Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Retinopatie prematura


29 raspunsuri la acest subiect

#1
Alev

Alev
  • Membri
  • 4 mesaje

Postat 02 aprilie 2007 - 20:03

As vrea sa comunic cu parintii copilor care au retinopatie care au trecut prin boala asta, va rog mult de tot sa ma ajutati

Alev

#2
cristina_t

cristina_t

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 167 mesaje

Postat 03 aprilie 2007 - 12:38

Alev, fetita mea are sechele de la RP, are 4 ani acum. Daca pot sa te ajut cumva, sunt aici.
Au mai trecut prin asta Sara(http://forum.desprec...?TOPIC_ID=89863)
lazy, si cred ca si alte mamici de prematuri - sunt sigura ca iti vor raspunde.
Spune-ne mai mult, in primul rand ce varsta are copilul.

#3
Alev

Alev
  • Membri
  • 4 mesaje

Postat 03 aprilie 2007 - 23:00

fetita mea se numeste esra, si este nascuta in 9 mai 2004 . sa nascut 1,500 kg dupa care a ramas 1,200 kg , intr-un final dupa toate zilele grele am ajuns la externare cand esra avea 2000 kg
, doctorita care a avut grija de ea 40 de zile a spus ca fetita este complet sanatoasa si ne-a externat. acasa am prins putere din ce in ce tot mai repede lua in greutate 1000kg- 1200kg,pe luna si normal ca nu ma gandeam la ce ma asteapta si fetita ajunsese la 5 luni inca nu-mi dadusem seama ca nu vede nici macar medicul de familie nu-si daduse seama la care mergeam saptamanal la control ca s-o consulte pt orice eventualitate dar tot de geaba.si ma intalnesc cu o mamica care avea copil de aceeasi varsta cand am vazut cum ma privea acel copil, parca am simtit un nod in gat si nu mai puteam sa respir. imediat am tinut drumul la medic oftalmolog si ne-a dat diagnostic grasit cataracta congenitala 3 oftalmologi din c-ta. dupa care am plecat a doua zi in bucuresti la operatie imediat si-au dat seama ca, fetita avea de fapt retinopatie prematura stagiul 5 . mi sa spus ca aici nu poate fi operat , decat in belgia si am tinut drumul acolo ne-au dat sansa 30la suta atasearea retinei si 50 la suta vederea. operatia a fost reusita , cel putin asa mi sa spus acuma esra inplineste luna viitoare 3 anisori si este o dulceata dar nu vede decat lumina zilei si niste umbre.atat iti pot spune despre cazul fetitei, daca stiti mai multe decat mine rog din suflet raspundeti .












Alev

#4
Sheannamp

Sheannamp

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.335 mesaje

Postat 04 aprilie 2007 - 01:47

Alev, bine ai venit in marea familie [dc]!
Imi pare nespus de rau ca fetitza ta sufera de o boala asa de cumplita!
Unele lucruri sunt asa de nedrepte pe lumea asta..
Si eu sunt mamica a doi prematuri si asa vrea sa te asigur de tot suportul si intelegerea mea!
Din pacate nu te pot ajuta dar uite aici
http://forum.desprec...087&whichpage=1 un loc unde nu vei fi singura, sunt acolo si alte mamici care au de luptat aceleasi batalii ca si tine si minunata ta fetitza!
Totodata, daca vrei exista si un subiect dedicat Prematurilor- esentzelor tari unde Esra are oricand un loc de onoare!
[asia]

#5
cristina_t

cristina_t

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 167 mesaje

Postat 04 aprilie 2007 - 20:44

Uf, de aia intrebasem de varsta, fiindca e esential momentul in care se intervine ... Din pacate problema asta nu era cunoscuta in maternitatile din provincie nici in 2002, nici in 2004... oare cat timp le mai trebuie ? Recent imi spunea dr. Burloiu ca nu au mai avut in Bucuresti in ultimii 2 ani nici un caz care sa necesite interventie pt stoparea retinopatiei, asta pentru ca neonatologii lor stiu sa administreze corect oxigenul astfel incat boala sa nu se mai declanseze.

Alev, tot ce stiu e ca trebuie sa stimulezi cat mai mult simturile Esrei (inclusiv aceasta putina vedere pe care o are, fiindca o va ajuta in orientare, deplasare etc). Si ca acesti copii pot invata si avea o viata independenta. Iti pot da referinte catre site-uri cu informatie specifica, in engleza din pacate. Incerc sa obtin si ceva manuale de la facultatile noastre de psihopedagogie speciala, daca te intereseaza titluri iti pot da (ca deocamdata nu am mai mult).
Nu stiu daca in zona ta exista centre de interventie timpurie pt problema deficitului de vedere, dar orice fel de centru pentru copii cu dizabilitati ti-ar fi poate de folos... ai contact cu vreo organizatie care sa te ajute ?


#6
Alev

Alev
  • Membri
  • 4 mesaje

Postat 04 aprilie 2007 - 23:46

va multumesc pt ca vreti sa ma ajutati, dar vreau sa va zic atata: credinta e cea mai mare vindecare . si mai mult de cat credinta, sunt sigura ca esra se va face bine pt ca ea nu merita asta ,si nu va ramane asa. pe mine ma intereseaza sa dau de copii care au aceeasi problema cu cazuri reusite ,am gasit vreo 10 copii cu cazuri nereusite operati tot in belgia si exact reusita lui esra. vreau sa va intreb daca ati auzit ceva de MICRO CIP SAU DE TRASPLANT DE RETINA?

Alev

#7
cristina_t

cristina_t

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 167 mesaje

Postat 05 aprilie 2007 - 13:26

Draga Alev, ma gandesc ca dragostea pentru Esra si credinta ta te vor ghida pe drumul cel mai bun pentru ea.

Dar despre vindecarea la propriu a copiilor nostri, din pacate nu am nici o veste buna. Cred ca operatia pe care ati facut-o este tot ceea ce se poate face in momentul asta. Iar rezultatul pe care il aveti (perceptia luminii, si chiar a unor forme) este ceea ce stiu si eu ca se obtine in urma operatiei - cauta pe site-urile medicale americane si vei vedea ca atat se poate face. Vei gasi imediat statistici gen "ROP is responsible for more blindness among children in this country than all other causes combined" si ca "about 400–600 infants each year in the US become legally blind from ROP". Si USA este o tara in care asistenta medicala chiar este performanta.
Sansele care se dau pentru aceste operatii la ROP stage V, se refera la probabilitatea ca retina sa poata fi re-atasata si sa stea pe loc, si sa aiba ceva "celule" functionale. Problema e ca retina fiind prost vascularizata este deja compromisa si nu functioneaza normal chiar reatasata, nu este ca in cazul unui adult la care s-a dezlipit si este pur si simplu lipita la loc.
Fetita mea are doar un ochisor "pierdut", retina la celalalt a fost doar putin afectata. Si in conditiile astea, la 3 luni ale fetitei, doctorul Claes (banuiesc ca el a operat-o si pe Esra) a zis ca nu are nici un rost sa operam ochiul compromis, pentru ca va ajunge cel mult la performanta de a distinge lumini si umbre, si va fi pur si simplu ignorat de creier - care are la dispozitie celalalt ochi, cat de cat bun.
De aceea nu ma mir ca ai gasit numai copii in aceeasi situatie cu Esra. Spune-mi te rog daca stii pe cineva din Craiova, sau din Dolj. Si as mai vrea sa stiu ceva, te rog: daca Esra poarta lentile de contact, unde anume mergeti pentru ele, la ce medic.

Stiu ca se fac cercetari - transplant de celule stem pentru retina(http://www.livescien...day/535968.html) sau "proteza pt retina" (http://news.scotsman...fm?id=258372007) dar sunt abia la inceput, rezultatele lor la momentul asta sunt departe de ceea ce ne-am dori noi - in sensul ca pacientul reuseste sa vada lumini si umbre, si nu am vazut ceva ce sa vizeze ochii&creierele care nu a vazut niciodata (adica nu au "circuitele" nervoase dezvoltate), ci doar persoanele care si-au pierdut vederea la un moment dat datorita degenerarii retinei.
Sper si eu ca stiinta sa avanseze, dar ma indoiesc ca va dura mai putin de 20 de ani pana cand ceva va fi intr-adevar disponibil.

Iar copiii nostri nu pot sa astepte. Ca sa se dezvolte, trebuie sa exploateze la maxim ceea ce au la dispozitie acum - iar noi ii putem ajuta. Exista tone de documentatie pe net despre felul in care se pot stimula acesti copii, exista povesti de succes despre copii care chiar cu o acuitate de 0,02% merg la scoala, mai tarziu lucreaza sau merg la facultate sau chiar in cercetare etc. Este esential sa ii ajutam acum cand sunt micuti, cand plasticitatea creierului este mare si pot invata.
Asta este calea pe care eu o pot intelege si pe care incerc sa merg. Daca va fi intradevar o minune si se va putea mai mult de atat, cu atat mai bine. Deocamdata lucrul de care nu incetez sa ma minunez este cat de multe poate face un copil care are atat de putine resurse fata de majoritatea celorlalti, cat de frumos poate inflori.

#8
Alev

Alev
  • Membri
  • 4 mesaje

Postat 07 aprilie 2007 - 23:25

imi pare bine cristina ca te-am cunoscut. cunosc doua fetite din dolj care au fost operate pe la 2 ani din lipsa banilor. acum una are 7 ani si cealalta 3 si sunt in aceeasi situatie doar lumina si niste umbre. iam gasit tot pe net si am vb la telefon cu familiile copiilor, tot de dr claes au fost operate si trimisi de dr balta. si despre lentile iti pot spune ca esra a purtat de la vreo 8 luni cand ia dat dr corbu pana la 2 ani permanent, tot timpul avea rezerve si cum isi scotea unul il inlocuiam, a inceput cu diopria de 25+ si a scazut pana la 16+ de atunci nu i le mai pun deloc pt ca nu le tine . am incercat si cu ochelari dar de geaba, poate cand mai creste o sa inteleaga ca are nevoie .despre micro cip iti pot spune ca am auzit in maxim 2 ani va aparea si va costa 30000$ la un ochii. in america nu e chiiar asa cum crezi, sotul meu este acolo si sa interesat la mai multi medici despre caz, dar acelasi raspuns: sa facut tot ce sa putut, deocamdata nu se mai poate face nimic . si sa-ti mai spun bucurate ca fetita ta se poate descurca singura, crede-ma sant in stare sa-mi dau si ochii ca sa stiu ca fetita mea se poate descurca singura. e ingrozitor sa o vad asa , can alti copii se pot juca si bucura de viiata asa cum se merita. dar asta e viiata fiecare are etape grele de trecut,dar credema trebuie o data si o data sa trecem peste etapa asta. pt seara asta iti spun pa si scuze pt ca nu ti-am raspuns de 2 zile. paste fericit

Alev

#9
cristina_t

cristina_t

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 167 mesaje

Postat 10 aprilie 2007 - 13:13

Buna Alev, te rog frumos cand ai putin timp imi trimiti si mie pe e-mail detaliile de contact pentru cele doua fetite, si pentru dr. Corbu ?
Asa cred si eu, pe masura ce creste Esra va intelege mai multe si va accepta lentilele, nu te da batuta. Fiica-mea poarta de la 1.6 ani un fel de lentila cosmetica pe ochiul nevazator, i-o pun/scot zilnic si nici nu ma mai baga in seama cand o manevrez, isi vede de jucatul ei.

Imi pare rau daca nu m-am exprimat clar, dar exact asta era si mesajul meu: cred ca pentru Esra s-a facut tot ce se poate in momentul asta, din punct de vedere MEDICAL.

Dar, sunt alte cai, ne-medicale, pe care se poate interveni, astfel incat copilul sa poata "functiona" foarte bine in viata de zi cu zi, la scoala, in societate etc. Nu este bine sa lasam sa treaca timpul in asteptarea unor solutii miraculoase.
Nu te supara ca insist, dar, te rog mult, daca sotul tau este in US convinge-l sa mearga la Asociatia Nevazatorilor sa ceara informatii/sa vada cum lucreaza/recupereaza acesti copii acolo, in ce constau programele de "early intervention", sa vada cum reusesc acesti copii sa mearga in gradinite si scoli OBISNUITE alaturi de copiii normali, cum pot sa practice sporturi si mai tarziu meserii etc. Chiar daca la noi nu exista specialistii si experienta de acolo, macar va veti inarma cu niste idei "de lucru" si sperante noi.

Nu stiu daca in Constanta exista ceva organizat pentru prescolari cu deficit de vedere, dar am vazut pe net ca la Universitatea Ovidius exista sectie de psihopedagogie speciala, si cursuri pe acesta problema specifica - poate reusesti sa intri in contact cu cineva care sa te indrume. Pompilia nu a mai scris de mult pe celalalt topic, dar era super incantata de progresele pe care Andra le-a facut de cand a mers la gradinita, si regreta ca a lasat sa treaca 4 ani pana a dus-o acolo.


#10
andruscka

andruscka

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 148 mesaje

Postat 12 aprilie 2007 - 14:31

Asa e Cristina nu am mai scris demult.

Ce face Cristinica? [pup][pup]

Astazi mi-am facut un pic de timp (off nu prea am avut timp mai deloc).

[blue]Alev [/blue]si fetita mea are aceeasi poveste, dar trebuie sa sepram ca medicina va evolua cat mai repede.

Asa e cum ti-a spus Cristina, Andra (fetita mea) merge la gradinita, facem progrese, asa mici cum sunt, dar eu sunt super multumita.imi pare rau ca nu am dus-o mai demult, dar niciodata nu e prea tarziu.

Si fetita mea distinge lumina dar numai la un ochisor, celalalt e compromis.Pe langa ROP fetita mea a fost operata si de glaucom.

Pana s-o ducem la gradinita Andra era mai retrasa, nu-i placeau copii.Acum insa e mai atrasa de copii, si in special de baieti (oare de ce? [:D]).

Saptamana trecuta au fost in vacanta si m-a innebunit ca ea merge la gradinita sa se joace cu George.

Nu stiu daca in Constanta exista gradinite, si sa stii ca nici in Bucuresti nu sunt foarte multe.Andra merge la Centrul ESMII si sunt foarte multumita.

Alev daca vrei putem vorbi si mess. O sa-ti trimit ID-ul meu



Pupici si sanatate multa



Andruscka



poze Andra

22.07.2002


Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Astăzi, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Astăzi, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Cum am aflat că sunt însărcinată?

    Ana1298
    - Astăzi, 18:14

  • Prin Italia cu bebe in burtica

    Pau26
    - Astăzi, 14:55

  • Ma copleseste oboseala

    ZDenisa
    - Astăzi, 14:42

  • Alegerea numelui

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:20

  • Plimbarica

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 10:10

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -