Placinta cu umplutura la alegere
Am descoperit ceva ce da dependenta gastronomica clara....anume ....o placinta buna. Iar o data ce descoperim o reteta asa buna, ar fi de-a dreptul o dovada de egoism pur daca n-am propaga-o mai departe, sa se bucure cat mai multi de savoarea ei :)
Este rapida-rapida, buna-buna, si mega-usor de realizat, cu orice gasim prin frigider!
Atat de buna, de usor de facut, ne lasa atata libertate in alegeri si optiuni... incat am ales s-o dezmierd, "placintica" :)
Avem nevoie doar de:
- 310 gr faina
- 200 ml lapte
- 2 oua
- 80 ml ulei de floarea soarelui am folosit eu
- 15 gr de drojdie Pakmaya proaspata
- 2-3 linguri de gris
- 1/2 lingurita de sare
- pentru umplutura, simtiti-va liberi ca soimii...asa cum ziceam aceasta placintica lasa ingredientele la latitudinea imaginatiei fiecaruia dintre cei ce o incearca (cascaval, sunca, cremvursti, parizer, spanac, leurda, carne macinata, ciuperci, branza sarata, ceapa verde etc.).
Ei bine eu am incercat-o, de data aceasta, cu o umplutura de ciupercute Champinion (500 gr) si cascaval Lacto-Solomonescu (200 gr)....oau, ce bunatate, ce bunatate a rezultat, mi-a depasit asteptarile cu muuuuult!
Preparare:
- intai de toate ne ocupam de ciupercute: le luam pielita, le spalam bine, le feliem. Intr-o tigaie punem 2 linguri de ulei, in care vom cali 2-3 fire de ceapa verde adaugand si o lingura de apa (ati observat pana acum aceasta tehnica invatata de la favoritul meu, Dl. dr. Ovidiu Bojor). Adaugam sare si piper dupa ce ceapa este calita si adaugam ciupercutele feliate. Lasam la inabusit sub capac 15 minute. Nu mai adaugam apa, pentru ca vor lasa ele suc destul. Fiind foarte fragede se inabuse rapid. Le scurgem intr-o strecuratoare si le presam usor cu o lingura. Le lasam la racit (eu, in criza de timp, le-am bagat in frigider sa se raceasca mai repede).
- apoi ne ocupam de aluat- punem faina intr-un vas si separat, intr-o cana dizolvam in laptele caldut drojdia, adaugand uleiul si ouale. In mijlocul vasului cu faina turnam acest amestec, adaugam si sarea. Framantam cu mana, faaaaara fasoane. Rezulta un aluat mai molcut, aerat dar usor de lucrat, daca stim cum:)
- luam un vas si-l ungem cu ulei, presaram gris pana sus pe margini, eu am avut un vas yena rotund de 24 cm diametru.
- luam jumatate din cantitatea de aluat si o intindem frumos pe fundul vasului, cu mainile umezite in prealabil in apa rece. Adaugam cascaval ras, un pumn aproximativ, apoi umplutura de ciupercute ce s-a racit deja si din nou un pumn de cascaval ras.
- luam si cealalta jumatate de aluat si o intindem deasupra, ajutandu-ne de lingura de lemn, de varfurile degetelor inmuiate in apa rece.
- presaram deasupra seminte de mac/susan/chimen la alegere, eu susan am ales
- lasam placintica la odihnit 30 de minute (veti vedea ca isi va dubla volumul in acest timp)
- o introducem in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute, apoi o scoatem si o lasam la racit, o feliem dupa cum dorim, la libera alegere
- o consumam cu muuuulta pofta (inclusiv baietelul nostru de aproape 8 anisori a rontait-o cu placere la cina si a spus ca seamana la gust cu pizza:))