura si comentarii o excelenta, prin obiectivitate, claritate, profunzime si ce mai doriti, analiza a situatiei scolii romanesti:

"Cum produce scoala tampiti"

Este lunga, dar plina de la un capat la celalalt de adevaruri (triste) despre teatrul absurd la nivel national in care deopotriva profesorii, elevii, parintii, inspectorii joaca o parodie, majoritatea fara voia sau stiinta lor, de zeci de ani de zile.



Inainte sa purcedeti la lecturarea materialului, imi permit sa va atentionez cu cuvintele autorului:

"S-ar putea ca toate lucrurile despre care voi vorbi in continuare sa fie suspendate cu o clasica remarca: 'sigur, pretutindeni exista probleme, dar – totusi – sa nu generalizam!'

Experienta m-a invatat ca, atunci cand chiar vrem sa intelegem cum stau lucrurile, e mult mai eficient sa formulam aceasta observatie invers: peste tot exista oameni onesti, care-si fac treaba, dar sa nu generalizam!"




#2
copiloi

copiloi

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.166 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 19:00

Nu prea e nimic de spus.
Traim si simtim aceasta degradare zi de zi. Si in scoala si inafara ei.


Cunosc mai bine invatamantul universitar....zilnic ma minunez de cata impostura este in sistemul asta.




#3
eumada

eumada

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 14.106 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 19:19

La o prima citire,as avea o intrebare:
Acest domn care a scris articolul ce fel de competente are?In afara de a fi parinte?

Intreb pentru ca mi se pare ca aceleasi situatii din articol au fost cometate si rascomentate aici,la anumite topice.
Si pentru ca mi-a venit apa la moara,ma intreb si eu:
De ce ii trebuie caiete speciale Evei?Toata ziua...coloreaza desenul deja facut si azi am rugat-o sa deseneze o floare..."nu stiu,da-mi sa colorez o floare.."si lupta si da-i sa-i arat cum se deseneaza floarea,o casuta,un catel.Mai frumos,in loc sa le tranteasca caietele alea in fata,ar fi sa faca..azi un cerc,maine un patrat si un triunghi...a treia zi,iese stilizat o casa...dar ar presupune efort din partea educatoarelor...
Madalina


Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."

#4
ina.click

ina.click

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.341 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 19:42

ce dumnezeu conteaza competentele?
eu trebuie sa am competente de bucatar ca sa spun ca nu-mi place spanacul?

e un parinte, are o fiica, are niste ochi, are un creier. Alea-s competentele.

-------------------------------------
De cate ori deschid fereastra...

#5
eumada

eumada

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 14.106 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 20:16

Ina,hai sa nu degeneram....

S-a discutat de mii de ori aici,pe DC despre aceleasi chestii...nu am timp acum dar o sa caut subiectele....a fost unul cu invatarea de cat mai mici a limbilor straine....stii in ce a degenerat,nu?Plus alte subiecte,in care diversi useri au fost pusi la zid ca "cine sunt ei sa comenteze"...despre incarcarea de aiurea a programei scolare....si nu numai.

Madalina


Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."

#6
Marina

Marina

    Membru de baza

  • Moderators
  • 6.356 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 21:27

Eumada, tu il faci sa degenereze, nu poti sa comentezi pur si simplu la subiect? Ai o opinie exprim-o , simti ca nu are rost sau nu vi sa o faci ignora subiectul.




Marina

#7
Elle_seb

Elle_seb

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.464 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 21:59

Eumada, zau ca orice subiect pe carte intri se transforma intr-o mascarada... Cand o sa incepi si tu sa discuti la obiect?







_________________________



Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale



Mobila pe comanda la preturi competitive

#8
Elle_seb

Elle_seb

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.464 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 22:16

Articolul este de un realism care mie imi ridica tensiunea.

N-am apucat inca sa-l citesc pe tot, o voi face, dar as vrea sa mai adaug unul dintre aspectele care ma deranjeaza teribil, si anume cultul intrarilor separate PROFESORI VS. PARINTI.



Cand o sa dispara aceasta ceausista diferentiere a picioarelor care pasesc intr-o scoala? Cand voi fi eu, parintele, respectat si tratat cu aceiasi masura cu care profesorul / directorul o pretinde de la parinti? De ce dimineata, cand vin la scoala si ploua (si vin cam de departe), nu mi se permite sa intru in scoala pe usa care este cea mai aproape si sunt obligata sa ocolesc toata scoala pentru a nu deranja vreun director din bautul cafelei de dimineata?









_________________________



Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale



Mobila pe comanda la preturi competitive

#9
aschiutza

aschiutza

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.422 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 22:22

Cred ca despre invatamintul romanesc ar trebui chiar discutat si mai mult decit se face. Pt ca e bolnav cronic si dupa cum merg treburile in Romania, fara sanse de insanatosire.

Sunt de acord cu asta "Doar o societate în deriva, ca a noastra, se leagana; în iluzia ca; poate obtine excelenta fara a obtine si a consolida normalitatea. Scopul manualelor nu e acela de-a crea savanti, ci acela de-a le oferi elevilor cunostinte de baza, clare si precise. " Mai ales la clasele mici e ingrijorator pt mine goana cu care se alearga dupa rezultate la concursuri (si care nu sunt olimpiade, aici greseste autorul , olimpiadele sunt fara taxa si ncii nu au manuale speciale de obicei). Goana de a-l invata pe copii sa rezolve ecuatii cu necunoscute inainte de a-l lasa sa realizeze si sa isi insuseasca baza gindirii matematice. Exista o teama majora a parintilor ca daca odrasla lor nu va lucra in plus din x-fise si y-culegeri, va pierde copilul "lupta". Asa i se lasa copilului f putin timp sa isi descopere singur interesele, sa caute singur materia si cartile din care sa aprofundeze. Si i se lasa f putin timp pt fantazie si pt "facut nimic" (timp f necesar dupa parerea mea la clasele mici).

Se uita adesea ca scoala nu trebuie sa ne scoata "olimpici" sau mai cu nasul in vint decit americanii, ci trebuie sa dea o baza, o imagine a lumii in care traim.

In plus intervine mentalitatea lui "de ce sa invat, ca nu am nevoie de materia asta". Ba da, ai nevoie! Ai nevoie si de matematica, si de fizica, si de geografie, si de astronomie, si de sport, si de muzica. De toate ai nevoie! De cite ori nu am auzit olimpici revoltati ca li-i se cerea sa invete si la alta materie decit la cea la care erau olimpici? Deci si la nivelul de elevi performanti e o lipsa de intelegere a nevoii unei imagini de ansamblu pe care se poate construi ulterior. Toti savantii care au facut descoperiri importante nu au trait in bula materiei lor, erau interesati in diverse arii. La fel numerosi scriitori interesanti au cunostinte din alte domenii si nu numai de stil, critica literara si gramatica.

Se vorbeste despre pedagogi. Eu cred ca scoala de pedagogie e pe moarte sau altfel nu imi explic ce pedagogi am avut noi in facultate, pedagogi care isi citeau aceeleasi notite teoretice ani de ani, pedagogi de la care nu am invatat sa gindim ca profesori, persoane care practic nu isi puneau propria materie in practica...

Atita timp in care fiecare ministru va dorii sa schimbe doar pt a arata ca nu a fost ministru fara activitate in loc de a da o sansa consolidarii unui sistem - bagind in ceata si profesorii, si parintii si elevii-, atita timp cit inspectorii si directorii vor fii alesi mai degraba dupa culoarea politica si pile in loc de calitate, atita timp cit manualele vor fii bagate pe git profesorilor de catre inspectori si directori si multi directori vor face presiuni asupra profesorilor sa nu lase corijenti (Doamne fereste de repetenti!) numai cu scopul de a-si pastra numarul de clase, ei bine atita timp sistemul de invatamint va merge ca o roata in gol!

As putea scrie pagini intregi despre invatamintul romanesc si cit de amarita sunt despre cum merg lucrurile (si pt cine intreaba in ce calitate scriu: in calitate de fost elev, de posibil profesor, pt ca am facut materiile necesare si practica scolara, iar in familia mea au fost trei generatii de invatatori / profesori).

Sunt convinsa ca daca invatamintul ar fii mai stabil si mai serios, multe lucruri s-ar schimba in bine in Romania.

------------------
Still looking for pieces of heaven...


#10
Ilinca_M.

Ilinca_M.

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.927 mesaje

Postat 09 februarie 2013 - 22:48

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb
Articolul este de un realism care mie imi ridica tensiunea.N-am apucat inca sa-l citesc pe tot, o voi face, dar as vrea sa mai adaug unul dintre aspectele care ma deranjeaza teribil, si anume cultul intrarilor separate PROFESORI VS. PARINTI.Cand o sa dispara aceasta ceausista diferentiere a picioarelor care pasesc intr-o scoala? Cand voi fi eu, parintele, respectat si tratat cu aceiasi masura cu care profesorul / directorul o pretinde de la parinti? De ce dimineata, cand vin la scoala si ploua (si vin cam de departe), nu mi se permite sa intru in scoala pe usa care este cea mai aproape si sunt obligata sa ocolesc toata scoala pentru a nu deranja vreun director din bautul cafelei de dimineata? _________________________Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale InternationaleMobila pe comanda la preturi competitive
Este prima oara cand aud asa ceva, ca parintii "nu au voie" pe la intrarea profesorilor si ca exista intrari separate, chiar exista o asemenea scoala?! oarecum (doar oarecum[:D]) off-topic: credeam ca numai o parte din ultima generatie obisnuieste sa scrie verbele la infinitiv cu doi i...dar vad ca si "posibilii profesori"[:)]IULIA va invinge CANCERULI'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.


Panic Questions

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

Last Blogs

  • Plimbarica

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 10:10

  • ImportanÈ›a medicului pediatru 👩🏻‍⚕️

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Geanta bebelusului

    LarisaG89
    - Ieri, 22:32

  • Cezariana È™i recuperarea

    AnaDemsa
    - Ieri, 12:03

  • Friiig

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 10:16

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -