Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Baita de dupa botez


17 raspunsuri la acest subiect

#1
nichita

nichita
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 23 ianuarie 2006 - 16:23

Am o fetita de 2 luni si 1 saptamana si urmeaza sa ii facem botezul pe 11 februarie. Noi suntem parinti foarte tineri si nasii de asemenea si nu prea ne pricepem la traditii.AS VREA SA STIU SI EU CAM CE SE FACE LA BOTEZ IN MARE SI IN SPECIAL LA BAITA DE A DOUA ZI NUMITA "MIR"? Am auzit ca se pun in cadita tot felul de chestii. AAAA si la fel am auzit ca la biserica trebuie sa o duca moasa nu eu. Este adevarat? NU ca as fi superstitioasa dar totusi sa tinem cont si noi de datina romaneasca, nu-i asa?
ASTEPT RASPUNSURI!!!!!! CU CAT MAI MULTE CU ATAT MAI BINE!!!!!!11111[copil]

nichitaF

#2
badjoke

badjoke

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 132 mesaje

Postat 23 ianuarie 2006 - 18:54

Hai sa iti spun cum procedez eu. Chiar sambata sunt nasa.
1) Botezul:
Copilul va fi imbracat in lucrusoarele lui, de catre mama. Pana la biserica il tine in brate o moasa. La intrarea in biserica preotul o leapada de Satana, pe nasa. Apoi incepe ritualul botezului.
La botez, nasa trebuie sa aiba: fasa (1,5 metri), panza alba, un prosop mare, o sticluta cu ulei, una cu vin, un sapun si un prosop mic (care se vor da preotului). Si bineinteles lumanarea de botez. Se mai cumpara de catre nasa si cruciulitele acelea mici care se pun in piept la invitati.
Pe masa trebuie sa fie pregatite urmatoarele: o paturica peste care se aseaza prosopul cel mare cu care va fi sters bebelusul dupa ce il scoate din apa, lucrusoarele cu care va fi imbracat din cap pana in picioare, bebelusul.
2) A doua zi (la mir):
Nasa trebuie sa aduca urmatoarele: un rand de hainute, sapun si un cadou mic din aur.
Tot nasa ii face baita bebelusului. In cadita se pun: petale de flori, zahar, lapte dulce, aur, bani. Dupa ce bebelusul este spalat, se sterge si se unge bine, bine cu ulei peste tot. Il imbraca si il lasa sa doarma. Apoi incepe petrecerea organizata de parinti.
Petrecere frumoasa!

Mami si NiKo (24 sept 2004)



#3
Darria

Darria

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.695 mesaje

Postat 23 ianuarie 2006 - 22:02

Pe langa ce ti-a enumerat Badjoke:
botez
- toate lucrusoarele copilului pt. botez tb. sa fie albe(hainutele, fasa, panza care se numeste crisma, prosopul). Acestea tb. sa fie albe complet. De obicei fasa poate fi cu rosu pt. fetite si albastru pt. baietei dar e bine sa fie simpla si alba.
- prosop si sapun pt: preot, dascal, cel care pregateste apa si moasa.
- la aducerea acasa de la biserica: nasii vin cu lumanarea aprinsa si copilul botezat iar la intrarea in casa il predau parintilor zicand ceva de genul "l-am luat necrestinat si l-am adus crestin" - nu mai tin minte exact care sunt cuvintele.
Lumanarea se mai tine aprinsa ceva timp( o ora) in casa si apoi la cumatrie si la baita de dupa botez.
- sa aveti la voi certif. de nastere al fetitei si C.I. ale parintilor, nu stiu daca tb. si cel de casatorie. La unele biserici se elibereaza un certificat international de botez.
Acasa se spune ca macar pt. ziua respectiva copilul sa fie invelit(peste hainute) cu crisma(panza alba in care l-a invelit preotul cand l-a scos din apa).

Baie
- moasa pregateste apa si apoi primeste de la nasi fie un cadou fie bani(simbolic) lasandui sa faca baia si apoi tot ea arunca apa. Aici difera de la zona la zona: fie moasa arunca apa fie nasii la radacina unui copac tanar si frumos.

Ca sa fii linistita poti intreba preotul ce tb. facut, ca iti spune, mai ales ca sunteti tineri si nu stiti ce tb. facut(asa am facut noi, am intrebat preotul).



#4
catutza

catutza

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.301 mesaje

Postat 27 ianuarie 2006 - 20:29

La noi la botez, fata mi-a dus-o la biserica o prietena (nu am stiut ca nu trebuie sa o duc eu sau nasa),la bieserica nasa a dus hainutele,fasa si panza in care a scos-o preotul din scaldatoare:vin,ulei,prosop,busuioc,sapun a mai cumparat din biserica tamaie,2-3 lumanari si carbune(dar stai linistita ca-ti va spune ce trebuie sa duci la biserica atunci cand o sa mergi sa vorbesti cand vrei botezul si tot atunci achiti tu taxa pentru botez).La noi hainutele au fost alb cu roz.
La mir, a tinut nasu lumanarea aprinsa ca timp nasa a facut baita la fetita, a uns-o cu uleiul care ni l-a dat de la biserica, a imbracat-o si i-a dat-o lu nasu care cu ea in brate a stins lumanarea de tocul usii si mi-a dat-o mie si a zis " mi-ai dat un pagan i-ti dau un crestin".Cam atat a fost.

Catutza si [copil] Bianca-Maria (2.11.2005)

#5
oana8188

oana8188

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 384 mesaje

Postat 01 februarie 2006 - 11:51

Eu am fost nasa de botez acum 2 saptamani si am procedat in felul urmator:
La biserica eu am adus bebe Andrei Ciprian, nu am avut nici o moasa nimik. La slujba, eu am tinut bebe si sotul meu lumanarea (lumina care il va ghida pe bebe in viatza, pt ca noi suntem parinti spirituali).
Am avut la biserica: ulei de masline (cumparat din comert, 250 ml), un sapun pt preot, un prosop alb pt preot, un rand de hainute complet pt Andrei (am vrut sa cumpar totul alb cum a precizat si Darria, dar nu am gasit chiar totul alb, asa ca am luat paturica bleu si alte cateva lucrusoare tot bleu), crisma (panza in care mi l-a dat preotul dupa ce l-a botezat, care trebuie sa fie finet alb netivit, fasa de 2 m si cam atat.
Andrei a fost imbracat intr-un costum alb, din bumbac cu satin, special pt botez.
Tot noi am luat cruciulite de pus in piept invitatilor, pe care le-am legat cu fundita albastra.
La baita am avut inca un rand de hainute, iar in baita am pus: miere, lapte, ardei iute (iute la minte), menta si musetel, bani, aur, nuci si altele (nu mai tin minte).
Daca mai ai intrebari, scrie-mi pe PM si iti trimit si poze cu ce am cumparat.

Oana, nasa lui Andrei Ciprian



http://pg.photos.yah...a8188/my_photos

#6
iuliana76

iuliana76

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 29 mesaje

Postat 03 februarie 2006 - 01:39

În tradiþia românilor din Transilvania, Banat ºi Oltenia, rolul moaºsei la botez este foarte important. Ea duce copilul la bisericã ºi spune "duc un pãgân ºi voi aduce un creºtin", iar la întoarcere spune "am dus un pãgân ºi am adus un creºtin". Naºii, când iau copilul de la moaºã, pun un ban de argint jos pentru a o plãti.

În Oltenia, tradiþia merge mai departe, pentru cã moaºa copilului merge apoi în ziua de Sf. Vasile' la casa copilului cu un colac ºi un ban de argint, cadouri pentru copil ºi pãrinþi, ºi cu colacul pus pe capul copilului îl dã de grindã, urându-i acestuia sã creascã mare, sãnãtos ºi cuminte. Apoi moaºa este aºezatã la masã ºi ospãtatã cu toatã cinstea.

În apa de la baie tradiþia spune ca trebuie sã se punã:
Busuioc ca sã fie atrãgãtor copilul mai ales dacã este fatã
Grâu sã fie cinstit
Mãrar sã fie plãcut ca mãrarul în bucate
Mentã ºi romaniþã sã creascã uºor ºi sã fie sãnãtos
Mãciulii de mac ca sã doarmã bine
Seminþe de cânepã ca sã creascã repede
Pene ca sã fie uºor ca pana
Apã sfinþitã ca sã fie copilul curat ca aceasta
Lapte dulce
Ouã ca sã fie sãnãtos ºi plin ca oul care trebuie sã rãmânã întreg, mama copilului urmând sã-l punã în apa de baie din a 2-a zi
Bani ca în viaþa copilul sã aibã parte de avere

Moaºa dupã ce scoate banii, conform tradiþiei se duce ºi pune apa de la baia copilului la rãdãcina unui mãr sau pãr pentru a creºte copilul frumos ºi sãnãtos ca pomul respectiv. Apoi moaºa se aºeazã pe covata întoarsã ºi femeile o înconjoarã de 3 ori, dansând ºi chiuind. Dupã toate acestea, moaºa trebuie sã sarã peste covatã, cântând ºi provocându-le pe nepoatele care-ºi doresc un copil astfel:
"Hai, sãriþi peste covatã,
S-aveþi ºi voi câte-o fatã
Dar sãriþi mai 'naltiºor,
S-aveþi ºi câte-un fecior"
La sfârºit ea duce copilul ºi-l dã naºilor, care-i pun bani pe piept dupã care îl dã mamei care o cinsteºte cu un pahar de rachiu, simbol ce se mai întâlneºte încã odatã când moaºa are datoria de a organiza o "micã petrecere" cu nepoatele sale în cinstea nou-nãscutului.



#7
badjoke

badjoke

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 132 mesaje

Postat 03 februarie 2006 - 12:53

Buna,
Am intrat sa va spun ca am botezat si eu.
Ce m-a surprins a fost faptul ca preotului nu prea i-a convenit suma de 2 mil lei (cat ceruse el). Nu ne-a dat nici chitanta. Ne-a mai pus sa dam 500.000 lei la dascal, 100.000 lei la femeia cu apa. Alta femeie ne-a zis ca ei trebuie sa zugraveasca biserica si ca daca suntem crestini sa ajutam cu bani la renovarea bisericii. Asta mi s-a parut revoltator. Daca ar fi putut te-ar fi "jupuit" acolo de viu.
INCA O DATA SPUN.......REVOLTATOR!


Mami si NiKo (24 sept 2004)



#8
andora

andora

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 756 mesaje

Postat 06 februarie 2006 - 10:52

Badjoke sa-ti traiasca si sa fie sanatos finutu' mic!

Nichita asa e cum spun fetele, eu am botezat un baietel acum 2 ani. Insa la mir nu l-am uns cu ulei peste tot, ci doar in forma de cruce pe capusor (frunte, obrajori, barbie, sub urechiuse), pe piept/umeri/ burtica/glezne/inceheieturile manutelor, timp in care i se ureaza sa fie"frumos, sanatos, norocos" etc.

La Biserica la botezul fiica-mii am dus-o noi, nici o moasa ca nu stiam... acasa inapoi tot eu, dar la intrare a luat-o nasa si a pus-o jos de unde-am luat-o eu. A stins lumanarea de tocul de sus al usii spunand "ti l-am luat pagan ti-l aduc dau crestin" - ceea ce s-a-ntamplat si-n biserica o data la indemnul preotului.

Sa fiti sanatosi si sa botezati cat mai multi copilasi! [cheers]



Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes - Carl G. Jung

site,
nunta,nasterea
[hop][hop][hop]


#9
Catalin

Catalin

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 439 mesaje

Postat 30 iulie 2006 - 04:34

Subiect initial: "baita de dupa botez"
postat de oanabomboana, 13/10/2005, 14:12:09


Am o intrebare pt fetele care deja si-au botezat copiii.ce se pune in cadita la baita de dupa botez?Fac botezul sambata 15.10 asa ca va rog sa va grabiti cu raspunsurile.
Oana si Tudor



raspuns postat de loreen, 13/10/2005, 14:32:13

Oana depinde de zona,de nasi,de acele chestii babesti...Eu la ambele fete,plus ce-am mai botezat am pus petale de trandafir,bani(monezi)orez,miere,aur,galbenus de ou si apa binenteles...Nu stiu ce reprezinta fiecare...
Sa va traiasca crestinul si ...baita placuta

Loreen cu Bianca(15.10.96)si Delia(26.04.05)



raspuns postat de ancaloredana, 22/10/2005, 20:31:03

La cele spuse de loreen mai adaug si pene "sa fie usoara ca pana "nu ca as stii eu treburile astea dar tocmai a fost la un botez !Petrecere frumoasa si bb sanatos !!!

#10
Marilena12

Marilena12

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 997 mesaje

Postat 25 august 2006 - 00:16

Citesc aici si regret ca nu s-a dus nimeni la un preot bun ca sa-i spuna ca e pacat ca la prima baie de dupa botez sa se puna in cadita tot felul de lucruri care se amesteca cu Sf. si Marele Mir. Si este mare pacat sa arunci la chiuveta sau in alt loc murdar ceva din toate aceste lucruri care s-au aflat in cada. Este mare pacat, pentru ca: copilul a fost botezat in Sf. Aghiasma si a fost uns cu Pecetea Sfantului Duh - Mirul. Si fereasca Dumnezeu pe cel care arunca in loc necurat. Este adevarat ca nu ati stiut, nici eu nu stiam multe pana nu am studiat si pana nu am intrebat duhovnicul. Nu mai faceti din auzite de la oameni neavizati si superstitiosi, ci mergeti la duhovnic, sau un preot bun, ca sa va invete. E datoria noastra de parinti crestini sa ne informam despre tot ce facem pentru noi sau familie, fata de invatatura crestina. Dumnezeu sa va binecuvanteze copiii, familiile si casele!

Mary si Anna (pisicuta lacomita)08.04.2006


Panic Questions

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

  • demetererika554@gmail.com
    - mar 30 2024 22:38

Last Blogs

  • Emotia primului test pozitiv

    Andrevvv
    - Astăzi, 19:12

  • Anuntul sarcinii

    FloreClau
    - Astăzi, 18:44

  • Vacantaaaa

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 18:21

  • Dureri de masea în sarcină

    Ioone
    - Astăzi, 15:57

  • Geanta bebeluÈ™ului

    Ioone
    - Astăzi, 15:25

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -