Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * - 11 voturi

De ce atatia copii cu autism in Romania?


144 raspunsuri la acest subiect

#1
Sheannamp

Sheannamp

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.335 mesaje

Postat 06 august 2009 - 21:28

1 din 150 copii din Romania sunt diagnosticati cu tulburare din spectru autist....
Initial mi s-a parut ceva exagerat, mai ales ca in Marea Britanie prevalenta este de 1 la 250.....
Din cate am vazut pe sit-ul autismromania.ro incidenta/prevalenta la noi in tara nu este foarte bine definita.

Oricum sunt foarte multi cu aceasta tulburare psiho-comportamentalo-emotionala. Copii altfel.
Si ma intreb daca nu cumva se supradiagnosticheaza, mai ales in cazul tarii noastre, unde e adanc intiparita idea ca cine e altfel musai e bolnav. Si unde copilul e gras si precoce si cu atat mai destept cu cat face mai devreme ceva decat ceilalti.
Cineva din alta tara spunea ca ceea ce la noi e considerat comportament bizar si retard acolo e acceptat ca limita inferioara a normalului. De ce? Chiar sa fim atat de diferiti noi romani de francezi...

Oricum, mie mi se pare ca a te grabi sa lipesti eticheta unui diagnostic incurabil, care in tara asta de intoleranti si inculti, e echivalent cu oligofrenia, poate avea consecinte dezastruase.
Dar si sa ignori si sa nu tratezi ceva din vreme poate fi la fel de gresit..

Asa ca, intreb eu pe cine se pricepe a-mi raspunde, chiar asa multi autisti sunt azi printre copiii nostri?

#2
alra

alra

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.786 mesaje

Postat 06 august 2009 - 23:30

noi suntem prieteni buni cu o familie belgiana care are o fata autista. mama ei mi-a explicat ca autismul nu e o tulburare propriu zisa ci diagnosticul se pune sub forma "tulburari din spectrul autist". stiu ca trasaturi autiste poti gasi in multi oameni normali si perfect functionali, deci poate ca depinde de doctor ce nivel de autism cauta ca sa puna diagnosticul. eu nu stiu bine criteriile de diagnostic.



relativ la performantele de care trebuie sa fie in stare copiii in romania pentru a fi considerati normali, si mie mi se par ciudate standardele asa ridicate fata de standardele celor de aici de exemplu. si nu vad o unitate in ceea ce se cere, in sensul ca unii pediatri considera deja o problema daca un copil nu sta in fund nesustinut la 6 luni, altii sunt mai indulgenti. aici, ca tot am dat exemplul statului in fund, se considera ca copiii abia pe la 8 luni incep sa stea, cei ce stau mai devreme sunt considerati exceptii.



ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)

Vacanta cu Laura in Romania

#3
ladyJ

ladyJ

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.837 mesaje

Postat 07 august 2009 - 00:56

Shana, in Romania comunista s-a pus lacat psihologiei si certatarilor. S-a adoptat psihologia pavlovista cu reflexul conditionat si psihologia pedagogica americana a devenit psihologia educatiei....rusesti.

Ani la randul acest domeniu a fost oarecum abandonat, asta in timp ce in Franta, Anglia , SUA continuau cercetarile cunoasterii OMULUI. Practic, cel putin 25 de ani in Romania nu a existat psihologie sau acces la cercetarile internationale. La noi se creau robotei supusi, nicio dictatura nu a agreat psihologia.

Nu stiu, ma gandesc ca asta poate fi motivul pentru care in Romania se pun diagnostice exagerate in sfera psiho-comportamentala(si nu numai).
Astea sunt consecintele doctrinelor: oricine e putin altfel, e clar anormal si deci nu ne mai pierdem timpul...
Etichetarea este mult prea facila fara a se tine seama de consecinte.

#4
ymca

ymca

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 770 mesaje

Postat 07 august 2009 - 01:08

si atunci care este sursa care declara: 1 din 150 copii din ROmania sunt diganosticati cu autism???????????

aceasta cifra se vehiculeaza foarte mult in mass-media din USA si sunt cifrele din tara lor

in Romania - desi ma indoiesc ca a facut vreo autoritate/organism oficial vreun studiu - se spune ca sunt 30,000 copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist.

in Romania nu cred ca se pune acest dignostic foarte des pentru ca parintii nu sunt la curent cu manifestarile de acest tip si prin urmare nu merg la control; pe de alta parte cred ca nici toti medicii nu sunt inca foarte pregatiti pentru a diagnostica

celalalt topic a fost interpretat gresit, pornind de la un cumul de manifestari la care ne atragea atentia initiatoarea topicului si fim atente.

nu a spus nimeni ca daca un bebe foloseste scutec pana la 5 ani e autist in Romania, si totusi la aceasta concluzie s-a ajuns la acel topic in ultimele mesaje si e mare pacat pentru ca subiectul e foarte interesant si folositor pana la momentul acelor concluzii eronate.

autismul e o boala care din pacate ataca din ce in ce mai multi copii; cauzele inca nu se cunosc in totalitate...tinand cont ca de-abia in 1943 s-a vorbit despre ea si s-au dezvoltat teorii si metode de tratament e si normal ca boala sa aiba o astfel de evolutie...adica doctorii studiaza mai intens problema, dince in ce mai multi pacienti primesc diagnosticul corect, etc.

nu au parintii din Romania asteptari mai mari de la copiii lor decat in alte tari si nici nu-i catalogheaza nimeni drept oligofreni.




#5
bird70

bird70

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.631 mesaje

Postat 07 august 2009 - 02:00

Interesant subiect. Eu cred ca in Romania exista multe lacune cu privire la autism. De cand am aflat ca piticul meu are Asperger's am citit foarte multe despre tulburarile din spectrul autist si ma mira foarte tare ce citesc la unele subiecte aici. Am deschis unele linkuri cu articole in ziare care anuntau deschiderea vreunui centru in care copiii autisti erau recuperati, faceau terapie ABA sa fie 'normali'. Cred ca nu se intelege deloc ce anume sunt tulburarile din spectrul autist.

Am intrat pe un forum international in care scriu persoane din spectru, este extraordinar de interesant sa vezi lumea prin ochii lor si sa intelegi problemele pe care le au. Majoritatea au Asperger's si sunt foarte inteligenti. Parerea mea e ca in Romania sunt foarte gresit diagnosticati copiii. De exemplu sotul meu are mild Asperger's, nimeni niciodata nu a vazut nimic in neregula cu el doar din cauza ca era sclipitor la invatatura. Restul ciudateniilor nu au interesat pe nimeni, oamenii au fost toleranti pentru ca nu poate fi ceva in neregula cu un copil atat de inteligent, nu?

Probabil ca tulburarile din spectrul autist sunt diagnosticate mai frecvent in Romania din cauza ca nu se intelege diferenta dintre cei cu si fara diagnostic oficial. Nu toti cei care prezinta simptomele, problemele sunt diagnosticati aici. Diagnosticul nu se pune pe prezenta semnelor ci dupa capacitatea individului de-a integra aceste simptome in viata de zi cu zi. Ce se cauta la diagnostic este gradul de 'handicap' sa-i zicem asa, nu doar prezenta simptomelor.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

#6
bird70

bird70

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.631 mesaje

Postat 07 august 2009 - 02:10

Citat:
citat din mesajul lui Sheannamp
Si unde copilul e gras si precoce si cu atat mai destept cu cat face mai devreme ceva decat ceilalti.

Exact. Piticul meu a avut language delay si inca mai are exprimari bizare in limbaj ceea ce dupa carte inseamna mai degraba high functioning autism decat asperger's, dar are un IQ undeva inspre zona geniu [:D]. Din fericire reuseste sa integreze foarte bine deficientele pe care le are si la 7 ani pare doar un copil rasfatat pentru cineva care nu stie ce sa caute.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

#7
Sabina

Sabina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.695 mesaje

Postat 07 august 2009 - 02:42

Bird, de la ce varsta se considera language delay?

mie dr mi-a zis ca fac comparatii aiurea intre copii si ca ne vedem la 4 ani .



(Sofia la un an si 11 luni, cat are Gh acuma, vorbea in poante si hazuri, nu oricum, iar el abia leaga ham nani [:D] )



____________



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

______________



Sabina, [hippi] Sofia Galagia si [yum] bb Gheo
Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.




#8
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 07 august 2009 - 03:02

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

(Sofia la un an si 11 luni, cat are Gh acuma, vorbea in poante si hazuri, nu oricum, iar el abia leaga ham nani [:D] )




Sofia e precoce, bebe Gheo e "normal". :-)) pe-aici asteptarile sa lege 2-3 cuvinte se invart in jurul varstei de 2 ani. de la 2 ani jumate, se asteapta propozitii legate de cate 4-5 cuvinte. daca la 3 ani nu leaga cuvintele in propozitie, nu are vorbire cursiva si claritate in dictie, se considera ca e cazul unui speech therapist.



reclama mascata

#9
AB

AB

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.189 mesaje

Postat 07 august 2009 - 03:16

Sabina dupa doi ani -doia ani si jumatate fara propozitii simple "Fac lego", "vreau apa" iti pui probleme.
In general fetele sunt mai precoce dpdv limbaj (Hmmm de asta poate melitzam mai mult?[:D] ca suntem avansate si acum ?:) )

Aici se diagnosticheaza cu suspiciune de tulburari din spectrul autist de la varsta de trei ani. Si diagnosticul definitiv vine la 6-7 daca nu au reusit sa integreze aceste deficiente.
Suspiciunea ajuta la introducerea terapiei de mici si educarea parintilor in speranta de recuperare. Si-n general functioneaza pentru Asperger cel putin.

#10
Sabina

Sabina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.695 mesaje

Postat 07 august 2009 - 03:20

aha, multam fain:)

asa mi-a zis si doctorita: "fetele au intotdeauna gura mai mare"



PS. da il cunoaste bine, de cand s-a nascut.





____________



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

______________



Sabina, [hippi] Sofia Galagia si [yum] bb Gheo
Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.





Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

  • Alăptare 🤱🏻

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Burtica 35

    Roxana3001
    - Astăzi, 09:02

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -