Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ma gandesc tot mai des la adoptie

adoptie

66 raspunsuri la acest subiect

#11
moon16

moon16

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.503 mesaje

Postat 09 februarie 2019 - 11:01

Eu personal nu m-aș bagă in așa ceva never ever tocmai ca e așa de de comlicat. Însă dacă ar fi mai simplu, Mi-ar plăcea și mie sa adopt un copil măricel.

 

 

  Letitia, inteleg, cred ca depinde si de motivatie, si ce experienta ai mai avut cu sistemul, dar trebuie sa fie o decizie asumata si coletarela.

 Dar din Uk nu poti adopta? poate alt sistem, alta experienta. Bineanteles, asta daca e ceva ce ai vrea. Clar adoptia nu e pt toata lumea, insa sa stii ca sunt destule familii ce isi doresc sa adopte, chiar si Dana Nalbaru si Dragos Bucur au adoptat o fetita recent.



#12
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 09 februarie 2019 - 15:26

Inteleg ca ati spus ca bebelusii nu se pot adopta. Dar de ce nu se dau spre adoptare? Este mai bine sa fie tinuti in orfelinat? Mi se pare total aiurea. Exista vreo lege in Romania care reglementeaza varsta de adoptie?



#13
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 09 februarie 2019 - 15:31

am gasit aceste informatii cu un exemplu din dolj

 

Au vârste cuprinse între unu și 14 ani, au povești de viață diferite, dar îi unește aceeași suferință: lipsa dragostei părintești. Sunt copii ajunși în sistemul instituţionalizat și care așteaptă ziua în care oameni cu suflet mare le vor deschide ușa și îi vor lua acasă pentru totdeauna, le vor deveni părinții pe care nu i-au avut niciodată și le vor oferi dragostea de care au nevoie ca să se dezvolte. În acest moment, 67 de micuți din județul nostru așteaptă să fie adoptați, în timp ce 72 de familii își doresc ca un copil să devină centrul universului lor.

În prezent, în judeţul Dolj sunt 1.400 de copii aflaţi sub măsură de protecţie în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Anual, 100 de copii ajung în sistem, iar eforturile reprezentanților DGASPC se concentrează în direcția reintegrării acestora în familiile naturale sau plasamentului lor la rude. Se întâmplă însă ca micuţii să nu fie reintegraţi şi atunci rămân sub protecţia Direcţiei. În acest moment, 67 de copii din cadrul DGASPC sunt adoptabili, iar dosarele altor 23 se mai află în lucru în vederea deschiderii procedurii de adopție.

„Nu toți copiii din sistem sunt adoptabili. Un copil adoptabil este acela pentru care s-au epuizat absolut toate celelalte demersuri în vederea reintegrării în familia natură sau plasamentului la rudele până la gradul patru. După ce se epuizează aceste demersuri, există un plan de protecție care are ca finalitate adopția internă. După ce copilul devine adoptabil cu sentință civilă definitivă, conform legislației în vigoare, efectele acelei sentințe încetează numai la vârsta de 14 ani, dacă nu a fost adoptat până atunci copilul. Dacă sunt grupe de frați și cel mai mare a împlinit 14 ani, încetează efectele sentinței judecătorești și pentru ceilalți fraţi. Sunt însă și situații în care frații nu au relaționat și atunci se deschide separat procedura pentru ei“, a spus Lidia Nicu (foto), șefa Biroului Adopții în cadrul DGASPC Dolj.

După vârsta de 14 ani, se mai deschide procedura adopției pentru un copil numai dacă există o familie sau o persoană care să solicite expres acel copil.

Vârsta copiilor, importantă pentru potenţialii părinţi

Un copil poate fi adoptat doar după ce instanţa de judecată a deschis procedura adopției interne, iar hotărârea a rămas definitivă. Din acel moment, copilul devine adoptabil, iar profesioniștii DGASPC pot începe demersurile de identificare a celei mai potrivite familii pentru el. Cei 67 de copii din Dolj care așteaptă să fie adoptați au vârste cuprinse între unu și 14 ani. Povestea fiecăruia dintre ei este dramatică. Unii au fost abandonați în maternitate, alții au rămas orfani, alții provin din familii extrem de sărace. Pe toți îi unește aceeași suferință: lipsa dragostei părinteșți. De cealaltă parte, pe lista doljenilor care vor să adopte un copil se află 72 de persoane. La prima vedere, s-ar putea spune că există părinți pentru fiecare dintre copiii adoptabili. Lucrurile nu stau însă tocmai așa, deoarece persoanele care vor să adopte caută în special copii mici și sănătoși. Cu cât crește vârsta copilului, cu atât scad șansele lui de a-și găsi o familie. Totodată, istoricul medical al copilului atârnă extrem de greu în decizia potenţialilor părinți. „Cele mai multe familii își doresc copii cât mai mici, de două-trei luni, dar le explicăm că un copil adoptabil nu poate avea doar câteva luni. Pe la șapte-opt luni cel mai devreme pot să devină adoptabili cei care au părinţi necunoscuţi pentru că nu mai ai pe cine să cauți ca să treacă timpul. În rest, sunt proceduri care durează, trebuie să iei declarație de la fiecare rudă, să treacă un anumit termen, iar copilul crește“, a mai spus Lidia Nicu.



#14
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 09 februarie 2019 - 15:34

alta informatie din ALBA

 

Cum devine un copil adoptabil?

În cazul unui nou-născut abandonat în spital, acesta este preluat de un asistent maternal, iar după 60 de zile se încep procedurile de identificare a mamei acestuia. Dacă persoana este găsită și garantează că-și va vizita copilul, acesta nu poate fi dat spre adopție. În cazul în care, timp de șase luni, mama sau familia nu vizitează copilul, se încearcă, timp de trei luni, încredințarea acestuia unei rude până la gradul IV. Abia după această perioadă și dacă rudele refuză îngrijirea minorului și declară că sunt de acord ca acesta să fie adoptat, se trece mai departe în instanță. În acest caz, instanța declară copilul adoptabil, drepturile părintești sunt suspendate, iar părinții naturali mai pot interveni doar până în momentul adopției definitive.

Astfel de cazuri, în care copiii sunt abandonați în spital, sunt destul de rare în județul Alba. Trei copii au fost părăsiți de mame anul trecut, număr aflat în scădere față de 2016, când erau 14 copii abandonați în spitalele din județ.

Aceeași situație este și în cazul copiilor din casele de tip familial sau alte centre de asistenţă socială de urgenţă. Și ei pot intra în procedura de adopție, dacă timp de șase luni familia nu i-a mai vizitat.

După ce DGASPC a declarat adoptabil copilul respectiv, urmează etapa în care își poate găsi o familie.

Aici situația este puțin mai simplă și procedura nu este la fel de îndelungată. Dacă viitorii părinți sau părinte (adopţia poate fi făcută şi de o persoană singură) sunt deciși, în șase luni pot avea un copil.



#15
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 09 februarie 2019 - 20:20

buna dragilor, 

Vreau sa ma sfatuiesc cu voi.

Am un copil minunat, acum student si casa noastra pare goala...

De asta, am inceput sa ma gandesc ca poate as putea sa o iau de la capat, adoptand un copilas din Romania.

Desi inca nu m-am decis, cred ca dialogul cu voi ma ajuta sa imi ordonez gandurile.

 

Ce sanse sunt deci sa adopti in copil din Romania? Ce conditii sunt? Stie cineva?

 

[flo]

Numai si numai pentru ca ai spus ca doresti sa-ti ordonezi gandurile. Nu exclude din gandurile tale sindromul cuibului gol.



#16
anja

anja

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.397 mesaje

Postat 09 februarie 2019 - 20:46

Mirela,  tocmai ce mi-a aparut pe FB mesajul asta dspre un baietel caruia i se cauta o familie

 

https://www.banatula...HxaS07LIdBzp98s

 

Iti doresc sa iti limpezesti gandurile si daca asta iti doresti, go for it, indiferent cat de greu ar fi.


Editat de anja, 09 februarie 2019 - 20:47 .


#17
Pepco

Pepco

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.624 mesaje

Postat 10 februarie 2019 - 14:35

Inteleg ca ati spus ca bebelusii nu se pot adopta. Dar de ce nu se dau spre adoptare? Este mai bine sa fie tinuti in orfelinat? Mi se pare total aiurea. Exista vreo lege in Romania care reglementeaza varsta de adoptie?

 

unul din motive e ca sistemul e tampit si spune ca trebuie sa scormonesti Pamantul dupa rudele pana la spita a 4-a ca sa fii sigur ca nu vrea nimeni din familia naturala copilul.



#18
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 10 februarie 2019 - 15:55

Sistemul nu e deloc tampit, mi se pare in interesul copilului sa creasca alaturi de rude. Dar tampit este modul de aplicare, cu un asistent social la prea multe cazuri care iau timp prea mult, cu slaba organizare a primariilor si lipsa de cooperare a oamenilor. Plus lipsa de fonduri. In asa fel incat devine munca de Sisif sa aplici legea asta.



#19
moon16

moon16

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.503 mesaje

Postat 11 februarie 2019 - 15:34

Sistemul nu e deloc tampit, mi se pare in interesul copilului sa creasca alaturi de rude. Dar tampit este modul de aplicare, cu un asistent social la prea multe cazuri care iau timp prea mult, cu slaba organizare a primariilor si lipsa de cooperare a oamenilor. Plus lipsa de fonduri. In asa fel incat devine munca de Sisif sa aplici legea asta.

Serios Andaghe, e interesul copiilor? Ca una care am fost in proceduri 2 ani jumatate, deci nu din auzite, pot sa iti spun ca e un sistem tampit. Interesul copiilor este sa traiasca intr-o familie echilibrata si care sa il poata iubi mai presus de etnie si altele. La care rude te referi? la cele care 1,2,3,4,5,.....14 ani (caci da sunt foarte multi copii peste 10 ani pe listele copiilor greu adoptabili) nu i-au vrut, nu i-au vizitat niciodata??

 Vai saracii asistenti sociali, psihologi, asistenti maternali care nu isi fac treaba cu pasiune, care o fac doar pt bani. Si acum imi aduc aminte de un caz al unei fete de 7 ani pe care asistentii maternali o puneau sa faca curat la vaca. Si asistentii sociali care cunosteau cazul au spus ca nu pot lua copila, ca nu au unde sa o duca.

  Daca te uiti pe registrele de la ORA ai vedea cati copii sunt in sistem, si cati copii sunt adoptati pe intr-un an.

 Sansa acestor copii este adoptia, gemenii verisoarei mele la 6 ani cand au fost adoptati inca faceau pipi in pat, si erau monosilabici, acum sunt niste preadolescenti care fac sport. Sansa lor a fost nu asistenta maternala, nu rudele care nu i-au vrut 6 ani, ci o familie iubitoare = ADOPTIA.



#20
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 11 februarie 2019 - 22:42

Este in interesul copilului sa creasca alaturi de rude care il vor, nu am precizat, credeam ca se intelege.





Etichetat si cu adoptie

Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

  • Cum am aflat că sunt însărcinată?

    Ana1298
    - Ieri, 18:14

  • Prin Italia cu bebe in burtica

    Pau26
    - Ieri, 14:55

  • Ma copleseste oboseala

    ZDenisa
    - Ieri, 14:42

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -