Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

intarziere de vorbire


32 raspunsuri la acest subiect

#1
camyla1

camyla1

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 10 mesaje

Postat 11 mai 2012 - 20:55

buna ziua,

am un baietel de 1 an si 10 luni si sunt foarte stresata pentru ca nu vorbeste.
am sa va scriu cate ceva din ce face el poate reusiti sa-mi dati un sfat.
copilul meu este un copil foarte activ, vesel si curios. toata ziua alearga, cauta, ceva nou. se joaca cu cuburi (le aseaza unele peste altele, unele langa altele, pe culori, etc), lego, in general chestii de constructie. este foarte minutios. se joaca si cu masinute, le trage pe jos, dar le si studiaza, cu mingea, dar se plictiseste foarte repede de ea deschide usile de la dulapuri sau sertare, masina de spalat haine, a descoperit wc-ul - a si aruncat in el un tel deja. daca mergem la bunici, sau in locuri pe care le cunoaste, ne duce la sertarul unde stie ca ii sunt jucariile - deci isi aminteste. daca trecem pe strada unde stau nasii nostrii intra la ei, daca primeste o jucarie sau ceva ce-i place se bucura, daca face caca si nu observam plange. mananca foarte bine, insa nu vrea sa manance singur, bea apa din cana, sta pe olita, tine pixul bine in mana si piscaleste(ii place pixul rosu), se joaca cu vasele, dar nu le tranteste,alpauda, etc. cand iesim afara se da pe topogane, se joaca cu nisip, se da leagane, fuge, canta, danseaza, urca singur scari si le coboara mai greu etc.

insa nu vorbeste...nimic.

modul lui de comunicare cu noi este ca ne ia de mana si ne duce si ne arata ce vrea. daca vrea apa, vine cu canita la noi, ne ia de mana si ne duce la sticla cu apa, daca vrea sa-lpunem pe leagan ne duce la leagan, daca vede ca ii pregatim baita, ne duce langa cada, daca vrea sa-i deschidem o usa ne duce si ne pune mana pe clanta(inca nu ajunge la clanta), daca vrea pe geam ne duce la geam, daca vrea ceva din dulap, ne duce la el, ne pune sa i-l deschidem si ne arata ce vrea din el. daca vrea sa faca ceva si nu il las, ma ia de mana, ma duce in mijlocul sufrageriei, si fuge repede unde nu l-am lasat. ma asculta, daca-i spun nu-i voie ma asculta. raspunde la comenzi, daca-i zic sa-mi dea ceva, imi da, dar daca-i spun sa duca ceva, sau sa dea ceva la cineva, nu da, raspunde la nume cand il strig, dar daca este foarte concentrat la desenat de ex, nu raspunde.
"vorbeste" toata ziua...pe limba lui, sau moraie, zicea alo, tata, mama, dai, dar nu adresat. acum nu mai zice nimik, decat papa, daca are un tel in mana il duce la ureche si zice a.

el nu ne striga, ci vine la noi, iar daca este in patut si nu poate veni incepe sa planga pana mergem la el.

i-am cumparat carti cu animale, am repetat le cunoaste, da singur paginile, dar nu are rabdare sa stau la fiecare pagina sa-i spun ce este, are jocuri care fac ca animalele, dar nu repeta. saluta doar cand vrea si pe cine vrea, nu-i plac copii mici - ii ignora total. nu are rabdare sa-i arat ochii, nasul, gura, etc, nu are rabdare sa-i citesc povesti. ii place muzica de copii, cand aude unele piese care-i plac se bucura si danseaza pe ele.

in fiecare zi, dupa ce mananca, el sta in scaunul de masa, eu in fata lui si ne jucam impreuna, cucu...bau, merge musca pe perete, povestim, radem, etc.(este singurul moment cand sta locului) ii tot repet cuvinte, dar el rade...nu repeta dupa mine. parca ar vrea sa zica, dar ceva il opreste. este inhibat. are contact vizual cu oricine. sunt persoane pe care le place din prima, sunt persoane care il enerveaza.

as vrea sa va intreb daca este bine copilul meu.
si as vrea sa va rog din tot sufletul sa-mi dati un sfat cum sa-l fac sa vorbeasca. nu stiu ce nu fac bine .... mai exact nu stiu ce sa mai fac.

l-am dus la cresa de o saptamana, dar educatoarea mi-a spus ca este destul de izolat, dar raspunde la comenzi cand vrea, sta si acolo pe olita mananca, problema este insa de socializare.

oare are ceva copilul meu?

va rog dati-mi un sfat

#2
camyla1

camyla1

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 10 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 00:18

apropo, de exemplu, azi s-a trezit dupa somnul de amiaz, m-a luat de mana, m-a dus in baie sa-l spal pe maini(si-a ridicat el singur manecile de la bluzita), si apoi m-a dus tot de mana la scaunul de masa. ii ere foame.

#3
mami_stefi

mami_stefi

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 867 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 01:12

Imi imaginez ca e foarte stresant pentru tine ca parinte sa treci prin asta.
Unul din nepoteii mei era la fel.Si-a dat drumul la vorba foarte tarziu(in jur de 3 ani-dar si atunci numai un mic numar de cuvinte,si cuvinte usoare-papa,mama,tata,ciao) si la fel ca al tau facea pana atunci.Daca vroia ceva arata,te lua de mana si te ducea unde vroia.La fel,era activ,vesel,avea un comportament specific varstei lui,mai putin in ceea ce priveste vorbitul.
Acum stii,eu nu prea cred in "vorbele stra-bunicii",dar cica se spune ca daca ascunzi sarcina copilul va vorbi mai tarziu.Cumnata despre a carui copil ti-am vorbit mai sus,a ascuns sarcina pana prin luna a 5-a si si apoi nu multa lume a stiut ca ea e insarcinata.
Apoi,se poate ca a fost asa datorita faptului ca,in jurul varstei de un an,mamica lui a mai avut un bebelus.El s-a simtit dat la o parte,s-a interiorizat,a fost foarte gelos pe cel mic.[Cand cel mic ava o luna l-a trantit in cap,profitand de un moment de neatentie a mamei [bang]]
De cand a inceput sa mearga la gradinita nepotelul acesta al meu merge saptamanal si la logoped.Si sa stii ca se vede diferenta.Nici acum,la 5 ani nu vorbeste perfect,dar te poti intelege cu el.

Nu stiu ce sfat sa iti dau,dar in schimb pot sa iti spun ce facem noi.(Si baietelul meu are tot 1 an si 10 luni).
Ascultam cantecele,ii spun povesti si mimez cum face lupul,oaia,vrajitoarea,fetita,etc,cand ii dau ceva in manuta ii spun cum se numeste pe un ton clar si il rog sa repete dupa mine ca data viitoare sa imi spuna singurel ce ii trebuie iar cand spune il laud si ma bucur(Avem deja semnul nostru cand reusim sa avansam cu cate ceva-batem palma).Si in plus mereu chem pe cineva la noi acasa sau in parc,sau pe unde mai mergem noi..Am unele prietene care au copilasi mai mari decat Stefan si cred ca si asta l-a ajutat,ca ii aude pe ei vorbind si incearca si el sa o faca.
Cand era mai mititel ai incercat sa ii spui care e nasucul,gurita,manuta,etc si tot la fel a reactionat,tot asa nerabdator? Eu si cand avea cateva luni ii spuneam de ochisori,manuta,obraz,nas,gurita [:D].Acum isi sterge singur nasucul,se spala singurel(eu stau pe tusa si ii spun pe unde sa se spele).
In schimb nu pot nici cum sa il fac sa faca la olita![q].Uneori face dar alteori pot sa ma rog de el ca fuge prin casa,plange..Poate imi spui tu cum ai facut..

Cea mai fericita mamica de [copil] Stefan Iulian (27.06.2010) cu bucati albastre de cer furate de acolo de sus si puse in loc de ochisori sa ii insenineze privirea si viata!

#4
oanap85

oanap85

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.357 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 01:33

cel de-al doilea baietel a vorbit la 2 ani si cateva luni,nu mai stiu exact,dar cum si-a dat drumul vorbeste f bine
altii merg mai tarziu.altii vorbesc,nu e cazul sa-ti faci griji ,iti poti face cand vezi ca are 3 si nu vorbeste[flo]



Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).

#5
emanouela

emanouela

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.971 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 01:43

Al meu, si-a dat drumul la 2 ani si putintel, acum la 2 ani si 9 luni aproape, ma rog de el sa mai taca....vorbeste si in somn. Sunt copii care vb mai repede, altii mai tarziu. Atata timp cat zici ca-l surprinzi baiguind pe limba lui, nu cred ca e cazul sa te alarmezi. Na...asa suntem noi mamele...mai grabite...ba cu diversificarea, ba cu mersul, ba cu oala, ba cu vorbitul. Incearca totusi sa ii pui cantecele, povestioare, sa vb mult cu el, obiectele pe care ti le arata, zi-i cum se numesc, repetitiv si cu rabdare, cere-i sa repere, daca nu o face nu te arata nemultumita.

Prea des noi ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii. John F. Kennedy

#6
eumada

eumada

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 14.106 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 09:50

Depinde de copil si de mostenirea genetica...Eva a vorbit(avea un vocabular dezvoltat la 11 luni) si ma intelegeam foarte bine cu ea.Dar a mers singura pe la 1 an si doua trei luni.Adormea si adoarme vorbind si se trezeste bodoganind,vorbeste mult,de toate si intreaba orice,dar m-am ocupat foarte mult de ea..i-am citit si cantat si vorbit cu ea de cand era in burtoiul meu......insa motor e mai asezata.....sare pe trambulina de topait dar de pe la doi ani....oricum nu se inghesuie nu se catara,nu topaie mult....e asezata tare,gandeste fiecare miscare nu e repezita,e cuminte....asta nu presupune ca nu merge pe bicicleta ca fetele mai mari,ca nu e energica.Dar e in alt sens energica,mai precis in alt fel.Pana acum vreo sase luni a fost mai plinuta.De vorbit......a vorbit si vorbeste mult si corect...seamana cu tac`su` calca de doua ori intr-un loc.
Asta cu vorba vine in timp.Daca esti nelinistita consulta un logoped.Cat timp petreceti cu el?



Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.go...047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

#7
camyla1

camyla1

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 10 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 11:47

raspuns mama_stefi:
si noi ascultam cantecele, si chiar dansam pe ele (ii plac cantecele de la cutiuta muzicala) povesti nu are rabdare sa-i citesc. i-am cumparat carti ilustrate cu povesti clasice dar scurte (scufita rosie, mica sirena, etc). la fel fac si eu toata ziua vorbesc cu el si ma comport normal, cand ii dau ceva ii spun ce este si ii zic sa repete, dar nu zice. parca ceva il opreste. el a fost foarte rapid cu miscarea, a stat in fundulet singur de la 7 luni, la 8 luni se ridica singur de marginea patutului in picioare, el nu a mers in 4 labe dacat foarte putin, a umblat tinut de manuta de pe la 9-10 luni (daca il puneam in rotobil fugea cu el) si pe la 11 luni mergea singur. la 1 an aproape ca fugea. si toate astea fara sa-l pun eu. din contra eram speriata sa nu pateasca ceva la coloana.
insa problema noastra este ca nu avem copii in jur. el a fost obisnuit doar cu noi si bunicii, si intre adulti. sa nu crezi ca l-am tinut in casa, am mers la plimbari, cumparaturi, am iesit intre copii, dar nu zilnic. el nu este obisnuit cu copii. abia acum de cand este cald mergem in parcuri si incepe cat de cat sa socializeze. si am mai facut o gresala mare mare de tot pe care am remediat-o. televizorul. pe noi dintii ne-au chinuit foarte foarte tare. am fost terminata si am crezut ca nu se mai termina acea perioada. la fiecare dinte sau masea a facut febra mare, voma, dureri foarte mari, si putina diaree. am mers la pediatru, chiar si la urgenta de cateva ori(avea febra 40.5 si orice faceam nu-i scadea - chiar si cu medicamente) plangea noaptea de durere ca nu mai stiam ce sa fac cu el. nu se calma cu geluri de gurita(crede-ma am cheltuit o groaza de bani pe tot felul de geluri, de la cel mai scump pana la cel mai ieftin), ci doar cu calmante, dar nu puteam sa i le dau pentru ca vomita cum plangea si trebuia sa astept pana se calmeaza, ca sa pot sa-i dau. este un post duck tv care am vazut ca-i place foarte mult, si vreau sa-ti spun ca era singurul mod de a-l calma, supozitor nu puteam sa-i dau pt ca avea diaree. il puneam la desene. am inceput fara sa-mi dau seama sa-l pun mai des la desene si incetul cu incetul a devenit dependent, tot ce facea, facea la desene. nu-ti imagina ca statea toata ziua la tv, dar 2-3 chiar 4 ore in reprize statea la tv, printre celelalte activitati. asa l-am invatat sa stea pe olita. il puneam pe olita la desene din 2 in 2 ore sau dimineata cand se trezeste, inainte sa mergem afara, dupa ce venim de afara, inainte de somnul de la amiaz, dupa ce ce trezeste la amiaz si seara inainte de culcare. pana s-a obisnuit. acum cand ii trebuie vine cu olita la noi, sau se prinde pe puta. cand am vazut ca in momentul in care intram in casa ne duce la telecomanda, sau ca incepea sa planga ca stia ca o sa-i pornesc tv, gata.
de 2-3 sapt nu mai pornim tv, i-am explicat ca nu e voie si cred ca a inteles. ideea e ca acum facem orice fara tv a uitat de el. cateodata i-l mai pornesc seara maxim 15 min.

cred ca si din cauza asta nu vorbeste.

cu el petrecem toata ziua, exceptie cele 4 ore dimineata cand este la cresa, si somnul de amiaz, cand imi finalizez toate treburile prin casa. dupa ce se trezeste la amiaz, mananca, si suntem ai lui si eu si tatal sau restul zilei si avem tot felul de activitati toti trei.

#8
cipcipcip

cipcipcip

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 416 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 15:07

Problema de socializare la 1 an si 10 luni?? Ma face sa rid educatoarea ta. Copiii nu devin interesati de alti copii decit pe la 3 ani. La virsta asta sint prea egocentrici ca sa ii intereseze ceilalti. Desigur, cei dusi in colectivitate invata vrind-nevrind sa socializeze cu timpul, dar ei nu au nevoia asta neaparat. Ei au nevoie sa se simta in siguranta si nu neaparat sa socializeze. Apoi depinde si de temperamentul copilului.
Cit despre faptul ca nu vorbeste, este prea devreme sa iti faci probleme. Asteapta pina pe la 3 ani. Oricum, s-ar putea sa te surprinda, si de la o zi la alta sa inceapa sa vorbeasca in propozitii intregi. Se intimpla!

Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010)

#9
miereamara

miereamara

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.205 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 22:11

Cum sta cu auzul? A avut vreodata vreo otita? Are alergii?

Baietelul meu tot asa, nu a scos nici un cuvant pana la 18 luni, nici macar mama, comunicam cu el prin limbajul semnelor. In urma unor otite repetate isi pierduse auzul partial, avea lichid in trompa lui eustache si auzea totul ca prin apa distorsionat, nu era capabil sa reproduca sunete.
dupa o interventie la urechi a inceput sa vorbeasca (chiar de a doua zi) si la doi ani deja recuperase deficitul.

Eu nu am vrut sa ma iau dupa sfaturi de genul si Blaga a vorbit la 3 ani, unii copii vorbesc mai tarziu, etc, instinctul meu mi-a spus ca e ceva in neregula asa ca am mers la doctor si i-am facut un test de auz foarte amanuntit.




Listen to your children when they're young, and they'll listen to you when they're old.

#10
camyla1

camyla1

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 10 mesaje

Postat 12 mai 2012 - 22:42

nu cred ca are probleme cu auzul. raspunde la nume, am facut testul cu cheile, in sensul ca am trantit pe jos chei in spatele lui si s-a inors, asculta muzica, radio, etc. nu a avut niciodata otita, si cred ca e alergic la polen.


Panic Questions

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

  • demetererika554@gmail.com
    - mar 30 2024 22:38

Last Blogs

  • Prom Dress Dos And Don'ts to Steal The Spotlight

    Ozma123
    - Astăzi, 11:01

  • Vitaminele în sarcină 💊

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 08:38

  • Frățiorul

    Denisa1996
    - Astăzi, 07:04

  • Cum a fost testul de toleranță la glucoză?

    Ddeenniissaaa
    - Astăzi, 00:45

  • Pregatiri

    Julix94
    - Ieri, 22:25

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -