Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Despre sistemul de invatamant Montessori


25 raspunsuri la acest subiect

#21
tomaca

tomaca

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.251 mesaje

Postat 09 iulie 2013 - 10:33

Este adevarat ca Maria Montessori si-a inceput metoda lucrand cu copii cu dizabilitati, pentru ca ea era pediatru la vremea aceea. Doar ca ea, incercand sa creeze un mediu mai putin abrutizant pentru bietii copii, a observat ce performante deosebite obtin acestia, apropiate de cele ale unui copil normal. Asa si-a pus ea problema, ce este in neregula cu sistemul de educatie al copiilor normali, de obtin rezultate asa de slabe, daca cei cu deficiente ii ajung din urma.

 

Maria Montessori a lucrat cu copiii muncitorilor italieni ai caror parinti erau toata ziua in fabricile industriasilor. A format acele Case ale Copiilor (gradinite din vremea noastra) axate in special pe viata practica, ca sa-i ajute sa se descurce singuri intr-o vreme cand societatea nu se gandea prea mult la sentimentele copilului.

Axarea pe viata practica o diferentiaza de Valforf, care pune accent pe arte, in rest ca metoda de abordare ar fi similara. Intrebarea aceasta (Montessori sau Valdorf) a pus-o o mamica unei profesoare Montessori in timpul unei intalniri si aceasta a fost explicatia data. Si ca in Romania s-au primit multe acreditari Valdorf dar n-au mai fost inspectii ulterioare care sa urmareasca respectarea metodei (unii s-au mai abatut de la ea). In rest nu am citit foarte mult despre Valdorf, doar marturii ale copiilor care au terminat liceul in Bucuresti, si care spuneau cam acelasi lucru, ca e un liceu deosebit, daca nu vrei sa te axezi pe tehnica.



#22
tangerine1

tangerine1

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 14 mesaje

Postat 28 iulie 2014 - 14:55

in opinia mea, avantajul metodei Montessori fata de celelalate metode alternative este ca beneficiaza de o metodologie proprie, de fapt de o intreaga filosofie privind educarea copilului: o teorie despre psihologia dezvoltarii, o teorie despre educatie si pedagogie, o metoda concreta de punere in practica a principiilor sale, mergand pana la setul propriu de materiale Montessori, instructiuni concrete de punere in practica la clasa a pedagogiei, un sistem riguros de selectie si training a educatorilor Montessori.

Astfel, Montessori dezvolta armonios copilul in intregul sau, pornind de la ariile curiculare: viata practica, senzorial, matematica, limbaj, stiinte si activitati culturale. Gratia si curtoazia- adica modul in care ne comportam in societate este un subiect de studiu si practica de sine statator in Montessori.

 

Ramona



#23
kataM

kataM
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 07 august 2014 - 14:34

Buna, sunt noua pe acest forum si sper sa nu fie off topic intrebarea mea.

Stam in Bucuresti, avem o fetita de 3 ani si eu imi doresc sa mearga la Montessori. Am dubii in ceea ce priveste aplicarea metodei in Romania, dar alta gradinita in care sa am incredere nu am gasit....

 

Am inceput vizitele la gradinitele Montessori din Bucuresti, dupa prima gradinita vizitata sunt dezamagita de conditii, nu o sa spun numele, nu stiu daca am voie, gradinita se afla pe str. Mantuleasa intr-o casa veche

 

Vizita a durat 2 ore.

Nu mi-a placut pt ca mirosea a vechi, umezeala, mecegai.....ca intr-o casa veche,parchetul er avechi si jupuit, nu inteleg cum de sunt parinti, care isi lasa copiii in asemenea conditii, nu stiu daca gradinita este autorizata si/sau acreditata, acum nici nu ma mai intereseaza.

Am avut intalnire cu directoare, care se ocupa de un copilas nou, care plangea dupa parinti, s-a comportat frumos cu cel mic, nu stiu ce s-a intamplat dupa plecarea mea.

Mi s-a spus ca fiecare copil este lasat sa se acomodeze in ritmul lui, suna bine in teorie, si mie imi place, dar in practica nu prea mai e asa de bine, pt ca cel mic s-a jucat mai mult de 1 ora cu apa, muta apa dintr-o galatea intr-alta cu o canuta.

Fetita mea a vrut si ea sa se joaca, dar dupa vreo 20 min am zis stop, avea piciorusele crete si apa nu era tocmai calda.....

inteleg ca  fiecare copil cu ritmul lui, dar mie nu mi-ar fi convenit ca fetita mea sa se joaca cu apa 1 ora si sa stea uda.

 

Am asistat f putin la activitati pt ca as fi deranjat copii, inteleg acest aspect, dar pe de alta parte trebuia sa vad daca fetita mea este interesata sau nu de activitati.

Am un copil energic, a iesit afara de cateva ori, pt ca prefera trambulina si nisipul decat activitatiile ....nu stiu ce sa zic.

 

Educatoarele nu mi-au placut, una dintre ele vorbea pe un ton necorespunzator copiilor, nu a ridicat vocea , dar nu mi-a placut mie, iar cealalta care se ocupa de cei mici, a pus-o pe o fetita cu funduletul pe scara unde ceilalti copii se descaltau si isi lasau pantofii.

 

Intre 9 si 11 au avut activitati Montessori si apoi I-a scos afara in curte, era putin soare, dar si umbra, insa eu nu sunt de accord sa imi scoata copilul afara la ora 11:00, vorbim de vara

 

Copii au luat o gustare, nu li s-a pus bavetica, cel mic era murdar pe haine de pepene, fii-mea avea rosii pe rochita....sa nu ingradim libertatea copiilor, ok, dar nici sa stea cu haine patate de mancare pana seara....au fost spalati pe maini si la gurita

 

Intrebarea mea era pt cei care aveti copilasi la Montessori, ce gradinite din Bucuresti ne puteti recomanda?

 

Urmatoarea vizita va fi la Armonia Montessori rond Alba Iulia, este deschisa de curand, macar locatia e noua.

 

In prima faza vizitam gradinitele Montessori din apropiere, daca nu gasim nimic sa ne placa, schimbam zona.

Despre MontessoriLand din Colentina am citit lucruri frumoase.

 

Cu drag,

mamica de Ingrid



#24
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 08 august 2014 - 08:36

Eu am niste intrebari, Kata? De ce sa aiba bavetica? La 3 ani copiii deja au abilitatea de a manca fara sa puna toata ciorba pe burta. Se mai intampla cate o pata, dar daca in primele zile de gradinita, cant plecau, era musai sa bag tricoul in Vanish, dupa cateva luni tricoul putea fi purtat si a doua zi fara probleme.

Jucatul cu apa - inteleg ca se intampla vara - de ce sa fie apa calda? Manutele crete... daca dai copilul la curs de inot si sta o ora in apa - nu iese cret?

Iesit afara - daca e umbra - pot sta la orice ora. Daca mergi in excursii te bagi in casa la ora 10? Un traseu se face in ore bune...Important pentru un copil e sa se adapteze la mediu, nu sa stea in puf. Evident nu expus nesanatos. Nu stat pe plaja la ora 13.00, dar daca e un loc cu umbra, daca are sepcuta si copiii se simt bine - de ce nu?

In comparatie cu o gradinta de stat - nici la stat copiii nu poarta bavetici, la stat copiii nu sunt scosi afara decat f rar (eu ma bucuram in locul tau sa vad ca ii scoate) iar de jucat cu apa nu poate fi vorba (se mai joaca ei pe furis, cand scapa la baie nesupravegheati).

   O casa veche... e veche. Probabil ca daca are mucegai e intr-adevar periculoasa pt copii. Prin parchet jupuit ce intelegi? Era rupt, murdar sau doar "nu stralucea de nou". Daca e curat si intreg nu vad care e problema. Din tot ce povestesti nu cred ca problema e Montessori ci cladirea. Doresti ceva nou si modern.



#25
greieras

greieras

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 976 mesaje

Postat 11 august 2014 - 02:03

KataM  cel mai bine este sa te ghidezi dupa instinctul de mama.  Nu conteaza ce scrie pe firma, daca tu ca parinte nu esti multumit mai bine mai cauti. Cat despre conditii, daca nu pun viata copilului in pericol (gen igrasie) nu conteaza prea mult atat timp cat copilul este fericit si avanseaza frumos.  Noi, unde am locuit, intr-o zona f buna cu scoli si gradinite de top, dar aproape de casa noastra veam o gradinita veche, condusa de peste 50 de ani de o familie inimoasa si iubitoare de copii.  Era veche, nu avea nimic glitzi, jucariile erau vechi...  Am auzit cele mai frumoase povesti de la adultii care au mers acolo ca si copii, si care la randul lor acum isi duceau copiii acolo.  Pur si simplu copiilor le placea la nebunie.  Se simteau iubiti si asta conta cel mai mult.  Oamenii sfintesc locul. 


Editat de greieras, 11 august 2014 - 02:05 .


#26
levantzoi

levantzoi

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 58 mesaje

Postat 09 februarie 2015 - 23:47

Metoda e foarte pretentioasa, Foarte. Foarte. Cere multa pregatire profesionala, cultura, experienta.

 

Nu va luati dupa teorie. Verificati ce se face in realitate din metoda respectiva in scoala respectiva.

 

O metoda nu e o garantie si nici eticheta cu metoda nu certifica aplicarea sa satisfacatoare.

 

Spre exemplu, nici Waldorf nu e Waldorf pe la toate unitatile...

 

Greieras mai sus a punctate bine,




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Ieri, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -